Prisustvujemo li istorijskom preokretu Zvezde za titulu?

"Crveno-beli" na putu do titule najveća "čuda" uz asistencije rivala pravili 1951. i 2000. godine...

  • 2

Kiksevi Partizana u prvenstvu vratili su Crvenu zvezdu u trku za šampionski tron, a simpatizeri kluba sa "Marakane" ponadali su se da bi mogla da se ponovi sezona 1999/2000, kada su "crveno-beli" prolećni deo šampionata počeli sa trećeg mesta, sa sedam bodova manje od vodećeg Obilića i šest manje od Partizana, da bi se na kraju okitili titulom, uprkos tome što su u jednom trenutku imali zaostatak od devet bodova za "crno-belima".

Zvezdu je tada do podviga sa klupe predvodio Slavoljiub Muslin, dok je trener Partizana bio Miodrag Ješić.

Nedavnih 11 bodova prednosti aktuelnog šampiona ipak je više od onog što su "crveno-beli" uspeli da prestignu pre više od decenije, a ni trenutnih četiri boda razlike nisu uopšte zanemarljivi, pa ako novi trener Zvezde Portugalac Rikardo Sa Pintu uspe da dovede tim do titule, to će biti mnogo veći podvig od onog koji je ostvario Muslin, jer današnja Zvezda nalazi se u mnogo težoj situaciji i raspolaže osetno skromnijim igračkim talentom nego pre 13 godina.

Izraz "Zvezdino proleće" nastao je svojevremeno zato što su "crveno-beli" umeli često da preotmu prvenstvo rivalima iako nisu dominirali u jesenjem delu šampionata, međutim, nikada nije nadoknađena razlika kakvu je Partizan donedavno imao.

Zvezda je verovatno najveće čudo u tom smislu napravila kada je osvojila prvu titulu 1951, kada je šampionat igran tokom kalendarske godine, pa je završavan tokom jeseni. "Crveno-beli" su tri kola pre kraja imali pet bodova manje od zagrebačkog Dinama, a očekivali su ih mečevi sa Hajdukom, Dinamom u gostima i Partizanom. Zvezda je pobedila Hajduk sa 1:0, dok je Dinamo poražen u Sarajevu sa 1:3, potom su "crveno-beli" savladali Dinamo na "Maksimiru" sa 2:1 i odložili odluku o šampionu za poslednje kolo.

Dinamo je kao gost protiv BSK-a odigrao samo 2:2 i Zvezda je došla u priliku da dan kasnije protiv Partizana, od kojeg je izgubila sa 1:6 u prethodnom meču, dođe do titule ukoliko pobedi dovoljnom razlikom 2:o ili 5:1, pošto se nije računala gol-razlika nego gol-količnik. Zvezda je 4. novembra slavila sa 2:0 protiv nemotivisanog gradskog rivala i osvojila titulu zbog boljeg količnika za 0,012. Imala je i bolju gol-razliku 50:21 prema 45:19, te i da je taj kriterijum uziman u obzir, bila bi šampion.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    9. april 2013 | 13:59

    Mozeeee. idemo do titule!

  • oce oce

    9. april 2013 | 15:07

    Ajde bre ljudi pa svake godine tokom zime partizan odmakne na dvocifrenu prednost onda zvezda se priblizi pocne prica zvezdino prolece cvetaju ljubicice i na kraju budu drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA