EVROPOL: Nameštane utakmice Lige šampiona i kvalifikacija za Mundijal!

Tokom istrage Evropske policijske službe, koja je trajala 18 meseci, otkrivena je kriminalna mreža koja je namestila rezultate 380 mečeva. Za nameštanje utakmica osumnjičeno je čak 425 sudija, igrača i ostalih zvaničnika

  • 0

Evropska policijska služba (Evropol) otkrila je tokom istrage koja je trajala 18 meseci kriminalnu mrežu koja je namestila rezultate 380 mečeva, uključujući Ligu šampiona i kvalifikacije za prvenstvo sveta.

Jedan od dva sumnjiva meča Lige šampiona odigran je u Engleskoj u poslednje četiri godine, a pod znakom pitanja su i utakmice kvalifikacija za prvenstvo Evrope.

Ovo je najveća policijska istraga nameštanja mečeva u Evropi do sada, koja je između ostalog, zasnovana na analizi više od 13.000 imejl poruka.

- Jasno nam je da je ovo najveća istraga koja je vođena u nameštanju utakmica - rekao je šef Evropola Rob Vajnvrajt novinarima.

On je naglasio da je za nameštanje utakmica osumnjičeno čak 425 sudija, igrača i ostalih zvaničnika. Nameštanje mečeva je organizovano u 15 zemalja, a do sada je 50 ljudi uhapšeno.

Organizovana krimilana grupa je smeštena u Aziji, koja je vodila celu operaciju. "BBC" pretpostavlja da je ostvaren profit od osam miliona evra i da je najviša pojedinačna isplata bila 140.000 evra.

Operacija pod kodiranim nazivom "Veto" otpočela je jula 2011. i završena je u januaru ove godine, a vodili su je Evropol, Nemačka, Finska, Mađarska, Austrija i Slovenija.

Ova istraga je u Nemačkoj već urodila plodom, budući da je 14 osoba već osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu od 38 godina.

Kako je Evropol saopštio, kriminalna aktivnost nameštanja mečeva donela je organizatrorima profit od oko osam miliona evra, a dva miliona je isplaćeno igračima, sudijama i ostalim "zaverenicima" na ime mita.

- Ovo je tužan dan za evropski fudbal, jer dokazuje koruptivni uticaj organizovanog kriminala na društvo. Ipak, ova istraga, takođe, dokazuje vrednost saradnje međunarodne policije u borbi protiv kriminala - rekao je Vajnvrajt i istakao da će o rezultatima istrage obavestiti predsednika UEFA Mišela Platinja.

Kako se navodi, još 300 sumnjivih mečeva je identifikovano van Evrope, uglavnom u Africi, Aziji, Južnoj i Centralnoj Americi.

- Imamo dokaze da je u Singapuru na ime podmićivanja isplaćivano oko 100.000 evra po meču, a među sumnjivima su i dva meča kvalifikacija za prvenstvo sveta u Africi, a jedan u centralnoj Americi - izjavio je predstavnik policije iz Bohuma Fridhelm Altens.

(Telegraf.rs/ Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA