ČOVIĆ: Partizanove titule su posledica sprege države, tajkuna, saveza i sudija!

Prvi čovek košarkaškog kluba i potpredsednik FK Crvena zvezda najavljuje smenu Tomislava Karadžića, za Vučića tvrdi da je Zvezdu samo spasio od tajkuna, a za Tadića da je klub gurao u još veće dugove

  • 37

Predsednik košarkaškog i potpredsednik fudbalskog kluba Crvene zvezda, Nebojša Čović, izjavio je da je bivša vlast, pa i predsednik Boris Tadić, favorizovala večitog rivala Partizan i da čak i kad je pomagala, od toga nije bilo velike koristi. Čović tvrdi da su titule Partizana posledica zajedničke akcije države, tajkuna, saveza, pojedinih klubova i sudijskih organizacija, a pored toga najavio je i smenu prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije, Tomislava Karadžića.

- Onaj ko kaže da političari u Srbiji više vole Zvezdu od Partizana ili je lud, ili svesno obmanjuje javnost. Zato ćemo zahtevati medicinski pregled funkcionera u srpskoj košarci, kako bismo utvrdili da li mogu da predvode organizacije koje im nije deda ostavio. Zvezda je jedina na ovim prostorima koja je prikazala istoriju njenog finansijskog poslovanja, a drugi beže od toga. Zato ćemo da instistiramo da država pokaže papire o tome ko je koliko dobio para od javnih preduzeća, lokalnih samouprava i ministarstava u poslednjih 20 godina - rekao je Čović na početku intervjua za Informer.

Da li ste baš sigurni da je Zvezdi išao manji deo kolača?

- Podsetiću vas da smo izvukli Zvezdu iz duga od 15 miliona evra bez ikakve pomoći drzave. Čak nam je tadašnja vlast i odmagala.

Kako to mislite?

Pa tako što je Partizan morao da bude neprikosnoven u svim sportovima, a Zvezdi je bila namenjena propast kako bi je posle oteli omiljeni tajkuni bivše vlasti, recimo Mišković. Pa čak i kad su oni iz bivše vlasti pomagali, u stvari su ukopavali Zvezdu sve dublje i dublje.

Imate li neki dokaz za to?

- Imam dokaz od pet miliona evra. Kad sam došao u FK Crvena zvezda, zatekao sam dug od 48 miliona, plus još eventualnih pet miliona koji mogu da stignu na naplatu. A znate li odakle je tih pet miliona?

Odakle?

- Od Borisa Tadića. Njemu su jednog dana rekli: "Sve, čoveče, dade Partizanu, a Zvezdi ništa. Zato i imaš slabiji rejting među Zvezdinim navijačima". Onda je on, zarad rejtinga, otišao na Marakanu, slikao se dok šutira loptu i naredio "Poštanskoj štedionici" da pozajmi Zvezdi pare, a da "Telekom” garantuje da će dug biti vraćen. Eto, pomogao je tako što nas je još više zadužio. Kamo sreće da ga je Zoran Đinđić onomad poslao da bude treći sekretar naše ambasade u Kini.

Čekajte, kakva sad Kina?!

- Pokojni Zoran me je jednom prilikom pitao: "Šta je to lepo, a ništa?". Rekao mi je: "Pa tvoj drugar Boris Tadić. Dođe mi da ga pošaljem da bude treći sekretar u našoj ambasadi u Pekingu". Ali ja sam ga odgovorio od toga, pa je Tadić, na nesreću Zvezde, nastavio niz državnih funkcionera koji "natežu" za Partizan.

Na koga tačno mislite?

- Na dva predsednika vlade, Marjanovića i Dačića, koji su bili visoki funkcioneri u Humskoj, zatim pomenuti predsednik Tadić, pa sve do aktuelne garniture političara koji navijaju za Partizan. Predsednik Nikolić, predsednik skupštine Stefanović, ministri Ljajić i Dinkić... Dodajmo tome i predsednike Olimpijskog komiteta i Fudbalskog saveza, Divca i Karadžića, i već imamo lepu sliku.

A Aleksandar Vučić?

- Pa da li sme barem neko da navija za Zvezdu od istaknutih političara?

Vaši sportski protivnici ne vide problem u tome što on navija za koga navija, već tvrde da ruši Partizan kako bi podigao Zvezdu. Pominje se i neki državni novac koji stiže na Marakanu, pa čak i priče da je političkim ukazom rešena titula u fudbalu.

- To može da smisli samo bolestan ili pokvaren um. I zbog toga ćemo predložiti obaveznu lekarsku komisiju za sportske funkcionere, jer ne može psihički labilna osoba, koja pati od halucinacija i kojoj se stalno priviđa Vučić, da obavlja tako odgovoran posao. Kakve pare i titule, čovek je samo spasio Zvezdu da je ne otmu tajkuni. E, nećemo više da ćutimo, već ćemo dokazati da je upravo suprotno, to jest da su te njihove titule došle kao posledica umrežene aktivnosti države, tajkuna, saveza, pojedinih klubova i sudijskih organizacija. A kad budemo počeli da dokazujemo, mnogima neće biti prijatno.

To su ozbiljne optužbe...

- Kad me već vučete za jezik, rećiću vam, recimo, da imamo dokaze da je sudiju Beloševića u poluvremenu finala u Laktašima pozvao izvesni Bjelica, posle čega je, kao što smo videli, čovek koji se deklariše kao zvezdaš uništio Zvezdu sudeći u trećoj četvrtini. Evo, ja ne želim da pokrećem sudski postupak za utvrđivanje Beloševićevog imovinskog stanja, kao što to traži predsednik Panatinaikosa. Zato neka mi Belošević samo odgovori da li je istina ili nije da je dobio poziv od tog Bjelice. A mi ćemo se već potruditi da objasnimo sportskoj javnosti zašto je važan taj poziv. I neka ne priziva Boga za svedoka da je sudio pošteno, kao što ga se naprasno setio posle finala u Laktašima.

Da li ste zato sačekali sudiju Neškovića na poluvremenu utakmice s Novosađanima? Šta ste mu rekli? Videlo se da ga niste pitali gde je bio na prvomajskom uranku.

- Rekao sam mu da sudi pošteno. A sad mu poručujem, kao i ostalima, da dobro znamo i za njihove kumove, i restorane, i stanove, i radnje za hemijsko čišćenje, kao i za apoteke u njihovom vlasništvu. Mi ne želimo da pokrećemo postupak za utvrđivanje porekla njihovog kapitala, ali ćemo svakako podeliti naša saznanja s državnim službama, kad se neko nadležan bude ozbiljno zainteresovao za integritet i poštenje srpskih košarkaških sudija.

Potpredsednik FK Crvene zvezde Slaviša Kokeza nedavno je izjavio da klub ima rešenje za naslednika Tomislava Karadžića na mestu predsednika FSS. Možete li da skinete veo tajne s tog imena?

- Istina je da još nemamo kandidata, već samo predloge. Hajde da ne žurimo, pustite nas da izaberemo osobu koja će najviše učiniti za srpski fudbal.

Znate li da je procedura za smenu Karadžića mnogima predstavljala neprelaznu rampu?

- Ne sekirajte se. Smena se već krčka.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    4. maj 2013 | 09:38

    Covek bez blama ,sramota za drzavu

  • Presretac

    4. maj 2013 | 09:47

    Sta reci...definitivno bolestan covek...

  • R

    4. maj 2013 | 10:07

    Ovaj covek je najvece zlo Srpskog sporta. Toliko zlobe i zavisti nisam odavno procitao u nekom govoru. Covece Vojvodinu ne mozes da pobedidis a kamoli nekog drugog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA