EVROLIGA: Hrabri Olimpijakos ponovo šampion!

Košarkaši grčke ekipe drugu godinu zaredom nadvisili sve favorite, a u finalu savladali Real 100:88 preokrenuvši meč posle 17 poena minusa

  • 0

Košarkaši Olimpijakosa u londonskoj "O2 areni" dokazali su da im u Evropi nema ravnih i da prošlogodišnji trijumf u Evroligi nije bio slučajan. U finalu savladali su Real 100:88 (10:27, 27:14, 24:20, 39:20) i treći put popeli se na kontinentalni tron. Junak pobede bio je kapiten Vaslilis Spanulis koji je svih 22 poena postigao u drugom poluvremenu.

Pored Spanulisa blistali su Ejsi Lo sa 20 poena i po pet skokova i asistencija, Kajl Hajns sa 12 poena, Kostas Sloukas koji je za nepunih 16 minuta na parketu upisao 11 poena i Pero Antić sa 10 poena, šest skokova i blokadom. Olimpijakos je do pobede u finalu ponovo došao posle velikog preokreta, ovog puta nadoknadili su zaostatak od 17 poena na kraju prve četvrtine.

U timu Reala Rudi Fernandez upisao je 21 poen, Serhio Rodrigez 17, Serhio Ljulj 14.

Trener Georgijos Barcokas upisao se u istoriju kao prvi grčki stručnjak koji je osvojio Evroligu, dokazavši se kao dostojan naslednik Dude Ivkovića.

Madriđani su bolje počeli meč, istina, Olimpijakos je prvi postigao koš, ali igrači španske ekipe brzo su preuzeli inicijativu. Trojkama i dobrom odbranom stižu do 13:5 sredinom prve četvrtine, pa je Barcokas morao da traži minut odmora.

Košarkaše Reala to nije sprečilo da nastave sa dominacijom i prednost je uskoro postala dvocifrena, a najubedljivije vođstvo Reala iznosilo je 17 poena, 27:10 i četvrtina je i završena tim rezultatom. Igrači Kraljevskog kluba do tog momenta pogodili su pet od šest pokušaja za tri poena.

Posle za njih šokantnog uvodnog perioda igrači Olimpijakosa zaigrali su angažovanije i napravili seriju 8:0 kojom su uneli neizvesnost. Real je sve do pred kraj poluvremena uspevao da održava desetak poena razlike, a onda je pritisak grčke ekipe rezultirao prilaskom na četiri poena, pa na tri, 34:37.

Činilo se da bi evopski šampioni mogli i do izjednačenja, ali košarakaši Reala uspeli su da sačuvaju malu prednost pre odlaska na pauzu, 41:37.

Nastavak je doneo savim drugu priču, Olimpijakos je silvito otvorio drugo poluvreme, ovog puta bio je njihov red da pogađaju trojke, Spanulis je naređao tri uzastopne i preokret je bio neminovan. Olimpijakos je stekao plus šest. Real se, naravno, nije predao i uskoro smo videlči novu promenu vođstva trojkom Fernandeza za 56:55. Žestoko se borilo za svaku loptu a u poslednju četvrtinu ušlo se izjednačeno 61:61.

Početak završne deonice doneo je novi nalet Olimpijakosa, seriju 9:1 i najveću prednost grčke ekipe do tog trenutka. Real je kratko zapretio, ali kada je kod 78:70 dosuđena tehniučka greška njihom Amerikancu Sloteru epilog je bio prilično jasan. Olimpijakos uvećava prednost na 84:70 i sigurno privodi meč kraju.

Madriđani su pokušali da pritisnu, ali Spanulisova peta trojka sa skoro pola terena za 90:79 otklonila je sve dileme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA