ABA (FINALE): Partizan vratio prsten i kristalni pehar u Humsku

Finale u Laktašima, u kojem su igrali beogradski "večiti rivali", ući će u anale kao prvi derbi crveno-belih i crno-belih koji se igrao u inostranstvu. Crno-beli su i šesti put u 12 godina osvojili ABA ligu

  • 3

U prvom derbiju beogradskih "večitih rivala" koji se igrao u inostranstvu, regionalna košarkaška ABA liga dobila je novog šampiona. Košarkaši Partizana su u Laktašima stigli do šeste titule pošto su 71:63, bez isključenog Duška Vujoševića, pobedili Crvenu zvezdu.

U sjajnom ambijentu dvorane u Laktašima, gde je s navijačima bilo sve u redu, uvodni minuti finala ABA lige protekli su u dve velike serije.

Partizan je u dva minuta napravio seriju 7:0, nateravši centra Zvezde Predraga Samardžiskog na dva brza faula. Međutim, za nepunih 180 sekundi izabranici Dejana Radonjića uzvraćaju i u 5. minutu vode 11:9. Partizan nema rešenja za brzu tranziciju Zvezde, a u napadu je počeo da gubi rešenja protiv veoma agresivne odbrane protivnika.

Partizan je u prvoj četvrtini promašio prvih šest šuteva za tri, dok je Zvezda jedan jedini pogodila. Crno-beli su bolji u šutu za dva, ali je Zvezda uspela da iskontroliše skok. Usput, crveno-beli imaju i dva pokupljena ofanzivna "otpatka".

Početak drugog perioda ponovo je pripao Partizanu, koji je serijom 7:1 poveo 21:19. Bez šuta za tri, crno-beli traže rešenja u reketu. Uspeva im. Trojkom Subotića Zvezda vraća prednost (22:21),  a onda nastaje "prazan" hod obe ekipe, pa je na semaforu i posle 15 minuta pisalo 22:21 za Zvezdu.

Trener Duško Vujošević nije mnogo tražio zonsku odbranu, ali kada su sredinom druge četvrtine stali u zonu, Zvezda je imala izvesnih problema s realizacijom. Raško Katić, junak Zvezdinog trijumfa nad Radničkim, u prvih 20. minuta se nije naigrao, ali je od 20 skokova tima imao osam uhvaćenih lopti. Kada je on sa pozicije posta pogodio za 25:22 Vujošević je promenio defanzivu. Nije mu pomoglo, pošto je prošle godine centar crno-belih, ušao u seriju i Zvezdu u 18. minutu odveo do maksimalnih 27:22.

Vesterman je vratio Partizan postigavši prvu trojku (posle osam pokušaja)... Istom merom mu je vratio Lazić. Poslednji koš u poluvremenu dao je Savović, te je Zvezda na veliki odmor otišla sa 32:25.

II POLUVREME

Ništa se nije promenilo ni kada su se, posle odmora, na parket vratili košarkaši. Partizan je već posle četiri minuta poveo (40:38), a Zvezdu je poenima držao Katić (12p, 9sk). Radonjić je zbog prigovora dobio tehničku, a Zvezda je u 24. minutu već izašla iz bonusa. Nervozan početak poslednjeg poluvremena u ABA ligi bio je potpuno neočekivan.

Na krilima Lea Vestermana (13p, 3sk, 2as) crno-beli su stigli do plusa od sedam (45:38)... Partizan je u prvih 20 minuta ubacio 25 poena, a u šest druge četvrtine dali su 20! Sve poena za Zvezdu u tom periodu dao je Katić! "Blickrig" crno-belih prekinut je sopstvenim greškama. Zvezda je uspostavila ravnotež, ali je u poslednju deonicu ušla sa minusom od pet poena. Partizan je bez poena centara, dok crveno-belima nedostaju koševi Rakočevića i Savovića. Ne Skota se odavno ne računa...

U 32. minutu igre crno-beli su imali +8 (53:45), a onda je Vujošević nepotrebno reagovao onako kako zna... Dobio je tehničku, a Zvezda dobila četiri penala. Kapiten je pogodio tri, a onda je Katić pogodio za 50:53.

Nervoza se pojačavala kako se meču bližio kraj, a onda su sudije podelile četiri tehničke, posle kojih su treneri obe ekipe završili na tribinama. Pet minuta pre kraja crno-beli su ostali i bez Lučića, koji je, kao i Katić, zbog koškanja dobio TG. Lovernj je minut i po pre kraja došao do 67:57 čime lagano mogao da slavi šestu titulu u regionalnoj ligi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baralic

    27. april 2013 | 22:52

    Sve po starom :)

  • Simkeee

    27. april 2013 | 22:41

    Namesteno,sudija potplacen!...>.<

  • srbijanac

    28. april 2013 | 12:49

    ja sam zadovoljan time sto je zvezda u evroligu napravicemo mnogo jaci tim i nadam se da necemo napraviti gresku menjajuci trenere kada se nesto odlucuje da je vukoicic ostao mi bismo se radovali ovako oni nas peckaju a do juce su plakali kako ih pobedjujemo e pa brale cestitam vam na jedinu postenu titulu koju ste po meni osvojili jer verujem vas trener nije psovao i pretio sudijama i plakao da mu treba posteno sudjenje..ponavljam nije mi zao poraza ima vreme za ovu zvezdu tek ce ona da vlada kosarkom....p.s.nisam gledao utakmicu ali cuo sam zajedljive komentare duleta sram ga bilo....kad gubi place a kad pobedjuje pecka nije nikakav takmicar...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA