BRAT HOKEJAŠA LUČIĆA: Milan je zbog Noleta hteo da bije Kanađane!

"Srbija je naša zemlja iako ne živimo u njoj, ali osećamo veliku pripadnost i zato navijamo za sve naše spotiste, a naročito za Novaka Đokovića. Da bi se u hokeju probio do prve postave, moraš da budeš spreman na tuču", objašnjava Jovan Lučić

  • 1

Najjači tabadžija u NHL ligi Milan Lučić sasvim je običan momak, van terena miran i porodičan, ali kada izađe na led, bolje je da mu ne stanete na put. Sve što je napravio u NHL-u, napravio je paklenim radom i spremnošću da se potuče sa svima na utakmici zarad pobede ekipe.

Lučić je igrač NHL ekipe Boston bruinsa, a iako je rođen u Vankuveru, nikada nije zaboravio srpske korene. Njegov rođeni stariji brat Jovan, koji je takođe malo igrao hokej, ali se kasnije posvetio fudbalu, bio je gost Telegrafa i otkrio mnoge zanimljive stvari iz života ovog hokejaša.

NIJE BIO NI DRAFTOVAN

Najstariji od braće Lučić otkrio je koliko Milan voli Srbiju i naše sportiste, kako je zbog Đokovića hteo da bije Kanađane koji su našeg tenisera blatili, kao i to kako je uspeo da se probije do najvećih visina NHL-a i da osvoji Stenli kup.

- Hokej je naporan sport, moraš da imaš karakter da izdržiš jake treninge i sve nepravde - počeo je priču Jovan Lučić za Telegraf.

- Moj mlađi brat Milan bio je blizu da odustane od hokeja. Nije bio draftovan za NHL uopšte. Ali naš ujak Den Kesa, bivši igrač profesionalne američke lige, rekao mu je da bude strpljiv i da igra za juniorski tim Vankuver džajantsa i da trenira iz sve snage i pokaže treneru da je pogrešio što ga nije uzeo.

- On da bi napredovao za taj juniorski tim, morao je da se tuče na utakmicama, jer je bio u četvrtoj postavi, a tamo su oni koji su slabijeg kvaliteta, ali najviše biju na ledu i služe za to. Milan je morao je da krene odatle i tukao se, a kada je dobio šansu da pokaže kako se igra, on ju je iskoristio, jer je znao da igra, imao je talenat - objašnjava Jovan Lučić.

TUČOM SE PROBIJAO DO PRVE POSTAVE

On je istakao da je ista situacija bila u Boston bruinsima kada je došao u NHL ligu.

- Kada je došao u Boston bruinse, to je takva ekipa, njihovi navijači vole čvrstu igru i tuču. Tu je opet počeo u četvrtoj postavi i tukao se svaki meč, a pošto se dokazao, do kraja sezone je došao do prve postave. Trebalo je da gine da bi uspeo i to mu se vratilo - objašnjava Jovan, i dodaje:

- Tukao se non-stop, sada više ne mora pošto je u prvoj postavi i ne mora da se dokazuje na taj način, već igra na veštinu. Tuku se oni iz četvrte postave, ali on je uvek spreman na tuču, tako da mu nije problem. Jednom je jednog igrača probacio kroz staklo kada ga je udario - kaže najstariji od braće Lučić.

Jovan, koji je inače došao u Srbiju kako bi napravio fudbalsku karijeru, objašnjava da su svi u njegovoj porodici vezani za Srbiju iako su rođeni u Kanadi.

- Najmlađi brat je školarac. On je uvek bio za školu i nije sportski tip, ali voli da gleda. Ja sam najstariji, '87. godište, Milan je '88, a najmlađi je '90. Svi su mislili da smo Milan i ja blizanci do 15. godine jer su ga roditelji gurali sa mnom svuda. A onda su provalili da nije moje godište i čudili se, jer smo iste visine.

NIKO NE SME DA VREĐA ĐOKOVIĆA

- Milan svuda priča da je Srbin i da navija za Srbiju. Kada je gostovao na najpopularnijem radiju u Kanadi, rekao im je u programu: 'Navijam za Srbiju, navijam za Đokovića, za fudbalere, košarkaše, i neću to da krijem.' Takođe, dodao je da navija i za Kanadu, jer je to zemlja u kojoj živi. Na leđima ima ogromnu tetovažu, srpski grb sa dva hokejaška štapa i ispod piše "Sloboda ili smrt".

- Stalno se svađao sa svojim sagračima zbog Đokovića, i bio je spreman da se pobije jer ne može da veruje da oni ne cene Noleta, koji je prvi teniser na svetu. Uvek se trudio da pokaže da je Srbin.

- Zato je i trofej Stenli kupa doneo u crkvu u Vankuveru, jer smo tu odrasli. Kao mali smo igrali folklor,
učili srpski, ćirilicu, okupljali se za slavu, Uskrs, Božić, jer nismo hteli da izgubimo tu vezu sa Srbijom.

-

Foto: Profimedia

ZVEZDAŠKA PORODICA

Inače, malo ko zna da se Milan Lučić u Americi družio sa Peđom Stojakovićem, dok je igrao za Toronto reptorse, a posle sa Sašom Pavlovićem i Vladom Radmanovićem, dok je igrao za Atlantu. Sa njima je često išao na večere.

Iako živi daleko u Kanadi i nije imao mnogo prilike da bude u Srbiji, Milan Lučić navija ipak za Crvenu zvezdu.

- Da, on je 'zvezdaš' i ćerki je kupio svu opremu u Zvezdinim bojama i grbu. Kada sam ja došao prošle godine i bio na probi u Partizanu, on se nervirao malo. Ali nije on toliki fanatik kao ljudi ovde, gde je to bukvalno život ili smrt. Više smo se zezali i podbadali. Sa majčine strane su sve 'zvezdaši', kao i naš otac - objašnjava Jovan.

Na pitanje da li je tačno da Milan kupio opremu za srpsku hokejašku reprezentaciju koja je izgorala u požaru u Novom sadu, Jovan Lučić je rekao:

- Nije, nije, ali Milan planira da pomogne srpski hokej. Samo da se sredi situacija, samo da se stvore uslovi. Želimo da možda izgradimo još jednu halu, a preko leta kad nema leda, da deca igraju na terenima sa rolerima.

POMOĆ SRPSKOM HOKEJU

- Videćemo šta će biti, želimo da pomognemo razvoj srpskog hokeja. Pričali smo i sa Srbima koji žive i igraju hokej u Americi i Kanadi da dođu ovde da igraju, da se pojača liga i reprezentacija.

- Ako vidi da sve ide kako treba, on želi da ulaže u hokej. Ovde nema liga za decu u hokeju, to je porazno. Mi smo tamo baš vezani za Srbiju, jer nismo u matici i onda malo emotivnije to doživljavamo nego vi.

- Imamo srpske klubove u hokeju, fudbalu i ostalim sportovima. Zovu se 'Beli orlovi' i igraju u prvoj diviziji od 20, koliko ih ima - objasnio je Jovan Lučić, koji u Srbiji pokušava da pronađe golmanski angažman.

- Došao sam zbog fudbala u Srbiju, ali sam u Kanadi igrao i hokej do 17 godine, pa sam hteo da probam u Partizanu, ali nisam toliko dobar.

- Zato sam se opredelio za fudbal, gde branim, jer sam u Vankuveru trenirao. Treniram sa Sinđelićem i trebalo bi da počnem da treniram sa Radom kada se vrate sa priprema iz Turske i da budem na probi - objasnio je za kraj brat Milana Lučića.

D. Stojmenović

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    13. jun 2013 | 10:32

    Lucici su Crnogorci iz Banjana kod Niksica, a preselili u Srbiju. Poput Djokovica takodje porijeklom,odnosno iz Niksica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA