FORMULA 1: Rozberg najsrećniji u ludoj trci!

Nemački vozač iskoristio odustajanje Sebastijana Fetela zbog kvara desetak krugova pre kraja i trijumfovao na Velikoj nagradi Velike Britanije * Nekoliko vozača imali velike probleme sa pneumaticima

  • 0

U osmoj trci šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Velike Britanije u Silverstonu trijumfovao je Nemac Niko Rozberg, vozač Lotusa, drugi put ove sezone, a treći put u karijeri. Drugo mesto zauzeo je Australijanac Mark Veber vozač Red bula, dok je treći stigao Španac Fernando Alonso, član Ferarija.

Rozberg je imao mnogo sreće u svom pohodu do najviše stepenice podijuma jer je trka obeležena mnoštvom problema, u uvodnim krugovima trojica vozača doživele su da im pukne zadnja leva guma, među njima i Luis Hamilton koji je startovao sa pol-poziije. Posle Hamiltona ista sudbine zadesila je Masu, a nešto kasnije i Vernjea, a u završnici trke problem sa gumama imali su Perez, kojem se to desilo i na treningu, kao i Gutijerez.

Probleme Hamiltona iskoristio je, bar se tako činilo, Sebastijan Fetel koji je izbio na čelo, ali svetski šampion je morao da odustane u 42. krugu zbog kvara na menjačkoj kutiji, što je prvi takav peh za ekipu Red bula u poslednjih šest godina. Na stazu je izašao ponovo sejfti kar, prethodno se to desilo dvadesetak krugova ranije, a mnogi vozači pohitali su u boks na zamenu pneumatika.

Rozberg je iskoristio šansu koja mu se ukazala odustajanjem aktuelnog svetskog šampiona i uspeo u preostalih nekoliko krugova posle odlaska bezbednosnog vozila da sačuva vođstvo.

Podvig je napravio je Mark Veber koji je u 11. krugu morao da zameni prednje krilo oštećeno u ranom incidentu, a na kraju stigne do drugog mesta, a isto može da se kaže i za Hamiltona koji je uprkos svemu stigao četvrti. Pored Rozberga, Vebera, Alonsa i Hamiltona, bodove su još osvojili  Raikonen, Masa, Sutil, Rikardo, Di Resta i Hulkenberg.

Uprkos odustajanju Fetel je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu, ali sada mu ozbiljno preti Alonso,dok je treći Raikonen, a četvrti Hamilton. U Šmpionatu konstruktora vodi Red Bul sa 219 bodova, ispred Mercedesa sa 171 i Ferarija sa 168.

Šampionat se nastavlja 7. jula Velikom nagradom Nemačke na stazi Nirburgring.

REZULTATI VN VELIKE BRITANIJE:

1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:32:59.456

2. Mark Veber (Australija) Red bul + o,765

3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 7,124

4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 7,756

5. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 11,257

GENERALNI PLASMAN:

1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red bul - 132 boda

2. Fernando Alonso (Španija) Ferari - 111

3. Kimi Raikonen (Finska) Lotus - 98

4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes - 89

5. Mark Veber (Australija) Red bul - 87

ŠAMPIONAT KONSTRUKTORA:

Red bul - 219 bodova

Ferari - 171

Mercedes - 168

Lotus - 124

Fors Indija - 59

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA