Preduzeće "Beogradski maraton": Mi smo vlasnici trke

Preduzeće "Beogradski maraton" u saopštenju tvrdi da je ono jedini zakoniti i međunarodno priznati organizator maratona u Beogradu

  • 0

Preduzeće "Beogradski maraton" izdalo je saopštenje u kojem tvrdi da je atletska manifestacija u njihovom vlasništvu, pa je stoga u njihovoj nadležnosti i da organizuju trku.

- Manifestacije Beogradski maraton i Dečji maraton su intelektualna svojina zaštićena u skladu sa zakonom u nadležnoj agenciji dana 23.05. 2003. godine. "Beogradski maraton d.o.o." na bazi tih zaštićenih autorskih dela organizuje Beogradski maraton i Dečji maraton i vlasnik je tih događaja - kaže se u saopštenju.

Navodi se dalje da je "Beogradski maraton d.o.o." registrovao manifestaciju Beogradski maraton kod Svetske atletske federacije (IAAF) i u Svetskom udruženju maratona i uličnih trka (AIMS) i da one priznaju i podržavaju isključivo preduzeće "Beogradski maraton" kao vlasnika i organizatora tih događaja.

- "Beogradski maraton d.o.o", za više od dve decenije organizovanja ove najznačajnije sportsko-turističke manifestacije, sve vreme izuzetno dobro sarađuje sa Ministarstvom omladine i sporta, Atletskim savezom Srbije i sa 13 gradonačelnika Beograda - ističe se u saopštenju.

Preduzeće "Beogradški maraton" navodi da je "dana 22. 09. 2003. godine, Skupština grada Beograda donela Odluku o stalnoj manifestaciji u oblasti sporta od značaja za grad Beograd, kojom je pokušala da nezakonito otme od "Beogradskog maratona d.o.o." vlasništvo i organizaciju manifestacije Beogradski maraton (odluku ispravlja i dopunjava 25. 11. 2003. i 23. 02. 2004. godine), ali ne uspeva, već 2005. godine, uz izvinjenje gradonačelnika, ponovo manifestaciju Beogradski maraton vraća legalnom vlasniku - preduzeću "Beogradski maraton d.o.o." (posle nedvosmislenog stava Gradskog javnog pravobranilaštva od 12. 10. 2004. godine)."

- Po istom scenariju iz 2003. godine, gradski Sekretarijat za sport i omladinu sada, ponovo posle 10 godina, pokušava da Atletskom savezu Beograda ''poveri'' ono što nije njegovo - kaže se u saopštenju preduzeća "Beogradski maraton".

- Veoma smo iznenađeni što se čine pokušaji da se u gradu Beogradu organizuje neki novi, prvi maraton, koji bi nedvosmisleno i neshvatljivo ugrozio tradicionalni 26. Beogradski maraton - kaže se u saopštenju, i dodaje:

- "Beogradski maraton d.o.o." je uveren u to da će, kao i do sada, uspešno sarađivati sa gradom Beogradom i gradskim službama, koje su uvek pružale kvalitetnu logističku podršku tehničkoj organizaciji samog događaja i da će ubrzo potpisati odgovarajući ugovor.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA