KUSOVAC: Vujoševićeve slike o kojima priča Čović vrede milione evra!

Trener Partizana se ne oglašava povodom optužbi Čovića da zna gde su ukradene slike poznatih slikara * "Dela Boša vrede nekoliko miliona evra, ali niko ovde nema orginal", tvrdi istoričar umetnosti Nikola Kusovac

  • 9

Trener Partizana Duško Vujošević i dalje se ne oglašava po pitanju optužbi predsednika Crvene zvezde Nebojše Čovića da zna gde su ukradene slike Holandskih autora Alfrada Danijelsa i Hijeronimusa Boša.

Zanimljivo je da nema ni saopštenja Partizana, iako Čović tvrdi da trenera "crno-belih" treba procesuirati zbog toga. Vujošević je poznat kao kolekcionar vrednih umetničkih dela priznatih srpskih i stranih slikara, a pre nekoliko godina imao je izložbu u galeriji RTS-a.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kaže da je apsolutno nemoguće da neko u svom stanu ima slike Boša ili Denijelsa, i dodaje da se takve slike ne kradu, a da o tome ne zna ceo svet.

- To su autori iz 17. veka i apsolutno je nemoguće da se u Srbiji nađe neki Boš. To je veoma poznat slikar i njegove slike vrede jako mnogo. Ne postoji nikakava mogućnost da neko u Beogradu ima njegovu sliku. Pre će biti da su to kopije, u stvari, siguran sam da su kopije - kaže Kusovac za Telegraf, pa dodaje:

- I kada bi neka slika bila ukradena, podigla bi se velika uzbuna u svetu, to ne bi prošlo neopaženo.  Njegove slike vrede milione evra u zavisnosti od veličine, godine kada su nastale, toga gde su čuvane i gde su izlagane. Tako da se cena može kretati od jednog ili dva miliona evra, pa sve do 10-15 miliona evra - objašnjava naš saovornik.

On podseća da u Beogradu postoji jedan Boš, ali veruje da ni on nije original.

- U pitanju je "Iskušenje Svetog Antonija", koje se nalazi u "Narodnom muzeju" u Beogradu, vodimo je kao Bošovo delo, ali se ne zna kada je naslikana i gde. Te kopije su vrlo verne i vrede nekoliko hiljada evra. Još ako imaju potpis autora, koji je kasnije postao poznat, onda imaju i malo veću vrednost. Kopije mogu biti ukradene i distribuirane, ali ne znam kome bi to trebalo - pita se Kusovac.

Istaknuti istoričar umetnosti otrkiva da je Srija poznata u svetu ukradenih umetničkih dela samo po tome što se one donose da bi se naplatilo osiguranje:

- Ako slika košta 30 miliona, ovde pokušaju da naplate 30.000 za povraćaj slike. Međutim, tako ih uvek uhvate. Tako su uhvaćeni ovi za sliku Sezana za koga su tražili nekoliko hiljada evra da je vrate, ali ih policija uhapsila.

Kustos "Narodnog muzeja" u Beogradu Petar Petrović potvrđuje da muzej poseduje sliku Herminijusa Boša "Iskušenje Svetog Antona". On kaže da nikada nije čuo za krađu slike ovog autora.

- Kod nas je u postavci bila Bošova slika, ali sada muzej ne radi, pa je nemoguće videti je. Nikad nisam čuo da je neko ukrao sliku jednog od najvrednijih slikara renesanse. To bi bila udarna vest. Boš je uradio vrlo malo slika i one su religioznog karaktera. Nisam video da je bilo gde u Srbiji bila postavka slika autora tog ranga - zaključuje Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    13. februar 2013 | 23:13

    Mozda je Covic nesto oteo na Kosovu pa preko pajtosa iz zemunskog klana preprodavao po Beogradu. Mozda mu je neko uvalio laznog Bosa....

  • Boš - ne Boš

    13. februar 2013 | 23:35

    Sta zna Coki sta je,tj.ko je Heronimus Boš?Cuo za Boš ali pumpe.Premda i to sumnjam.

  • Strahinja

    14. februar 2013 | 00:27

    Čović nema stida ili nema mozga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA