Stojadinović o svemu posle derbija: Kako da napadneš Partizan kad nemaš s kim?

Da smo Sa Pintuu na -11 rekli "dođi na 5-6, slavićemo te", ne bismo mi sad ovako razgovarali i kritikovali * Prelazni rok će nam diktirati ekonomski uslovi i da pokušamo da napadnemo titulu kako treba * Nisam uopšte zadovoljan Garidom * Zamislite da je Marković napustio teren posle 15 minuta

  • 7

U Humskoj je pre dva dana bilo dosta grešaka onih koji nisu imali šta da izgube. Prethodni niz od osam pobeda ispostavilo se da je samo mazanje očiju da je Crvena zvezda bila u naletu, dovoljno velikom da na sjajan način stigne do pobede nad "večitim" rivalom u 144. derbiju i preotme titulu.

Mnogi su podbacili u taboru "crveno-belih", od čega ne beže ni igrači, a ni sportski direktor Zoran Stojadinović, koji je novinarima na treningu (odlukom kluba zatvoren posle 15 minuta) na "Marakani" izrazio nezadovoljstvo pojedinim odlukama Rikarda Sa Pintua, igrom Luisa Garida...

Ova ekipa očigledno nije dorasla da osvoji titulu.

- To bi možda bilo vrlo ružno da se kaže, ali mi vrlo dobro znamo kakav tim imamo. Tokom cele sezone smo analizirali šta i ko nam treba.

- Nikome u klubu nije bilo potrebno da se desi poraz u derbiju da bi znao šta nedostaje Crvenoj zvezdi. Bolje rečeno, ko nema taj kvalitet koji joj fali.

- Svako ko se više-manje razume video je šta imamo. Niko nije kriv što je tu. Svi su dovedeni i svi su hteli da daju 100 posto. Postoji kvalitet koji u određenim momentima, kao što je bilo u subotu, pokaže ili da ga imaš ili nemaš. Taktika i sve ostalo... ne mora niko ništa da mi priča, i ja sam igrao fudbal.

- Daš mi mogućnost da budem prvak... ako imam kvalitet, šta će mi taktika, izlazim sam! Igrači treba da izađu na teren i kažu: "Momci, na nama je".

Bez obzira na to, Zvezdin sportski direktor ne želi da javnost zaboravi gde je ekipa bila pre dva meseca.

- Stvorili smo sebi šansu da se borimo za titulu posle -11, i sad smo odjednom svi nezadovoljni. Sa ljudske strane je to pozitivno, ali nije da zaboravimo odakle je sve krenulo i dokle smo došli. Po mom mišljenju, iduća godina je ključna. Prelazni rok će nam diktirati ekonomski uslovi i da pokušamo da napadnemo titulu kako treba. Onda nema izgovora. Ne smatram ni ovo za izgovore, već za jednu realnost.

SA PINTU JE SVESTAN DA JE POGREŠIO SA GARIDOM

Da se vratimo još jednom na 18. maj na stadionu Partizana.

- Jeste trener imao nekih svojih propusta - rekao je Stojadinović pred analizu minimalnog poraza.

- Po meni je fenomenalno određeno prvo poluvreme, iako vi kažete da bi trebalo da se napada... a za to bi trebalo da ima sa čim da se napada. Pa da ti daju pet komada i da se sramotiš. Rizikovao je poslednjih 20 minuta i taj rizik se nije isplatio: sa tri igrača visoko otvorio je prostor pozadi i tu smo zatvorili Markovića. On se do tada nije video, osim jedne greške Garida. Ali eto, rizikovao je da bi nama doneo titulu.

Kad smo već kod reprezentativca Hondurasa, čijim je dolaskom zapostavljen Mijailović...

- Nisam uopšte zadovoljan njegovom igrom, posebno poslednja tri kola. Garido nije isti Garido posle povrede. Trener je mislio da će svojim reprezentativnim iskustvom moći da doprinese u derbiju, ali nismo ni trener ni ja zadovoljni.

- Ja sam mu lično zamerio za Garida kog bih menjao posle 25 minuta i da je na njegovo mesto trebalo da stane zadnji vezni. Rekao mi je: "Video sam ja to", dakle hteo je rizik za gol. Znaš kako, posle bitke je uvek sve lakše...

Prema Stojadinoviću, ima mnogo faktora koji bi mogli da vrate Garida nazad u Olimpiju.

- Teška priča, i zbog para i toga kako je igrao u poslednje vreme. Možda je i on čuo da li ćemo ga ostavljati u ekipi ili ne, i ekonomska situacija je takva da je primio jednu platu. Videćemo koliko to na njega utiče.

LAZOVIĆ NAM ZNAČI KAO MESI BARSELONI

Stojadinović je kao jedan od ključnih momenata kada "crveno-beli" "padaju" naveo ulazak drugih igrača na teren, što je Partizan znao da iskoristi.

- Posle dve izmene drastično padamo. Ostavili smo mnogo otvorenog prostora i tada je Marković proradio. Mene bi brinulo da trener nije video šta je napravio, ali video je, svestan da rizikuje. Pokazali smo da ofanzivno nismo baš neko čudo, ali šta da radimo. To je što imamo, ljudi. Ja bih voleo da imamo Kelvina, ali nemamo.

Umesto mladog heroja Portoa, Zvezda od 11. minuta na derbiju nije imala ni Darka Lazovića, koji je zaradio još težu povredu kolena od prethodne. Tada je mirovao četiri nedelje, a sada u vazduhu vise i operacija i višemesečna pauza.

- Ja ne volim poređenja, ali nama Lazović vredi kao Mesi Barseloni. Kao što Marković znači Partizanu. Mi nemamo pet Lazovića, pa da nam se ne oseća Lazović u igri. Zamislite da je Marković izašao posle 15 minuta. Ili Mitrović, na kog su igrali 90 minuta. Na šta bi ličio Partizan? Veliki peh za nas, ali i sa ekonomske strane, jer ne verujem da će neko Lazovića ako operiše ligamente.  I pre sam bio pesimista da su ukršteni ligamenti i da će morati na operaciju.

Mnogi kažu da je stručni štab pogrešio u odluci da rovitog napadača stavlja u prvih 11, u meču koji je borba za titulu.

- Ja mogu da razumem mladog igrača poput Ožegovića ili Mihajlovića koji nisu igrali derbi. Njih da pitaš da li mogu da igraju, reći će da mogu iako to nije tako. Ja Lazovića smatram ozbiljnim dečkom koji ima derbija u nogama, i ako kaže da može da igra, ne moram u to da sumnjam. Igrački nam je trebao. Ne verujem da je rekao nešto što nije mislio ili osećao, očigledno se prevario.

Druga izmena - Luka Milunović u 70. minutu. Sam je priznao da ništa nije promenio, a posle bitke je bilo pregršt komentara da je trebalo da uđe Ognjen Mudrinski.

- Izveo je sa dva brza napadača... možemo da analiziramo navijački. Možemo ti i ja da se složimo da je Mudrinski trebalo da uđe, ali on je računao na Luku jer je nekoliko puta doneo tu prevagu, računao je na sreću, možda i iz sujeverja... ali ne iz neznanja.

Stojadinović je u daljem komentaru odmahivao glavom i kada se pokrenulo pitanje o ulasku Nikole Maksimovića, koji je prebrzo dobio crveni karton.

- Uslov koji mi je trener postavio je da se ne mešam u sastav tima. Maksimović je poslednje dve nedelje radio odlično na treninzima. Ništa nije poremetio svojim ulaskom.

Šta je Sa Pintu rekao svojim igračima u svlačionici posle poraza?

- Ništa. On inače posle dosadašnjih utakmica ništa nije pričao. Uvek je sve ostavljao za prvi trening.

KO (NI)JE NA PRODAJU

Letnji prelazni rok je na pomolu. Podjednako težak kao prethodni zimski jer novaca nema. Faktički, svi igrači su na prodaju.

- Sa sportske strane, na prodaju nisu Spajić, Vešović, Lazović, Dauda... Milijaš, ali to zavisi i od njegove plate. Oni bi trebalo da budu oslonac tima. Tu je i Bajko: ako dođe neka ponuda i zbog svega što je uradio za klub, može da ide, ali u suprotnom računamo na njega. Isto važi i za Kasalicu.

- Maksimović je prodat, ali i dalje mi nije jasno... ni čiji je, ali nisam hteo da se petljam zbog informacija od kojih me boli glava i dan-danas. Mijailović je naš igrač na koga računamo.

- E sad, neko se mora prodati. Luka Milivojević je isto igrač na kog računamo, ali ako stigne ponuda od tri miliona evra, a mi nemamo dinara i treba da se licenciraš... o čemu mi pričamo? I nama je limitiran spisak, a ne znamo finansijsku situaciju.

- Ne pravimo veliki rez. Za kvalitet koji hoćemo treba nam 4-5 igrača. Nije isto ako ode Lazović, moram za njega da tražim zamenu. Ako mi odu ovi koje bih ostavio, i za njih moram da tražim nekoga.

Jedna ponuda je stigla na adresu Ljutice Bogdana 1.

- Stigla je smešna i potcenjujuća ponuda za Uroša Spaijća od Tuluza (milion evra) i mislim da Zvezda ne treba da dozvoli da ga proda tako, da ga pokloni.

Dubok uzdah sportskog direktora na pitanje "koji su planovi".

- Plan uvek postoji, ali daj da vidimo sa čim, ljudi. Koliko para, toliko muzike. To nisam ja izmislio.

SAD JOŠ ISPADA DA TRENER NIŠTA NE ZNA

Stojadinović nije razgovarao sa članovima uprave o pojedinačnom mišljenjima o radu Sa Pintua.

- Ne znam šta ko misli. Kao i u javnosti, postoje podeljena mišljenja. Ima onih koji razmišljaju o cilju i na način od danas do sutra. Ali svi smo svesni kako je preuzeo ekipu. Da smo čoveku na -11 rekli "dođi na 5-6, slavićemo te", ne bismo mi sad ovako razgovarali i kritikovali. Ovako ispade da čovek ne zna ništa i da ništa nije uradio.

Sukob u tunelu sa koordinatorom za sportska pitanja Albertom Nađom je Stojadinović demantovao.

- Ne znam ko je to izmislio. Jeste bilo koškanja između igrača, ali tu smo Nađ i ja zapravo sarađivali da smirimo situaciju. Mene ništa ne tangira i glupo je da komentarišemo.

Standardne priče da je derbi namešten bi svi igrači trebalo da zanemare.

- Mi smo u fudbalu i shodno tome: sve pre utakmice je dozvoljeno. Ponekad se nešto plasira namerno da bi se isprovocirao protivnik, ali ne znam što se ljudi oko toga tangiraju. Ako nikog ne vređaš, to je sve u okviru borbe. Od 17. godine sam u fudbalu, i to je sve normalno. Posle utakmice rukovanje i čestitanje.

- Ne treba neko da se ljuti ako neko diže tenziju, to je nekome motivacija. To je sve normalno i ako nekome to toliko smeta, ne treba da bude u fudbalu. Ne može da igra ni u Zvezdi, ni u Partizanu, nek ide onda dole da se bori za opstanak.

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    20. maj 2013 | 19:06

    Trener nije kriv.pa koga da pobefis kad ovi nista neznaju.pusti nasu decu neka igraju i neka se posteno bore za grb.a mi cemo ih uvek bodriti

  • Zoki

    20. maj 2013 | 19:14

    Bas me boli uvo za tvoju glupu pricu.Nemas rezultata a posto nisi sposoban da osvojis titulu tornjaj se iz Zvezde i ti i taj ko te doveo.Treba bre dovesti nekog sposobnog i platiti ga da donese titulu pa makar to bio i Partizanovac.Ocigledno je da oni znaju posao,kapa dole!

  • Pedja

    20. maj 2013 | 20:19

    Sledeca sezona je kljucna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA