ŽARKO ZEČEVIĆ: Lobiji gurali Zvezdu, mogli smo pre nje na krov Evrope!

Nekadašnji generalni sekretar Partizana govorio o tome koliko su "crno-beli" bili osakaćeni oduzetom titulom 1986. godine, koji su igrači Zvezde iz 1991. bili na pragu Humske i kako se klub finansirao od Binga i Lutrije...

  • 11

- Da nije bilo Slavka Šajbera i poništavanja zaslužene titule iz prvenstva 1985/1986. sezone, Partizan bi igrao dva puta uzastopno Ligu šampiona. Usled uticaja raznih lobija, tamo je otišla najpre Zvezda, a zatim i Vardar. Da smo mi bili u toj situaciji, više kvalitetnih igrača bi stiglo u Humsku nego u Zvezdu. Možda bismo umesto "crveno-belih" pre ostvarili istorijski uspeh - reči su Žarka Zečevića, koji će bez sumnje zapaliti navijačku Srbiju.

U opširnom i veoma sadržajnom intervjuu "Sportskom žurnalu", nekadašnji generalni sekretar Partizana govorio je i o velikim fudbalerima Zvezde koji su vrlo lako mogli da nastupe na crno-beloj strani topčiderskog brda.

PIKSI, DEJO, MIHA, ALI NAJVIŠE PANČEV

Imena Mihajlovića, Savićevića, Piksija Stojkovića samo su neka koja su mogla da završe u Humskoj pre nego u Ljutice Bogdana, a najbliži iz Zvezdine trofejne generacije Partizanu bio je Darko Pančev.

- Sa makedonskim napadačem smo imali napisan aranžman, ali zbog nerazumevanja među pojedincima u Partizanu morao sam da tražim agenciju u Londonu koja bi platila ceo transfer, a onda bismo od njegove prodaje zaradu delili na pola. Posle toga se umešala Zvezda...

Sa popularnim Genijem problem je bila porodica...

- Kad pregovaraš sa Crnogorcima, prvo moraš da pričaš sa glavom porodice - ocem, a tek onda igračem. Pogrešio sam što se prvo nisam obratio Dejanovom ocu. To nisam ponovio i kada smo dovodili Mijatovića.

Zečević tuguje za dve i po decenije odnosno četiri kvalitetne ekipe, koje su najviše zbog politike bile sprečene da naprave veliki rezultat u Evropi, ali kao veoma važno apostrofira dva učešća u Ligi šampiona u poslednjih 10 godina.

O stadionu je govorio iskreno i istakao da kada priča nije gotova 2003, ne vidi kada će i da li uopšte biti gotova.

- Partizan je imao šansu da napravi izuzetan stadion, kao što je onaj u Bernu gde se igralo EP 2008. "Maraci grupa" je htela da ulaže novac 2003. godine. Primao bi 38.000 navijača, njegova ukupna vrednost bi bila 300 miliona evra. Imali smo zatvorenu finansijsku konstrukciju, ali je Skupština grada tada zakočila realizaciju - ispričao je on.

PARE OD BINGA IŠLE U TELEOPTIK

Zečević je delom otkrio i kako je Teleoptik postao jedan od najmodernijih sportskih centara u svetu.

- Osmislio sam TV Bingo i 1994. godine prihodovali sedam-osam miliona maraka i odmah sam uložio u Sportski centar Teleoptik.

Tokom 22 godine rukovođenja Partizanom, Zečević je imao i zajedničke poslove sa Crvenom zvezdom.

- Delimično i sa zajedničkom lutrijom sa Zvezdom smo zatvarali finansijsku konstrukciju.

VEST IMAO 40 GODINA

Srbijom je dugo kružila informacija da je Taribo Vest pred tu istorijsku sezonu 2003. godine imao znatno više godina nego što mu je pisalo u krštenici. Zečević potvrđuje da je Nigerijac imao čak 40 godina kada je došao u Partizan.

- Mislim da je imao 40 godina, a prijavljivao je 28. Nama je odradio neviđen posao, to je bio sjajan potez kluba - rekao je između ostalog Zečević.

(Telegraf/Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spartan

    2. april 2013 | 10:30

    Zeku drmaju kompleksi. Zaboravlja da je Partizan uzeo 2 titule u SFRJ za zelenim stolom, a da vec 6 titulu uzima za Toletovim stolom. Zvezda je uvek bila narodni klub sa ubedljivo najvise navijaca, a Partizan vojni klub. Od raspada SFRJ Partizan je postao drzavni tj. sps projekat, pa je zato i dobio Teleoptik. Ni vestacki stvorena dominacija ne moze da izleci komplekse!

  • uros

    2. april 2013 | 11:18

    Klasican kompleksas,kao i vecina franjevaca,ne treba se obazirati :)

  • BlaBla

    2. april 2013 | 10:54

    Sve smo mogli mi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA