KRAJ RUKOMETNE BAJKE: Srpkinje zaustavljene, Crnogorke u finalu

Polufinale Evropskog prvenstva koje se igra u Srbiji ušlo je u anale ovog sporta pošto je "pao" rekord po posećenosti, koji sada iznosi 12.500 gledalaca. Crnogorke odlaze na megdan Norveškoj pošto su 27:26 pobedile naše rukometašice

  • 9

Rukometnu bajku, koju su desetak dana pisale najbolje rukometašice Srbije, grubo je prekinula Sonja Barjaktarević, golman crnogorske reprezentacije, koja je šest sekundi pre kraja prvog zvaničnog meča ovih reprezentacija odbranila šut Biljane Filipović za produžetak. Izabranice selektora Saše Boškovića su u polufinalu Evropskog prvenstva, prvom u istoriji, poražene od Crne Gore 27:26 (13:14). Crnogorke će u finale sa Norveškom, dok će naše devojke na megdan Mađaricama.

U strašno napornoj i pre svega "fizičkoj" utakmici, pred rekordnih 12.500 gledalaca u Kombank areni, Srbija je još jednom pokazala želju i volju, ali protiv, u odbrani 57. minuta maksimalno organizovanih Crnogorki, to nije bilo dovoljno. Tri minuta kada su rukometašice Budućnosti (oni čine 90 odsto selekcije) izgubile "kompas" na njihovoj crti Filipović, Rajović i Lekić su imale i tri gola viška (14:11).

Devojke, koje su do ovog šampionata izgubile devet uzastopnih mečeva na Evropskim šampionatima, postale su apsolutni hit, a snagu "volje i srca", koja je konpenzovala nedostatak "kvaliteta i uigranosti", osetile su Dankinje, Francuskinje, pa i Norvežanke na "otvaranju". Ovo je zalog za budućnost, a na istom mestu će se ove devojke pojaviti već za godinu dana kada će probati da na Svetskom prvenstvu, koje je mnogo lakše od Evropskog, da naprave korak više i odigraju finale.

- Velika želja da igramo u finalu je postojala, ali šteta što nismo napravili još jedan podvig - rekao je Saša Bošković, selektor Srbije i nastavio:

- Crnogorke su iskoristile naše greške. Fića (Biljana Filipović prim. aut) je imala na kraju otvoren šut... Nije ga pogodila... Sada nam preostaje meč za treće mesto i u njemu ćemo, kao i večeras, dati maksimum. Nadam se da ćemo uspeti da povratimo devojke i da pred punom Arenom osvojimo bronzu.

Najbolja igračica u polufinalu bila je Biljana Filipović, koja je postigla sedam golova (7/10 iz igre). Bilja je promašila šut za produžetak, ali je uz ostale devojke predstavila sastav na koji se sada mora računati. Ona je sa suzama u očima prokomentarisala polufinale:

- Pre bih volela da nisam dobro igrala, a da smo pobedili i prošli u finale. Moramo sad da se smirimo, da se pripremimo i da uzmemo tu bronzu jer smo medalju zaslužile. Samo mi znamo šta smo prošle na ovim pripremama. Stvarno sam mislila da ćemo proći u finale, ali šta da radimo... Čestitke Crnogorkama.

Kako se kretao rezultat istorijskog polufinala možete pogledati u nastavku teksta.

PRVO POLUVREME

8.min - Srpkinje su napadački dobro počele i brzo povele sa 2:0, a Sanja Damjanović je golmana Crne Gore savladala "šraubom". Međutim sa tri brza gola, sa linije, iz kontre i "bombom" Katarine Bulatović sa 10 metara gošće preokreću na 3:2, a u 7. minutu i sa 4:3.

13. min - Oba golmana, Katarina Tomašević i Sonja Barjaktarević su odbranile, po dva šuta, a Crnogorke su u 10. minutu imale dva gola viška (5:3). Srpkinje do sada imaju tri tehničke greške, što su sa dve kontre ortivnice kaznile. U 11. minutu Biljana Filipović je sa igračicom manje smanjila na 4:5, da bi pri isteku kazne za Jelenu Damjanović Crnogorke pogodile za 6:4.

19. min - Izabranice Saše Boškovića teško nalaze "rupu" u odbrani protivnica, a i kada je pronađu, Sonja Barjaktarević "skine" šut (Ceca Ognjenović dva promašaja sa levog krila) ili joj u tome pomogne stativa. Istina, greše i Crnogorke, ali Kaća Tomašević nema mnogo odbrana. U 15. minutu bili smo u minusu od četiri gola (4:8). Biljana Filipović, 192cm visoki bek, uspeva da pogodi sa "distance", dok razliku od tri-četiri gola Crnogorke održavaju brzom igrom. Bošković je zamenio golmane, a prvi šut je u 17. minutu odbranila Jovana Risović. Svetlana Ognjenović je sa "penala" smanjila na 7:9.

24. min - Posle minusa od četiri gola Srpkinje su stigle do 8:9. Posle nekoliko minuta igre bez gola za gošće, dva-tri minuta se igralo gol-za-gol. Jovana "Zmaj" Risović je uspela da odbrani još jedan šut, a Filipovićeva je izjednačila na 10:10. Srpkinje su promenile odbranu, iz 6-0 prešle su u 6-0 sa iskakanjem u 4-2, što je dalo rezultata. U 23. minutu smo imali dva šuta za vođstvo. Barjaktarevićeva ima tri odbrane, baš kao i Risovićeva. Sanja Damjanović pogađa za 11:10.

30. min - Pred kraj poluvremena se vratila i "ideja" u napadu Srpkinja, a odbrana Crne Gore ne zna odakle prete... Miloševićeva pogađa sa levog krila za 12:10, a zatim i Erićeva sa pozicije beka. Selektor Crne Gore je zamenio golmana pa sada na oba gola stoje fenomenalne juniorke rođene 1993. godine. Filipovićeva ne promašuje, a sa zemlje vara Marinu Vukčević i četvrtim golom dovodi Srbiju do maksimalnih 14:11. Posle ovog gola povredila se, za sada naša najbolja igračica, Filipovićeva i deluje da je nešto ozbiljno. Čini se da je stradao zglob! Risović brani kao i Kaća Tomašević do sada... "Zmaj" u 28. minutu ima 71% odbrana (5 od  7)! Sa igračicom manje u poslednjem minutu primamo dva gola i na odmor se ide sa minimalnom prednošću - 14:13.

DRUGO POLUVREME

34. min - Srećom po naše devojke, ali i navijače Biljana Filipović je ponovo u igri i nema reči o težoj povredi. U dva minuta nastavka ona je promašila jednom, ali i pogodila. Međutim, "trošenje" lopti nastavlja Kaća Bulatović... Prvi šut joj je odbranila Tomaševićeva, da bi 186cm visoki bek Budućnosti pogodila sledeća dva. Srbija - CG 15:15.

42. min - Crna Gora je bolje počela drugo poluverme i serijom od 4:1 je došla do prednosti od 16:15. Lekićeva je u 35. minutu ostala da leži na terenu... Uhvatila se za koleno, ali je brzo ustala i nastavila da igra. Ana "šilo" Đokić je dala prvi gol za 17:16, a onda Jovanka Radičević, sa levog krila, za 18:16. Ponovo Srbija nema rešenja za čvrstu i "zgusnutu" odbranu Crnogorki... "Trikovi" Filipovićeve i hladnokrvna egzekucija Sanje Rajović održavaju minus od jedan-dva, a Crnogorke, najgrublja ekipa šampionata, prvo isključenje dobijaju tek u 39. minutu.

Crnogorke daju gol sa igračem manje, a naša odbrana bi mogla da povede računa i o drugim devojkama, a ne samo Bulatovićevoj... Sanja Damjanović je zaradila drugo isključenje pri rezultatu 20:19 za CG.

49. min - Teška, rovovska bitka se nastavlja, a i pored perioda "praznog hoda" naših devojaka Crna Gora nije uspela da se odlepi. Međutim, igra na "leru" usledila je u momentima kada smo imali igračicu više. Nismo uspeli da damo gol, a primili smo jedan. Srbija je do 47. minuta izgubila 11 lopti! Crnogorke šest. Lekićeva je sa 10m pogodila za 20:21.

"Katarina Velika" opravdava nadimak i počinje da brani, dok Filipovićeva sa 11m pogađa za 21:21.

54. min - Biljana Filipović igra maestralno, a sudije u 51. minutu poništavaju, opravdano, gol sa sedmerca Bulatovićeve zbog prestupa. Ipak, poklon ne koriste naše, a Miljanić iz kontre ponovo dovodi Crnogorke u prednost - 23:22. Ista igračica je "kroz noge" dala i 24 gol Crnogorki. Tri vezana napada smo promašili i u završnicu ulazimo sa dva gola minusa.

58. min - Poslednjih pet minuta polufinala proteklo je u, očekivano, još žešćoj igri. Pre svega Crnogorki. Sanja Bulatović je smanjila na 24:25, a protivnice su još jednom ostale bez jedne igračice, koja je Lekićevu gurnula s leđa. I treći put one daju gol sa igračicom manje. Do kraja još tri minuta...

Ivana Milošević iz teške pozicije smanjuje na 25:26 i sada nan treba odbrana... Ne vredi, Milena Knežević postiže i drugi gol. Da nesreća bude veća, naše greše, a do kraja ima još samo minut i po.

60. min - Andrea Lekić 26:27... Dramatična završnica... Katarina Tomašević brani... 28 sekundi pre kraja... Tajm-aut Bošković.

60. min - Filipović... NE! Ništa od nerešenog. Sonja Barjaktarović "prekida san". Crna Gora je u finalu, a Srbija u nedelju protiv Mađarske igra za bronzu.

Podsetimo, prvi finalista je Norveška, koja je 30:19 pobedila Mađarsku.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vido Celebic

    15. decembar 2012 | 20:57

    Vama u mecu sa madjaricama zelim pobjedu i osvajanje bronze.Mogli ste g-dine Boskovicu, makar iz kurtoazije, pozeljeti mojim Crnogorkama da osvoje zlato.Treba biti veliki i u porazima, posebno kad dolaze od boljeg. Srecno zabronzu

  • mne

    15. decembar 2012 | 19:42

    To bre!U inat onima koji su iz Crne Gore dosli da navijaju za Srbiju.Jako jadno.Cestitke i Srbiji!

  • Beogradjanin

    15. decembar 2012 | 22:23

    Ja se najiskrenije nadam da ce cela arena bodriti Crnu Goru sutra. Bar znam da cu ja svim srcem navijati. Do velike POBJEDE , BRACO :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA