Vreme čitanja: oko 3 min.

OVDE PADAJU ŽANDARMI I SAJOVCI! Upoznajte disciplinu za kojom su Beograđani poludeli! (FOTO) (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Krosfit je sistem vežbanja nastao u Americi a predstavlja kombinaciju brzine, snage i izdržljivosti, koje se upotpunjuju tradicionalnim vežbama na vojnim poligonima

  • 28

Krv je zamenjiva, znoj je očekivan, suze su opcija! Ovo je slogan je koji možete pročitati na naslovnoj strani sajta sportskog BOX kluba Spartanac - srpske verzije krosfita!

Ukoliko do sada niste čuli za krosfit, verovatno ste se pri čitanju ove izreke zapitali šta je uopšte to, kakvi su treninzi u Spartancu i kakav dril vas tamo očekuje.

Krosfit je sistem vežbanja nastao u Americi a predstavlja kombinaciju brzine, snage i izdržljivosti, koje se upotpunjuju tradicionalnim vežbama na vojnim poligonima, ali i različitim vrstama vežbi sa sopstvenom masom po čemu se treninzi u klubu Spartanac razlikuju od američkih.

Beograđani su prosto poludeli za ovom disciplinom!

Prvim javnim časom srpske verzije krosfita na Košutnjaku, koji je 2011. godine održao glavni trener BOX kluba Spartanac Sreten Bogićević, započela je priča koja se iz dana u dan sve više popularizuje na ovim prostorima.

- Na tom okupljanju bilo je desetak ljudi, ali je već posle mesec dana na prvom takmičenju koje smo organizovali u klubu bilo dvadeset takmičara! Na narednim takmičenjima iste godine priključili su nam se pripadnici SAJ-a i žandarmerije, a tada su počele i prve žene da se takmiče - kaže on.

Naziv kluba Spartanac i jaki, intenzivni treninzi koji očekuju svakoga ko dođe na trening mogu da asociraju da se isključivo muškarci bave krosfitom u Srbiji i svetu, ali su drugačiji podaci iznenadili i trenera Bogićevića.

- Kada sam krenuo u ovaj projekat dok sam uređivao prostorije, napravio sam manju žensku svlačionicu kako bi uštedeo prostor za veću trening salu. U klubu danas imam preko 150 žena što me je svakako pozitivno iznenadio. Prilagodio sam tipove treninga ženama i one su se pronašle u ovome – rekao je Bogićević kroz osmeh.

SPECIJALNOST NI U ČEMU IZVRSNOST U SVEMU

Treninzi su bazirani na principu vojne kondicije, a primenjuju se metode kružnog treninga, treninga po stanicama i intervalnih treninga. Za razliku od rekvizita u teretanama, na treninzima „srpske verzije krosfita“ koriste se kamionske gume, maljevi, olimpijske šipke, girije, kanapi za penjanje, ploče, razne vrste medicinki, gimnastički elementi karike, trčanje uzbrdo, takozvana tarzanka, šipke za zgibove, propadanja, a od mašina samo suva vesla (ergometar) i bicikle.

TIMSKI DUH I MOTIVACIJA

Iako je krosfit individualni sport, u klubu Spartanac se trude da organizuju ekipna takmičenja u kojima svaki od aktera ima svoj deo posla, bez obzira da li se radi o početnicima, naprednoj grupi ili profesionalcima.

- Prošle godine smo organizovali takmičenje „Dva Romea i Julija“, gde su ekipe činili dva momka i devojka. Učestvovalo je oko 150 takmičara, čime smo uspeli da pružimo šansu svim članovima kluba da osete takmičarski duh i provere svoju snagu u odnosu na ostale – ispričao nam je Bogićević.

Na regionalnom prvenstvu Balkana koje je prošle godine održano u Atini, čak četiri člana BOX kluba Spartanac plasirala su se među deset najboljih, a početkom jula u Mađarskoj, Spartance očekuju novi izazovi.

RED, RAD I DISCIPLINA

Kako bi se održala vojnička disciplina na treninzima, za svako kršenje pravila – upotrebu mobilnog telefona, priču, protivljenje treneru, pravljenje nereda u sali, kašnjenje, korišćenje reči „NE MOGU“, svaki član je dužan da radi kaznene vežbe, jer samo tako se postaje SPARTANAC!

(Petar Milinković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    30. jun 2013 | 01:46

    Crossfit je crossfit, a ovo sto ovi rade nema veze sa crossfit-om. Zato i nemaju licencu i zato NE MOGU da se zovu Crossfit. U Americi se na treningu Crossfit-a radi da bi se uzivalo, radilo i niko ne prica mobilnim, niti neko nekoga kaznjava. Nikada nisam videla da neko dolazi na trening da bi pravio nered u sali (???) ili da trener kaznjava sto pricas u sali. Ovo je jedan mazohisticki pristup koji nema veze sa Crossfit-om. Ali to je i za ocekivati jer nemaju licencu.

  • powerpuff

    30. jun 2013 | 09:58

    To sta je bolje a sta gore, sta lakse a sta teze nema potrebe komentarisati. Crossfit ili neCrossfit, ljudima koji treniraju prija inace ne bi trenirali i to je dovoljno. Ova plava devojka trenira kod mene u teretani i svi vi, i muski i zenski, mozete samo da joj zavidite na snazi i kondiciji. ps hvala Bogu da se neko setio o necemu normalnom da pise. Ne mogu vise da citam o Ceci i Karleusi :)

  • bojanm

    30. jun 2013 | 07:33

    Dobro plaćena reklama. Sličan, mnogo naporniji vid treninga postoji u BGD vec skoro 30 godina. Svi koji su hteli da se okušaju u snazi i izdržljivosti mogli su besplatno da dodju kod Ćire u Radnički i da probaju da opstanu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA