MIHA ZA TELEGRAF: Neću izvesti ekipu na Maksimir ako tamo bude Gotovina!

"Hrvati jedino tako mogu da nas pobede, ako se mi ne pojavimo na terenu! O oslobađanju Gotovine u Hagu mislim ono što misli cela srpska javnost, ali neću da mešam politiku i sport", kaže selektor Srbije za naš portal

  • 25

ILI MI, ILI GOTOVINA! Selektor fudbalera Srbije Siniša Mihajlović ne veruje da će hrvatski general i ratni zločinac bez presude Ante Gotovina izvesti početni udarac na meču između Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za SP u Brazilu, ali poručuje da bi u tom slučaju povukao ekipu sa terena.

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf selektor Srbije komentariše psihološki rat oko pomenute utakmice koji je već počeo sa hrvatske strane upravo najavama da će se haški zločinac pojaviti na terenu, komentariše njegovo oslobađanje i obećava da će Srbija za četiri-pet godina imati fudbalsku reprezentaciju o kojoj će se pričati. Za početak, pitamo ga da li je "lakše posle Čilea"...

- Ne može meni jedna utakmica da pokvari ili popravi raspoloženje. Znam koji sam put zacrtao i tim putem idem. Ja sam uvek spokojan, jer verujem u ono što radim. Istina, kad nema rezultata, onda je teže. Ali nemamo kud. Svi smo očekivali bolje rezultate, pogotovo ja, nekih četiri-pet bodova više. Međutim, mi pravimo nešto što je dobro za srpski fudbal na duže staze. Stvaramo mladu reprezentaciju, koja će sa neku godinu da igra na visokom nivou. I neće biti problem tada da li će se kvalifikovati za SP ili EP, već će to biti normalna stvar.

Na utakmici sa Čileom ste nastavili sa praksom da probate i pozivate nove igrače. Ne mislite li da je pomalo kasno da se menja tim, Srbija će do odlučujućeg meča sa Hrvatskom imati samo jednu priliku da ga uigrava, samo jednu prijateljsku utakmicu...?

- Ja ne odustajem od ideje da okupim u reprezentaciji najbolje mlade igrače koje imamo, i tačka. A što se tiče provera, tražio od FSS da, ako može, po završetku prvenstva organizuje utakmicu sa selekcijom prve lige, naše ili iz neke druge zemlje, gde bismo pozvali još neke mlađe igrače, možda dvojicu-trojicu 1996. godište da proverimo njihov potencijal. Samo tako može da se ide napred, da se napravi generacija koja će jednog dana da napravi rezultat. Ne može drugačije. Pogledajte Belgiju, Nemačku, koja je nekoliko godina bila u padu, ali je onda selektor prelomio, okupio mlade igrače i čekao da sazru. I nije čekao dugo, oni su već tu, iako vrlo mladi, već imaju reprezentaciju koja može ravnopravno da se bori sa najboljima na svetu. Ali, njihovo prvenstvo je mnogo jače, da je kod nas tako i naši igrači bi brže stasali, jer mi čekamo samo derbi Zvezda–Partizan gde oni zapravo mogu da odigraju jak meč.

 Da li ste pričali sa ljudima iz Zvezde, Partizana, Vojvodine, jer gro selekcije Srbije čine upravo igrači koji su iz pomenutih klubova otišli u inistranstvo kao klinci od 15-16 godina?

- Problem je taj što mi nemamo para kao u Italiji, Engleskoj i nekim drugim zemljama pa da platimo te igrače. Takve mladiće svi traže, da im omoguće priliku da se razvijaju i kasnije ih prodaju. Međutim, mnogo je rano da odlaze iz Srbije sa 16 godina, ali kada krene da igra sa 18-19 dođe brzo do stagniranja ako nema jake utakmice, i mora da ode napolje da bi igrao na visokom nivou. Zato je važno da naši klinci sa 17-18 godina dobiju priliku da igraju našu ligu i stiču iskustvo.

 Ali ti igrači odu u inostranstvo, gde uglavnom sede na klupi...Zamislite situaciju u kojoj će Lazar Marković ove zime ili na leto otići u Inter, u kome teško da može brzo da se izbori za prvi tim...Grejaće klupu, dakle?!

- Moj savet igračima je zato da ne gledaju uvek veličinu kluba, jer ako vrede oni će doći u Inter kad-tad. U tim godinama u kojima je Lazar nije važno da li si u Interu, nego da li igraš, i da li igraš u kontinuitetu. Da izrasteš u velikog igrača, pa da, kad jednog dana odeš u Inter, to bude na velika vrata.

Koliko o tome odlučuje Lazar Marković, a koliko klub i menadžeri?

- Ja ne ulazim u to, mene to ne zanima. Od kada sam ja došao u reprezentaciju videli ste kako je Lazar počeo da igra i za klub i za Srbiju. To je naš plan, da te mlade igrače, i Šćepovića, Đuričića, Tadića, Maksimovića da ih forsiramo da ostvare potencijal. Moramo da stvorimo generaciju sa četiri-pet vrhunskih igrača. Ali treba strpljenja i naravno, da igraju što jače utakmice...

 Da li ste počeli pripreme za meč sa Hrvatskom?

- Pripremamo to sve, ali daleko je, ima još tri-četiri meseca. Treba videti da li će svi biti zdravi, da li će neko novi da se pojavi.

 Stiče se utisak da je psihološki rat uoči te, mnogi kažu odlučujuće utakmice već počeo izjavom Igora Štimca da će pozvati generala Gotovinu da izvede početni udarac...Kako odgovarate na provokaciju?

- Mene to ne zanima, a ni moje igrače, jer su to momci koji nisu nikada bili u Hrvatskoj, niti znaju kakva je bila velika Jugoslavija. Nima je Hrvatska manje-više kao da igraju protiv Belgije. Ne osećaju to na taj način kao kad sam ja igrao fudbal. A što se tiče "početnog udarca" ne verujem da će FIFA to dozvoliti, mislim da je to nemoguće.

A da li biste, ukoliko se to desi, pristali da izvedete ekipu na teren?

- Sigurno da ne, moja ekipa neće izaći na teren ukoliko tamo bude Gotovina, to je sigurno. Ali mislim da je Hrvatima to jedini način na koji oni mogu nas da pobede u Zagrebu - da ne izađemo na teren!

 Centralna tema i srpskih i hrvatskih medija je upravo oslobađanje hrvatskih generala od strane suda u Hagu, šta vi mislite o tome?

- Mislim ono što misli i čitava srpska javnost, ali neću da pričam, neću da mešam politiku i fudbal, takav sam čovek.

 Vaš kolega Štimac ne misli tako, je li vam to neobično?

- To nije malo neobično, nego je mnogo neobično, ali to je njihova stvar.

 Da li ima neki igrač hrvatske selekcije koga se pribojavate?

-Rekao sam još ranije da nijednog reprezentativca Hrvatske ne bi uzeo u svoj tim. Ne izdvaja se niko. Mi znamo koliko vredimo i koliko možemo i sve zavisi od nas.

DOBRO JE ŠTO JE ZVEZDA DOBILA PARTIZAN

Da li ste pratili derbi između Zvezde i Partizana?

- Dobro je što je Zvezda dobila zbog zanimljivosti prvenstva, jer da je Partizan pobedio otišao bi na 11 bodova i sve bi bilo gotovo. Ovako je još sve otvoreno.

Da li ste videli nekog novog mladog igrača na derbiju?

-Svi mi znamo koji su to igrači, većina su pozivana, ali to ćemo da vidimo. Ima vremena da marta ko gde igra, kako igra i ko bude bio spreman i zdrav.

Mladi fudbaler Partizana Ninković, koji je takođe igrao na derbiju, kažnjen je sa godinu dana neigranja za reprezentaciju zbog incidenata u Kruševcu. Da li je šteta što tako mlad i talentovan igrač ne može da igra?

- Nije šteta, pošto taj Ninković samo tako može da se opameti. Sigurno da je odličan igrač, ali se danas više gleda kakav si čovek, a tek onda kakav si igrač.

I vi ste u mladosti imali ispade na fudbalskom terenu...?

- Jesam, zato i kažem da je dobro da se disciplinuje dok je mlad.

(A. Kovačević/D. Stojmenović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • skawe

    19. novembar 2012 | 14:28

    Mihajlovicu idi se ubiji....Strucnjak si nula...

  • simeon

    19. novembar 2012 | 15:47

    Miho brate dobicemo hrvate!!!

  • Marko Maric

    19. novembar 2012 | 16:01

    По мени не требамо играти уопште са Хрватском... све док хрвати не буду почели да се понашају као ЉУДИ а не као животиње.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA