FED KUP: Predaja Cibulkove, Srbija izjednačila!

U prvom meču prvog kola Svetske grupe Fed kupa Srbija bez osvojenog seta ima 1:1! Spletom nesrećnih okolnosti po Cibulkovu, koja je predala meč Vesni Dolonc, Srbija je došla do boda. Jovanovski je prethodno izgubila od Hantuhove

  • 0

U prvom meču 1. kola Svetske grupe Fed kupa, u niškoj hali "Čair, Srbija i Slovačka imaju po pobedu. Bojana Jovanovski je poražena je u dva seta od Slovakinje Danijele Hantuhove 5:7, 2:6, a onda je na veliko iznenađenje Dominika Cibulkova predala meč Vesni Dolonc pri rezultatu 1:0 i 5:4 za nju u gemovima.

Slovačka teniserka je sa terena iznešena na nosilima, a deluje da je jedna bezazlena kombinacija mnogo gora nego što se očekivalo. Istina, 15. igračica sveta je do devetog gema, gema u kojem je imala servis za pobedu, delovala sigurno i, pre svega, fizički dominantno. Vesna Dolonc je pružila maksimum, i u debi nastupu za reprezentaciju Srbije joj treba "skinuti kapu" na borbenosti. Sreća je sada bila na njenoj strani, a povreda Cibulkove bi mogla da bude krucijalna i za nastavak duela.

- Radila sam svaki poen, a sada sam imala i dosta sreće. Mi smo dobra ekipa i mislim da imamo šansu da pobedimo - rekla je Vesna Dolonc.

Po svemu viđenom, izostanak zbog povreda dveju najboljih srpskih teniserki Ane Ivanović i Jelene Janković biće veliki hendikep za našu reprezentaciju.

Ipak, ne treba se predavati, a posle meča Jovanovske i Hantuhove sledi duel novopečene reprezentativke Srbije Vesne Dolonc protiv Dominike Cibulkove.

DOLONC - CIBULKOVA

Bez ikakve želje da pravimo paralelu sa početkom prvog meča Vesna Dolonc, 23-godišnja teniserka, 92. na WTA listi odmah oduzima servis Slovakinji. Sjajan početak, pre svega staložen i samouveren krunisala je brzim osvajanjem svog debi servisa u reprezentaciji Srbije.

Vesna je i u trećem gemu bila na poen od brejka, ali je isti spasila Cibulkova upisavši prvi gem u meču. Posle 18. minuta igre forhend vinerom Vesna dolazi do trećeg seta - 3:1. "Probudila" se iskusnija Cibulkova i sada je jasno da će Vesna Dolonc imati veoma težak zadatak da savlada protivnicu.  Treći servis u prvom setu je lako dobila, a onda je iskoristila i prvu brejk loptu da stigne do izjednačenja - 3:3.

Vesna je u sedmom gemu prvog seta imala ponovo brejk šansu, ali je nije iskoristila. Cibulkova se razigrala i stigla do trećeg gema u nizu, pa posle nešto više od pola sata tenisa pred oko 3.000 gledalaca vodi sa 4:3. Vesna je posustala... Nije pogodila ni jedan prvi servis u osmom gemu! Počela je da greši iz svih pozicija... To je Cibulkova maksimalno iskoristila i došla u priliku da svojim servisom završi prvi set. Dominika je Vesnin servis za 5:3 dobila sa "nulom", a onda je, posle 40:15, izgubila servis, kojim je Vesna ostala u setu - 4:5.

Maksimalno požrtvovana Vesna Dolonc nije iskoristila svoj servis i 40:15. Cibulkova je iskoristila četvrtu set loptu i još jednim brejkom došla do prvog seta (6:4). Međuti, jedna digresija, potpuno neverovatno zvuči da su obe teniserke iskoristile sve čelendže (ukupno šest), a ni jedna nije bila u pravu!

Vesna je u prvom setu, zbirno, imala lošiji procenat prvog servisa od 15. WTA igračice, ali i pet grešaka više (27/22). Usput, Slovakinja nije iskoristila samo jednu brejk šansu (3/4) što navodi na zaključak da je sasvim zasluženo dobila set.

Vesna je kao i na početku debitantskog meča za Srbiju oduzela servis protivnici, pa je opet povela sa 1:0. Odličnom igrom Dolonc dolazi i do 2:0, a Cibulkova u ovom gemu nije imali ni jednu priliku da napadne, a ne da osvoji gem. Cibulkova je bila u "bunaru" i u trećem gemu. Gubila je sa 0:30, ali ga je spasila - 1:2.

Deluje da Vesna gubi snagu... Bez prvog servisa, ali i sa mnogo trčanja Dolonc opet počinje da greši. Cibulkova kažnjava i oduzima servis naturalizovanoj Srpkinji (2:2). Bravo za Vesnu! Opet je uspela da "natera" Cibulkovu na greške i dođe do novog brejka. Vesna vodi sa 3:2 i sada je samo pitanje snage! Hoće li je imati da napravi preokret.

Cibulkova je neumoljiva. Igra bez direktnih poena. Ima ih samo dva (Dolonc -7), ali maksimalno "maltretira" našu reprezentativku, koja je sve umornija. Ponovo smo svedočili oduzetom servisu tako da je sada 3:3. Slovakinja posle osam minuta igre dobija i sedmi gem.

Vesna je posle ovog gema zatražila medicinski tajm-aut požalivši se na opstrukcije prilikom disanja. Ovde je pitanje fizičke spreme najvažnije, a Vesna je otežano disala još u ranoj fazi drugog seta. Opet, svaka čast za želju i požrtvovanost. Valja istaći da je ona teniserka kojoj je 86. pozicija na WTA listi najbolji u karijeri. Cibulkova je, iako ima isto godina kao i Vesna, mnogo iskusnija i spremnija.

Posle dve servis greške Vesna je poklonila gem Cibulkovoj, Slovakinji koja ponovo ima priliku da servira za pobedu. Potpuno neočekivano Slovakinja se posle jednog promašaja srušila na teren. U pitanju je bio grč u listu desne noge. Lekar je ponovo bio u terenu, a to znači da je sada ona dobila tri minuta medicinskog tajm-auta. Eto, još malo odmora za Vesnu... Cibulkova je opet osetila grč i kod rezultata 0:30 namerno odservirala četiri loša servisa kako bi došla do klupe. Čudna situacija...

JOVANOVSKA - HANTUHOVA

Bojana Jovanovski odlično je počela protiv Slovakinje, sigurno sačuvala svoj servis, potom napravila brejk za 2:0, ali Hantuhova je odmah uzvratila, preostela servis Srpkinji i smanjila na 2:1.

Usledilo je izjednačenje i teniserke su sa više ili manje muke čuvale svoj servis sve do 11. gema kada Hantuhova drugim brejkom dolazi u vođstvo 6:5. To joj je dalo priliku da servira za set, što je Slovakinja i iskoristila.

Loš trend srpske teniserke nastavio se i početkom drugog seta kada je Hantuhova odmah napravila brejk, a zatim lako povisila na 2:0, osvojivši peti gem zaredom.

Tu nije bio kraj Bojaninih muka, njena igra potpuno se raspala, usledio je novi brejk, a zatim Hantuhova opet lako koristi servis da povisi na 4:0.

Bojana je konačno, posle sedam izgubljenih gemova uzastopno, iskoristila servis da smanji na 4:1. Osokoljena time, Jovanovska u narednom gemu pruža nešto jači otpor, stiže i do brejk lopte, ali nije imala daha za više i to je 5:1.

Srpska teniserka uspela je da osvoji još jedan gem, a onda prokockala dve brejk lopte što je značilo kraj.

SVETSKA GRUPA 1. kolo (prvi dan):

Srbija - Slovačka 1:1

Rusija - Japan 1:1

Italija - SAD 2:0

Češka - Australija 2:0

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA