SP: Poljaci u poslednjoj sekundi srušili Srbiju!

Imali su rukometaši Srbije kontrolu i vođstvo od pet golova, ali su lošom igrom u triler završnici ipak prokockali vrednu pobedu protiv Poljaka - 25:24 (11:13)

  • 2

Rukometaši Srbije izgubili su u triler završnici od Poljske 25:24 (11:13) u utakmici četvrtog kola grupe C Svetskog prvenstva u Španiji.

"Orlovi" su vodili 50 minuta, ali je poslednjih deset minuta Poljska uspela smirenije da odigra najbitnije napade, i tako ponovo nanese poraz našoj reprezentaciji na svetskim smotrama.

Najbolji među "orlovima" bio je Momir Ilić sa devet golova, a odlični Darko Stanić imao je 18 odbrana.

Prvih 20 minuta Srbija je odigrala maestralno i u napadu i u odbrani. Kapiten Ilić je sa tri vezana gola najavio Poljacima da je vreme da se promeni međusoban skor na svetskim smotrama, a priključio mu se i Alem Toskić sa dva gola za vođstvo 5:3. I Stanić je stavio do znanja da je odlično raspoložen odbranom sedmerca i fenomenalnim intervencijama, kojima je pomagao saigračima da održavaju gol-razliku od dva-tri gola.

Srbi su bili razigrani i raznovrsni u napadu, tako da je Poljacima omanula odbrana 6:0. "Orlovi" nisu šutirali ishitreno, imali su izgrađene akcije, ali su odlično koristili i strogoću sudija. Ilić je dva puta bio precizan sa sedam metara, a potom je Prodanović sa tri uzastopna gola doveo Srbiju do maksimalnih +5 (12:7).

Poljaci su se odlučili na promenu odbrane na 5:1 i "flaster" na Momiru Iliću, što je urodilo plodom. Spašavao je Stanić u tom trenutku, a do kraja poluvremena je imao čak 12 intervencija, od čega su dva sedmerca. Uspeli su protivnci da iskoriste manjak koncentracije "orlova" serijom od 5:1 da dođu na pristojnih 13:11.

Drugo poluvreme počelo je nešto nervoznije - uspeli su Poljaci da smanje na 15:14, ali onda su stvar u svoje ruke preuzeli "mlađani". Golovi Prodanovića i Zelenovića doneli su novo odlepljivanje "orlovima". "Flaster" je prešao na Nenadića, a dolaskom Lijevskog Poljaci su rešili problem rotacije, a nekoliko puta su golove postizali u poslednjim sekundama, na ivici pasivnog napada. Srbija je počela sa ishitrinim šutevima i dosta da greši i kasni u odbrani, a neugodni Poljaci to nisu propuštali da kazne. Razlika od pet golova se istopila, i u poslednjih deset minuta usledila je triler završnica.

Nakon što je Lijevskom ispala lopta, Stanić je brzo posalo Nikčeviću, koji je doneo 24:24 na dva minuta do kraja. Verovatno je ključan trenutak bilo isključenje Nenadića nakon diskutabilnog faula nad Lijevskim, tako da je Srbija utakmicu morala da završi sa igračem manje. Stanić je uspeo ipak da odbrani, ali je Ilićev šut na drugoj strani odbranio Šmal, a Ožehovski iz desnog "mrtvog" ugla sekund pre kraja pogađa za prvi poraz Srbije u Španiji.

Reprezentacija Slovenije je jedva pobedila Belorusiju, pošto je realizovala sedmerac u poslednjom minutu 27:26, i sada je usamljena na čelu tabele. Srbi i Poljaci imaju tri pobede i jedan poraz u dosadašnjem delu takmičenja.

U poslednjem kolu Srbija igra protiv Slovenije, u subotu od 20.15 sati.

Tekstualni prenos meča:

PRVO POLUVREME

Prva tri gola postigao je kapiten Momir Ilić, a golman Stanić uspeo je da odbrani sedmerac. Tečnu igru u napadu nastavlja Alem Toskić sa dva gola, ali su Poljaci uspeli da spuste na gol razlike (5:4).

Ilić je bio precizan sa sedam metara i svojim petim golom održao je razliku od tri gola 8:5. To je ponovio i tri minuta kasnije, a Poljaci imaju problem da odgovore na raznovrsnost u igri "orlova". Rajko Prodanović je iz kontre povisio na +4, što je navelo selektora Poljske da prvi put pozove tajm-aut. Rukometaši Srbije uspeli su da iskoriste prvo isključenje za Poljakom, pa je Prodanović uspeo ponovo da postigne gol za pet prednosti (12:7).

Treći gol Prodanovića je usledio, i to sa igračem manje, na fenomenalnu asistenciju najboljeg asistenta Marka Vujina. Odlično brani Darko Stanić, čak i kada Poljaci dođu u stopostotnu šansu.

Posle tri greške u napadu i promene odbrane Poljaka na "flaster", uspeli su da smanje na 13:10. Golman Vihari je odbrani sedmerac Iliću. Na drugoj strani je Stanić odbranio i prvi sedmerac za Poljake, a Vučković je po drugi put isključen na dva minuta. Serijom Poljske od pet golova, na odmor se odlazi sa rezultatom 13:11.

DRUGO POLUVREME

Drugi deo igre otvoren je sedmercem, odakle je ponovo bio siguran Ilić za prekid serije Poljaka. "Flaster" je sada prešao na Petra Nenadića. Srbija nije uspela da preko Šešuma dođe do gola, razbranio se Vihari, ali su Poljaci sa dva gola prišli na gol razlike.

Poljska je uspela da realizuje prvi sedmerac i da se približi na svega 15:14. Stvar u svoje ruke preuzeli su "najmlađi" - gol Zelenovića, pa Prodanović iz "mrtvog" ugla, pa ponovo Zelenović. Nastavili su Poljaci da budu opasniji po gol Stanića. Ilić je sa sedmerca vratio tri gola prednosti - 18:15. Prodanović je svojim petim golom vratio na četiri gola, a Poljaci su drugi put u poslednjim sekundama pasivnog napada uspeli da pogode.

Posle faula za isključenje Lijevskog, sa bolnom grimasom teren je napustio Prodanović. Mučili su se Srbi u realizaciji napada, pa se Poljska ponovo približila na gol razlike, no Stanković je uspeo posle dužeg vremena da zatrese mrežu za 20:18. U narednom napadu, Vučković je u zaradio i treće isključenje, pa je Jurecki iz sedmerca opet približio na minus jedan.

Posle nove greške, Stanić skida zicer, ali Prodanović ne koristi kontru. Prvo izjedančenje iz kontre donosi Jaška. Ishitren šut Nenadića završio je u bloku, pa su Poljaci iskoristili novu kontru za prvo vođstvo.

U pravom trenutku, s leve strane pogađa Nikčević sa22:22 na devet minuta do kraja utakmice, a 14. odbranu na utakmici odmah beleži Stanić, ali nije uspeo da Jureckom odbrani sedmerac. Konačno je iz igre pogodio Ilić i vratio egal.

Poveli su opet Poljaci, a na ivici pasivnog napada je iz velike daljine neprecizno šutirao Šešum. Imali su Poljaci napad i vođstvo iz gola, ali, srećom, Lijevskom ispada lopta, pa je Stanić šalje Nikčeviću u kontri i donosi 24:24 na malo više od dva minuta do kraja.

Nenadić je isključen nakon diskutabilnog faula nad Lijevskim, tako da je Srbija utakmicu morala da završi sa igračem manje. Izgradili su Poljaci akciju za napad s desne strane, ali tu je bio, naravno, Darko Stanić. Još jednu fenomenalnu intervenciju je potom imao Šmal na šut Ilića na svega 15-ak sekundi do kraja. Ožekovski je uspeo u poslednjoj sekundi da matira Stanića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • croatia

    17. januar 2013 | 21:59

    hahhaahaha kako jadno, kako bijedno , to samo Srbija može.

  • maranatha

    17. januar 2013 | 23:02

    Pobijediš Sloveniju i prvi si! Samo ne Srbija - Hrvatska u osmini finala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA