PREŽIVLJAVANJE: Košarkaši u Srbiji igraju za 200 evra, neki rade i na pumpama!

Zbog velike besparice, u domaćim klubovima igrači su primorani na to da igraju za minimalac, a većina njih od tog novca plaća stan * KSS ne da ligi da se prevede u amatersku iz straha da neće biti primljena u ULEB

  • 9

Srpska košarka tone sve dublje, a taj vrtoglavi sunovrat teško će se zaustaviti! Košarkaški klubovi koji se takmiče u Prvoj ligi Srbije jedva sastavljaju kraj s krajem, a igrači naše elitne lige plaćeni su kao prosečni fudbaleri iz četvrtog ranga takmičenja u domaćem fudbalu!!

Plate igrača kreću se u rasponu od 200 do 400 evra mesečno, a dobijaju je samo sedam meseci, koliko traje sezone, što, kada se podeli sa 12 meseci koliko traje godina, ispada da je mnogo manje od prosečne plate u Srbiji.

Iako igrači treniraju dva puta dnevno kao profesionalci, mnogi od njih ne mogu s tim novcem da obezbede egzistenciju, pa su prinuđeni da nađu posao koji obavljaju kad ne treniraju.

DUDA IVKOVIĆ: LIGA NIJE LOŠA, ONA JE KATASTROFALNA

Selektor Srbije Dušan Ivković ove sezone pomno prati takmičenje u domaćoj KLS ligi, najelitnijem takmičenju kod nas.

- Mogu da kažem da sam se upoznao sa  ligom i načinom rada u njoj. Reći ću da stanje nije  loše, već je katastrofalno. Liga traje šest meseci, pa šta onda da očekujemo od igrača.

- Kako će oni da napreduju kada tako rano završe sezonu. Od kraja marta su prepušteni sami sebi - rekao je nedavno Ivković.

Šta ostaje igračima čiji timovi ne uđu u Superligu i produže sezonu do juna? Pa, većini ostaje da nađu neko zaposlenje kako bi izdržavali sebe i svoje porodice jer se sezona završi u martu, a do avgusta nemaju prihoda od košarke.

PUMPADŽIJE, KONOBARI, GRAĐEVINARI

Kako Telegraf otkriva, košarkaši su primorani na to da rade najrazličitije poslove - od deljenja flajera, rada na pumpi, u kafiću, do rada na građevini.

Poređenja radi, devedesetih godina, kada je naša liga još bila među najjačima u Evropi, igrači koji su tada nastupali za takozvanu Juba ligu igrali su za platu od 5.000 do 10.000 maraka mesečno!

Iako je bilo pokušaja klubova da se liga prevede u amatersku, to nije prošlo u KSS, jer je njihov san da budu članovi ULEB (Udruženje evropskih liga), a oni priznaju samo profesionalne lige.

Sagovornik Telegrafa, bivši prvoligaški igrač mnogih klubova, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da mnogi igrači uz igranje košarke moraju da rade da bi preživeli.

- Znam nekoliko igrača koji su tokom prošle sezone radili da bi obezbedili egzistenciju. Kapiten BKK Radničkog Marko Boltić delio je flajere po Dorćolu, a njegov saigrač Gacić radio je u kafiću, koji, doduše, drži njegov otac - kaže naš sagovornik, i dodaje:

PUKO PREŽIVLJAVANJE, A LIGA "PROFESIONALNA"

- Malo ko može da preživi sa 200-300 evra mesečno i da dva puta trenira, a još ako ima i porodicu, onda je prinuđen da radi da se izdržava. Naša liga traje od oktobra do marta.

- Igrači dobiju nekih sedam ili osam plata. A klub ih raspusti u aprilu i od čega će oni da žive od aprila do septembra? Naravno da moraju da se zaposle negde - objasnio je on.

Baš u toj letnjoj pauzi košarkaš Tamiša Davor Perak radio je na benzinskoj pumpi i točio benzin kako bi izdržavao sebe i porodciu, a njegov nekadašnji saigrač Željko Pasuj je radio na građevini tokom letnje pauze, a loptu nije pipnuo tri meseca.

Da zlo bude još veće, u pojedinim slučajevima igrači od tih primanja moraju da plate iznajmljivanje stana u gradu u kojem igraju, što se kreće od 100 do 200 evra.

Košarkaška liga Srbije pokušala je da povuče konkretne korake u pravcu uključivanja u tokove moderne evropske košarke, ali je s jedne Skupštine ULEB, održane u Barseloni, stigao neprijatan odgovor: KLS je već član ULEB, ali preko Jadranske košarkaške asocijacije (ABA)!

Samim tim je intervencija predstavnika ABA da se o zahtevu KLS za članstvom u Uniji evropskih košarkaških liga ne raspravlja.

Zato je ključno pitanje zašto onda naša liga nije amaterska, jer ne ispunjava nijedan uslov da bi bila profesionalna. Primera radi, u Nemačkoj svaki klub mora da garantuje buždet i prema pravilima najniža plata košarkaša ne sme biti manja od 2000 evra. I posle se pitamo zašto nam igrači odlaze u inostranstvo.

(D. Stojmenović / Foto: Kls)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bozepomozisrbiji

    7. januar 2013 | 19:04

    strasnoo

  • Goran Popov

    7. januar 2013 | 23:16

    Upravo tako je u Srbiji ali i u celoj bivsoj Jugoslaviji. Mi kada smo letos trazili igrace u srbiji za nas tim (White Eagles BK) u prvoj ligi Svedske, igraci su nam lupali neke neverovatne cifre i pricali da je sve redovno placeno u srpskim klubovima itd............... Svedska prva liga je po meni jaca sada nego srpska A liga i to se dokazalo sa nasih 8 igraca iz prve srpske i crnogorske lige i rezultatom 5 pobeda i 15 gubitaka za sada. Nismo vise ono sto smo bili i pitanje je dali ce mo ikad vise biti..........nazalost

  • Kralj

    7. januar 2013 | 18:56

    Ja sam cuo da bas ti Pancevci imaju dobre plate, tipa 800-1000e.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA