LIGA ŠAMPIONA: PSŽ do remija u 94. minutu! Bajern lagano slavio! (VIDEO)

Prvi četvrtfinalni mečevi najjačeg evropskog takmičenja igrali su se u Parizu, gde su "sveci" uspeli da postignu dva gola u poslednjih 15 minuta i izbore remi (2:2) pred revanš na "Nou kampu", i u Minhenu, gde je Bajern lagano pobedio italijanskog šampiona Juventus (2:0)

  • 0

Do kraja 58. izdanja Lige šampiona ostala su još tri kruga Evrope − veliki četvrtfinalni dueli, još veći šlageri u polufinalima i na kraju, veliko finale na "Vembliju".

Prva dva četvrtfinalna meča odigrana su u Parizu i Minhenu, a iz svega toga izašao je samo jedan jednini pobednik.

Bajern je na svojoj "Alijanc areni" uspeo da savlada ipak nemoćni Juventus (2:0). Bavarci jesu bili bolji ali, ruku na srce, drugi gol koji su postigli pao je posle ofjsajd pozicije u kojoj se našao asistent Mario Mandžukić.

U Parizu je bilo vrlo uzbudljivo, naročito u drugom poluvremenu, kada je u poslednjih 15 minuta viđeno čak tri gola, ali će se sve odlučivati na "Nou kampu", pošto je meč završen remijem (2:2).

Foto: Tanjug/AP

PSŽ - BARSELONA 2:2

(Ibrahimović 79, Matuidi 90+4 - Mesi 38, Ćavi 90)

Stadion: "Park prinčeva" (48.428)

Sudija: Volfgang Štark (Nemačka)

PSŽ: Sirigu - Silva, Aleks, Maksvel, Žale - Matuidi, Pastore(Gameiro 76) - Lukaš, Bekam (Verati 70), Laveci (Menez 66) - Ibrahimović

BARSELONA: Valdes - Alveš, Pike, Maskerano (Bartra 84.), Alba - Ćavi, Inijesta, Buskets - Vilja (Teljo 81), Aleksis, Mesi (Fabregas 46).

Iako u prvih nekoliko minuta domaći bukvalno nisu pipnuli loptu, u 5. minutu je sevnula sjajna šansa koju je imao najboji strelac "svetaca", ali je Ezekil Laveci posle nekoliko dobrih poteza, pogodio "samo" stativu.

Malo iznenađenje je to što je Karlo Anćeloti u prvih 11 uvrstio Dejvida Bekama, koji će tako postati jedni igrač koji je započeo meč LŠ za četiri različita tima.

Barselona jeste bolje počela, ali je PSŽ imao bolje prilike na početku, pa je tako Laveci imao još jednu dobru priliku posle one stative, ali su njegovu situaciju "1 na 1" sa Valdesom prekinule sudije zbog malog, ali vidljivog ofsajda.

Zanimljivo je da je Ćaviju ovo 128. utakmica u Ligi šampiona, čime je prestigao na trećem mestu Kasiljasa, pa se sada ispred njega nalaze samo Raul (142) i Gigs (134).

Sjajnu priliku je u 19. minutu imao Zlatan Ibrahimović, koji je iznudio slobodan udarac na 17 metara od Valdesovog gola. On je i uzeo loptu, šutirao jako po zemlji, ali je španski golman uspeo da odbije loptu u korner.

Posle toga, nekoliko puta je pripretila Barselona i to uglavnom preko Andresa Inijeste, koji se oprobao dva puta "iz daljine", sa dvadesetak metara, ali je jednom bio, za vrlo malo, neprecizan, dok je drugi put bio siguran na golu Salvatore Sirigu.

GOOOOOOL, 38. minut 0:1 - Barsa je polako počela da steže obruč oko Siriguovog gola i kad nije uspeo Inijesta, mrežu je osmi put ove sezone u LŠ zatresao Leo Mesi! Posle sjajne lopte Danija Alvesa (33. asistencija koju je uputio Argentincu), koji ju je bocnuo sa 25 metara "po visu", i time izbacio Mesija samog na ivicu peterca, odakle je "iz prve" poslao loptu u "malu mrežicu" i doneo Barsi veliko vođstvo.

Mesiju je gol u glavnog gradu Francuske bio prvi u Parizu, ali je Pariz čak dvadeseti evropski grad u kojem je tresao mrežu protivnika.

Samo tri minuta posle gola, Mesi je uzeo još jednu loptu na desnoj strani, ušao u sredinu, šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je ostalo samo na tome da je bio vrlo blizu toga da duplira prednost Blaugrane.

Prvo poluvreme bilo je podeljeno. Prva trećina pripala je domaćima, koji nisu uspeli da realizuju svoje šanse, ali su zato Katalonci u druge dve trećine prvog dela igre uzeli loptu u svoje noge i preko Mesija uspeli da zatresu mrežu za bitan gol u gostima u Parizu.

Barsa je u drugih 45 minuta ušla bez strelca jedinog pogotka, pošto je Mesi morao da ostane u svlačionici zbog povrede kolena, a njegovo mesto zauzeo je Sesk Fabregas.

Pred ovaj meč na adresu "svetaca" stiglo je neverovatnih 700.000 zahteva za ulaznice (?!), jer svi žele da vide kako će se, i da li će se uopšte, pomilovani Zlatan Ibrahimović suočiti sa bivšim saigračima iz katalonskog kluba koji toliko mrzi.

U prvih desetak minuta drugog poluvremena PSŽ je imao nekoliko dobrih prilika, ali Zlatan nije uspeo da iskoristi najbolju kada nije očekivao da će Dani Alveš promašiti loptu ispred njega, pa nije uspeo da šutne kako je želeo.

U drugom poluvremenu su ipak bili bolji domaći koji su imali nekoliko solidnih prilika preko Bekama, Ibrahimovića i Menaza, ali niko nije bio dovoljno priseban da pogodi mrežu Valdesa.

Sjajnu priliku u 77. minutu za domaće imao je Ibrahimović, koji je, po mišljenju gostiju, bio u ofsajdu posle jednog pasa glavom, ali Katalonci nisu bili u pravu, jer su tada ostala na zemlji da leže dva igrača Barselne koji su se sudarili, ali je Ibra posle takozvanog "kutlača šuta" (lopta mu se spustila niz cevanicu do stopala) pogodio Valdesa u grudi.

GOOOOOOL, 79. minut 1:1 - Ono što nije uspeo u 77, uradio je dva minuta kasnije, doduše iz ofsajda! Ibrahimović je posle centaršuta iz slobodnog udarca ostao sam na petercu, posle šuta glavom Tijaga Silve lopta je pogodila stativu i odbila se do Šveđanina, koji ju je ćušnuo sa tri metra u mrežu.

Katalonci su u Pariz stigli sa desetkovanom odbranom, bez Pujola i Adrijana kao i suspendovanog Pedra.

Oduševlejeni su bili svi na "Parku prinčeva", ali je to slavlje bilo kratkog daha, samo 11 minuta, pošto je Volfgang Štark u 88. minutu pokazao na belu tačku posle faula koji je napravio Sirigu nad Aleksisom Sančezom, koji je bio spretniji i dohvatio loptu pre golmana PSŽ-a.

GOOOOOOL, 90. minut 1:2 - Siguran sa penala bio je Ćavi, koji je poslao loptu u jednu, a Sirigua u drugu stranu!

GOOOOOOL, 90+4. minut 2:2 - Veliki remi "svecima" doneli su Matuidi i Mark Bartra! Poslednji trzaj domaćih u poslednjim sekundama meča bio je posle bukvalno degažirane lopte Gameira u šesnaesterac, gde je Ibrahimović spustio loptu na nogu Matuidija, koji je zategao nogu i zapalio loptu, koja je usput zakačila mlađanog Bartru i prevarila Valdesa, završivši u mreži za velikih 2:2.

Iako se znalo da će Barsa biti veliki favorit na meču koji će se igrati na "Nou kampu", solidnih 2:2 nose kao prednost  iz prestonice Francuske.

BAJERN - JUVENTUS 2:0

(Alaba 1, Miler 63)

Stadion: “Alijanc Arena” (67.812)

Sudija: Mark Klatenburg (Engleska)

BAJERN: Nojer - Lam, Van Bujten, Dante, Alaba - Gustavo, Švajnštajger - Miler, Kros (Roben 16), Riberi - Mandžukić

JUVENTUS: Bugon - Barzalji, Bonući, Kjelini - Lihtšajner, Vidal, Pirlo, Markizio, Peluzo - Kvaljarela (Đovinko 65), Matri (Vučinić 65)

GOOOOOL, 1. minut 1:0 - Već na samom početku utakmice, posle samo 23 sekunde, Bavarci su uspeli da povedu. U prvom minutu David Alaba je, posle greške Pirla na sredini, pokušao iz daljine da iznenadi Bufona, ali je imao veliku pomoć u Arturu Vidalu, čiji je vrh kopačke lopta zakačila i tako prevarila italijanskog golmana koji je odmah morao da vadi loptu iz mreže.

Gol koji je postigao David Alaba u 23. sekundi je drugi najbrži gol u nokaut fazi LŠ posle onog Makajevog gola u 10. sekundi, marta 2007. godine.

Posle početnog šokantnog gola, Juventus je počeo da se budi, pa su dve dobre prilike imali, tragičar Arturo Vidal, i Pirlo iz slobodnog udarca, ali su obojica bili neprecizni.

Već u 16. minutu na "Alijanc areni" viđena je prva izmena, pošto je umesto povređenog Krosa u igru ušao Roben.

Posle kratkog pritiska koji je napravio Juve posle primljenog gola, Bavarci su se oporavili i krenuli opet u napad gde su za desetak minuta stvorili četiri solidne prilike, ali Roben, pre svih, nije bio priseban u samoj završnici, pa je rezultat ostao isti.

Dobru priliku u 38. minutu imao je  Mario Mandžukić, ali je posle centaršuta Švajnštajgera glavom poslao loptu pored gola.

Do kraja poluvremena Bajern je držao konce u svojim rukama, dok je Juventus iz retkih prilika pokušavao da stigne do pogotka, a najbolju priliku propustio je Bonući u poslednjim sekundama.

Iako mnogo više pažnje privlači meč u Parizu, u Minhenu snage odmeravaju dve ekipe koje su zajedno osvojile čak šest "klempavih" trofeja (Bajern četiri, Juve dva) i koje zajedno imaju neverovatnih 10 izgubljenih finala Lige šampiona (obe ekipe po pet)!

Foto: AP

Mark Klatenburg je dobro vodio meč u Minhenu na kojem je, ipak, mnogo bila bolja domaća ekipa koja je osim gola, stvorila još devet šansi naspram Juventusove tri.

Šta reći za dve ekipe koje su skoro i obezbedile titule u svojim ligama, ali apsolutno nemaju sreće u evropskom takmičenju, pošto su izgubile upravo po dva poslednja finalna okršaja.

Najbolju priliku na početku drugih 45 minuta imao je strelac jedinog gola, pošto se odlučio na iznenađujuć udarac sa više od 25 metara udaljenosti, iskosa sa desne strane, jer su svi očekivali da Švajnštajger izvede taj slobodnjak, ali je Bufon uspeo da odbije loptu koja je odskočila ispred njega.

GOOOOOOL, 63. minut 2:0 - Domaći su uspeli da dupliraju prenost posle sumnjive situacije. Usled šuta Luiza Gustava sa dvadesetak metara, Mario Mandžukić nalazio se u malom ofsajdu, ali je ipak primio loptu koju je odbio Bufon, poslao je pored njega linijom peterca na drugu stranu, gde je na nju naleteo Tomas Miler i lagano samo ćušnuo loptu u gol.

I jedni i drugi ušli su vrlo sigurni u ove mečeve, pošto je Bajern na svojoj "Alijanc areni" razmontirao Hamburg sa 9:2, a Juve je ostvario vrlo bitnu pobedu na "Đuzepe Meaci" proitiv Intera sa 2:1 i time zadržao veliku prednost u odnosu na Napoli i Milan.

U poslednjih dvadesetak minuta meča nije viđena skoro nijedna bolja prilika ni na jednoj strani, pa Bavarci u Torino idu sa velikom prednošću od dva gola, uz šta su uspeli i da sačuvaju svoju mrežu.

Foto: Tanjug/AP

Bajern je bio oslabljen za povređenog Badštubera, i "parnog" Havija Martineza, dok Juventus, sa druge strane, nije imao preteranih problema, pošto su se oporavili Vučinić, Kjelini i Đovinko, ali ni sa njima nisu uspeli da urade nešto više u Minhenu.

Veliku prednost imaju Italijani, jer su neporaženi u prethodnih 18 mečeva, i iz prethodnih pet četvrtfinalnih mečeva protiv nemačkih ekipa izlazili su kao pobenici.

(D. Grbović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA