Radnički bez 4 stranca u Kupu, Muti ništa nije jasno!

Najava da će timovi moći da igraju samo sa četvoricom stranaca u nezgodan položaj stavila je domaćina Kupa Radivoja Koraća, koji bi mogao da nastupi bez Ćapina, Varde, Stivena Markovića...

  • 1

U prostorijama Košarkaškog saveza Srbije žrebom su određeni parovi četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća. Međutim, senku na iste bacila je stroga najava da će timovi moći da igraju sa samo četvoricom stranaca, u stvari, da u kategoriju "stranci" ulaze i igrači koji igraju za druge reprezentacije, bez obzira na lične karte i pasoše koji su srpski.

Naravno, ovo se odnosi na takozvane "jadrance", odnosno na ekipe koje igraju ABA ligu, pošto "domaći" timovi nemaju sličnih problema. E sada, osim pasoša, kako je za Telegraf.rs potvrdio Predrag Bojić, direktor takmičenja KLS, igranje će zavisiti i od "košarkaškog državljanstva".

- Statut i Registracioni pravilnici su precizni, i posle prijava koje stignu, videćemo ko će dobiti dozvolu da igra, a ko ne - rekao je Bojić i nastavio:

- Jedno pravilo glasi da u timu ne može da bude više od četvorice stranaca. To je jasno, a članovi Registracione komisije će odlučiti, na osnovu interesa srpske košarke, ko može da nastupa.

Šta znači "košarkaško državljanstvo" u klupskoj terminologiji?

- FIBA je propisala neka pravila po kojima igrači mogu da nastupaju za pojedine države. Opet vam kažem, određena komisija će na osnovu Statuta, Stručnog saveta i ostalih pravilnika odlučiti. Setite se, pre deset godina je u našim timovima mogao je da igra samo jedan stranac. Danas je mnogo drugačije.

Ukoliko sve ljudi koji budu tumačili sve nabrojane stvari budu držali "slova", kragujevački Radnički će igrati sa osmoricom juniora, pošto po zakonu ni Varda, ni Ćapin, ni Stiven Marković, ni... neće moći da igraju. Da li je i to u interesu naše košarke?

- Do 4. februara je rok za prijave. Posle ćemo sve znati - rekao je Bojić.

Odmah po saznanju da će se "gledati" na košarkaško državljanstvo iz Kragujevca, krenule su vesti od kojih neke sugerišu da tim Miroslava Nikolića neće ni igrati Kup.

- Iskreno, ništa ne razumem. Da smo za ove stvari znali, mi se ne bismo ni kandidovali za domaćinstvo - u svom stilu za Telegraf.rs odgovara Miroslav Muta Nikolić i dodaje:

- Da vas ja pitam, da li naša liga ili Kup nešto donose? Koliko ja znam - ne. Onda hajmo da se takmičimo samo u toj Jadranskoj ligi.

Ukoliko se odluči da Vi ne možete da računate na više od četvorice košarkaša, hoćete li odustati od Kupa Radivoja Koraća?

- Ljudi, Varda, jedan od igrača koji su pod znakom pitanja, nekada je bio na spisku reprezentacije naše zemlje. Nismo ga hteli... Čovek je iz svojih razloga izabrao BiH. I ne samo on. Pa, on ima ličnu kartu iz Beograda. Još nešto, nema nas Srba više toliko da bismo na ovakav ili sličan način štitili interese košarke. E sada, ja sam profesionalac. Izabraću četvoricu i igraću - završio je trener Kragujevčana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA