MAGIČNI BANE: Srbin doneo Čelsiju trofej! (VIDEO)

Branislav Ivanović postigao pobedonosni gol za "plavce" u finalu Lige Evrope protiv Benfike u trećem minutu nadoknade i proglašen je za igrača utakmice

  • 2

Fudbaleri Čelsija savladali su Benfiku 2:1 u Amsterdamu u finalu Lige Evrope, a junak meča je srpski internacionalac Branislav Ivanović. Kada su se očekivali produžeci, u trećem minutu sudijske nadokanade Ivanović je, posle odličnog centaršuta Huana Mate iz kornera, glavom poslao loptu, neodbranjivio,  u mrežu portugalske ekipe i sasvim zasluženo proglašen je za igrača utakmice.

Ivanović je prvi fudbaler koji je postigao gol u zaustavnom vremenu nekog evropskog finala još od 1999. i Tedija Šeringema i Ole Gunara Solskjera, koji su doneli preokret i pobedu Mančester junajtedu protiv Bajerna u finalu Lige šampiona.

Čelsi je tako osvojio jedini evropski trofej koji mu nedostaje, posle Kupa pobednika kupova 1971. i 1998. i Lige šampiona prošle godine i pridružio se Ajaksu, Juventusu i Bajernu, koji su takođe osvajali sva tri evropska takmičenja. Tu bi mogla da se doda i Barselona, koja je osvajala Kup sajamskih gradova, preteču Kupa UEFA. Čelsi je takođe jedini tim, koji je posle osvajanja Lige Šampiona u sledećoj sezoni osvojio Ligu Evrope i jedini koji je istovremeno nosio titulu u oba takmičenja.

Menadžer Čelsija Rafa Benitez postao je drugi stručnjak, koji je osvajao evropske kupove sa tri različita kluba, Valensijom, Liverpulom i Čelsijem, posle Uda Lateka (Bajern, Borusija Menhengladbah, Barselona).

Benfika, koja je  1961. i 1962. osvajala Kup šampiona, izgubila je sedmo uzastopno evropsko finale. Do danas lisabonski "orlovi" poraženi su pet puta u Kupu šampiona (1963, 1965, 1968, 1988 i 1990) jednom u Kupu UEFA, 1983, i sada u Ligi Evrope. Ovo je tragičnih nekoliko dana za Benfiku, koja je poražena i u derbiju portugalskog šampionata od Portoa, takođe u nadoknadi, čime je skoro sigurno ostala bez titule.

 

Za srpske ljubitelje fudbala ovo finale je bilo naročito interesantno jer je jedan naš fudbaler morao da podigne pehar, ali drugi je morao da izgubi, a taj drugi je Nemanja Matić, vezista Benfike, koji je jedno vreme proveo na Stamford Bridžu.

Tragičar je Džon Teri, koji drugu godinu zaredom propušta evropsko finale i trijumf Čelsija, ovog puta zbog povrede, a "plavci" su bili oslabljeni i za Edena Azara.

TOK MEČA:

Uvodnih dvadesetak minuta nije donelo mnogo uzbuđenja. Niko nije želeo rano da mnogo rizikuje, Benfika je polako počela da preuzima inicijativu.

"Plavci" su zapretili preko Oskara u 27. minutu, ali gađao je pravo u golmana Benfike. Mnogo opasniji bio je šut Franka Lamparda 11 minuta kasnije, Artur je već krenuo na pogrešnu stranu, ali uspeo je da se vrati i lopta je završila u korneru.

U međuvremenu oprobao se i Gaitan sa ivice šesnaesterca, ali posleo je loptu preko gola.

Sve u svemu slabih 45 minuta, Benfika je imala inicijativu, ali bez nekih kolosalnih šansi.

U 50 minutu benfika je imala opasan napad, međutim Kejhil je u poslednji čas izbacio loptu u korner. Posle udarca iz ugla zatresla se mreža Čelsija, ali gol Kardos aponišten je zbog ofsajda.

Desetak minuta kasnije novi opasan napad "orlova", Savio je šutirao glavom, Čeh brani pa odmah prosleđuje loptu do Mate koji je uposlio brznogog Toresa koji nje pobegao svom čuvaru, obišao golmana i doveo Čelsi u vođstvo u 60. minutu.

Vođstvo englske ekipe nije potrajalo, sedam minuta kasnije Aspilikueta igra rukom u svom šesnaestercu, to je penal, a siguran realizator je Kardoso.

Do kraja meča Benfijka je bila bolji tim. Kardoso je pretio, a onda zamalo u 88. minutu da Lampard donese trijumf londonskoj ekipi, fantastičnim šutem iz daljine kojim je pogodio prečku.

Kada su svi očekivali produžetke, u trećem minutu nadoknade Huan Mata izveo je korner, a Branislav Ivanović poslao je glavom neodbranjivo loptu u gol.

BENFIKA - ČELSI 1:2

(Kardoso 68 p - Tores 60. Ivanović 90+3)

Stadion: Amsterdam arena. Gledalaca: Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija)

BENFIKA: Artur – Almeida, Melgareho (od 66. Džon), Garaj (od 78. Žardel), Luizao – Peres, Rodrigo (od 66. Lima), Matić – Gaitan, Salvio, Kardoso.

ČELSI: Čeh – Aspilikueta, Kol, Ivanović , Kejhil – Lampard, Luiz – Ramires, Oskar, Mata – Tores.

(Telagraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA