ČELIČNI NOVAK: Đoković treći put uzastopno osvojio Australijan Open! (FOTO)

“Večiti šampion Melburna” igrao promenljivo i takav nadigrao Mareja u četiri seta, izjednačivši se sa Agasijem i Federerom sa četiri trofeja “Ozi Opena”...

  • 3

PRVI SA TRI VEZANE TITULE! Svi su se pitali može li, a on im je odgovorio na najbolji moguću način. Novak Đoković je u “prosečnoj” igri primirio zahuktalog Endija Mareja i treći put uzastopno osvojio Australijan Open.

Od 2011. se ne menja vlasnik trofeja na prvom Grend slemu sezone, to niko do sada nije uspeo u “Open eri”, pa se plašimo da Novaku ne izmisle neku vizu kako više ne bi dolazi u Melburn od naredne godine.

Četiri seta 6:7, 7:6, 6:3 i 6:2, bila su dovoljna da Novak osvoji četvrtu titulu na Australijan Openu i po tome se izjednači sa Andreom Agasijem i Rodžerom Federerom na većnoj listi šampiona.

Britancu nije pomogla ni sva moguća podrška teniskog sveta. Boris Beker je najavio pobedu Škotlanđanina, Mats Vilander sa svojom standardnom izjavom “da bi pobeda Mareja donela boljitak za svetski tenis”, ali, sva sreća pa se oni ništa ne pitaju.

Novak se izborio sa krizom tokom prvog seta, nije blistao ni u drugom, ali nije kukao sudiji na publiku, bube koje lete iznad terena... Uspeo je da nasmeje publiku i kada je gubio. Vratio se psihološki posle izgubljenog seta, bio pribran u taj brejku drugog, a onda, čini se, napravio potez u trećem koji je Mareju vratio strah od Novaka, prisutan sve do leta prošle godine.

Tada je kod 3:3 i 30:15 na Novakov servis sevnuo neverovatan bekhend (u stilu dodatnog nitro ubrzanja), Škot se začudio i od tog trenutka počeo da igra po Novakovim notama.

US Open i ona pobeda Mareja po vetru nije mogao da se ponovi…

Usledio je brejk, a onda ekspresno osvajanje drugog seta, da bi se zatim videla zaista razlika dva tenisera. Marej je počeo neku svoju filozofsku igru, gubio je redom poene, a Novak samo pojačavao. Gas koji je dao omogućio mu je vrlo brzo dva brejka prednosti, priča je bila gotova.

Britanci, koji duel svog i srpskog tenisera nazivaju okršajem novih Nadala i Federera, su se nadali da će dobiti prvog tenisera koji osvaja Australijan Open, ali su na kraju gledali kako Srbija slavi šampiona sa pokerom titula u Melburnu.

Bravo, šampione!

TOK MEČA

Prvi set

Ispitivanje snaga, sačuvani servisi obojice do 2:2, a onda prvi problemi za srpskog tenisera. Britanac je dva puta vraćao "đus" na scenu, ali nije uspeo da osvoji gem na servis Novaka - 2:2.

Đoković se simpatično oblizivao posle jednog poena koji je na atraktivan način sačuvao, a onda u šestom gemu odigrao najbolju igru u kojoj nije iskoristio četiri brejk lopte - 3:3.

Novak nije uspeo da iskoristi brejk loptu ni kod 4:3. Postaje alarmantno, kada se uzme u obzir da je protiv Ferera, srpski as imao besprekornih 7/7 - 4:4.

Marej kao da je čekao svoje trenutke i do njih je došlo u taj brejku. Dupla servis grešaka Novaka na startu je najavila loš epilog, brzo je bilo 4:0 za Britanca. Nepunih pet minuta kasnije i 1:0 u setovima za rođenog Škotlanđanina (7:2).

Drugi set

Novak je očajno otvorio set, iako izgubio gem protivnika, a onda se na svoj suočio sa velikim problemima. Ipak, nekoliko vezanih poena posle maratonske razmene udaraca diglo je srpskog tenisera, koji izjednačuje i nadamo se vraća samopuzdanje - 1:1.

Novak je uspeo da iziritira rivala traženjem "čelendža" (bio u pravu), ali je gem on završio prilično ljut. Jednu lopticu je posle auta, uhvatio na volej i ispucao u publiku. Đoković nikako da preuzme inicijativu - 2:3.

Obojica su stabilni na svoj servis, međutim Novak nikako da smanji greške sa osnovne linije. U drugom setu je mreža mnogo veći problem Đokoviću od bilo čega - 5:6.

 NAJZAD! Ono što smo čekali od prvog gema dočekali smo u 26. Đoković je dominirao, vodio poene na svoj način, a Marej vrlo brzo dozvolio rivalu da ode na 5:2. Kada igrate taj brejk protiv najboljeg na planeti, to je kao da ste već potpisali kapitulaciju. Više od dva sata igre, 1:1 u setovima, idemo dalje. Nole ne predaje krunu - 7:6 (7:3).

Marej je odmah zatim pozvao medicinski tajm aut, što će malo odložiti početak trećeg seta.

Treći set

Novak je u naletu pozitivne energije lagano stigao do vođstva. Ipak, na servis rivala praktično ni nema šansu da ozbiljno zapreti oduzimanjem servisa - 2:2.

Možda najbitniji gem meča odigrao se pri 3:2 za Novaka. Fenomenalni udarci doneli su Đokoviću tri brejk lopte, idealnu priliku Srbinu da obezbedi ozbiljnu prednost za osvajanjem drugog seta. Prvi napad nije prošao, ni drugi, ali je Marej autom Novaku omogućio prvi brejk na meču u osmoj prilici! 5:3.

BRAVO! Novak je na set od titule, treće uzastopne što nikome nije pošlo za rukom u Melburnu. Posle oduzetog servisa rivalu, nikakve šanse Đoković Mareju nije dao u devetom gemu. Osvojio ga bez izgubljenog poena, visoko digao ruku i najavio da ide po titulu na narednom setu - 6:3.

Četvrti set

Brat Endija Mareja Džejmi je na Tviteru je napisao da je Endiju potrebno da vrati snagu koju Novak ispoljava u poslednjih sat vremena. Za sada mu ne ide, 1:1 je, a Đoković je jednu brejk loptu spasao dobrim servisom.

BREJK! Odigrao je profesorski Novak na Endijev servis, poveo 2:1. Stvar je jasna. Ako zadrži servis do kraja, postaće prvi u "Open eri" koji je u Melburnu vezao tri titule...

Rutinski je u narednom gemu Novak potvrdio prednost, sada ima 3:1 i sve je bliži trijumfu.

Novak teško da može da ostane bez trofeja. Dva brejka prednosti posle još jednog očajnog servis gema Mareja. Još malo... - 4:1.

KRAJ! Novak je šampionski odigrao finiš seta, iskoristio prvu meč loptu i postao rekorder!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA