I Zvezda i Partizan u Evroligi?

- CSKA ima A licencu i ako postane šampion Rusije mesto prelazi na sledeću državu. To je Italija. I tako dalje. Dakle, što više timova sa A licencom osvoji titule, veće su šanse za finalistu i trećekvalifikovanog iz ABA lige da se direktno plasira u Evroligu i kvalifikacije - rekao je direktor za komunikacije Evrolige

  • 1

Skoro pola godine navijači iz zemalja koje daju učesnike ABA lige misle da će prvoplasirana ekipa iz regularnog dela obezbediti direktno učešče u najelitnijem takmičenju − Evroligi... Misle i greše! Naime, u izjavi za "Novosti", Dijego Fernandez, direktor za komunikacije Evrolige, otvorio nam je oči:

- Kao što smo najavili prošlog leta, šampion plej-ofa ABA lige, finalista i trećeplasirani posle doigravanja imaju šansu da dobiju B licencu ili mesto u kvalifikacijama za Evroligu!

Opet, i pored ovog tumačenja, ABA nema garantovano mesto...

- Prvo se određuju mesta za timove sa A licencom. Potom, pratimo rang država dok ne dobijemo spisak svih učesnika. U zavisnosti od rezultata iz nacionalnih prvenstava mesto neke države prelazi na sledeću, ukoliko mora da bude popunjeno sa A licencim - objašnjava Fernandez, i nastavlja:

- Na primer, CSKA ima A licencu i ako postane šampion Rusije mesto prelazi na sledeću državu. To je Italija. I tako dalje. Dakle, što više timova sa A licencom osvoji titule, veće su šanse za finalistu i trećekvalifikovanog iz ABA lige da se direktno plasira u Evroligu i kvalifikacije.

Direktor za komunikacije Evrolige objasnio je i da je "trećekvalifikovani" tim onaj polufinalista koji je u ligaškom delu imao bolji skor. Ovo znači da ekipa koja bude prva u regularnom delu možda ne obezbedi plasman ni u kvalifikacije. Usput, ukoliko momci iz Aleksandrovca uspeju da se dokopaju Evrolige, neće moći da igraju u Laktašima, pošto dvorana ne ispunjava osnovni uslov − kapacitet. Tim sa B licencom mora da ima dvoranu sa najmanje 5.000 mesta.

(Telegraf / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mik

    23. februar 2013 | 09:19

    J*bu nas,kako stignu. Na kraju će svi igrati kvalifikacije i niko neće proći. Jedina nada je da ne bude iznenađenja,tj da ekipe sa A licencama osvajaju titule (CSKA,Montepaski,Real/Barsa,PAO/Olimpijalos... U Turskoj se ništa ne zna,mislim da A licencu imaju Efes i Fener,a velike šanse za titulu imaju Bešiktaš i Galata,tako da...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA