Srpkinje ne donose bronzu, samo veliko srce!

Bez nekoliko dobrih igračica, koje su odbile iz raznoraznih razloga da igraju, bez prave i iskrene podrške određenih struktura one su obezbedile plasman na Svetsko prvenstvo. Turska je sa 92:71 pobedila Srbiju

  • 2

Košarkašice Srbije nisu uspele da se domognu bronze na Evropskom prvenstvu, ali niko ni jednog momenta ne bi smele ni da pomisli da je četvrto mesto neuspeh.

Izabranice Marine Maljković su poslednji meč u Francuskoj izgubile sa 92:71 (24:21, 20:22, 23:12, 26:15), pa se u Beograd vraćaju kao četvrte, što je opet najbolji rezultat u istoriji srpske ženske košarke.

Turska je iskusnija ekipa. Turska u žensku košarku godišnje ulaže onoliko koliko je u našu, verovatno, uloženo u poslednjih 15. Turska je ovaj meč dobila, ne zato što je za ovoliko poena bolja, već zato što Srbija nije pogodila ništa.

Turkinje su osim centara Jilmaz/Holingsvort, u utakmici za bronzu imale i neverovatno raspoloženu Birsel Vardarli, koji je, ispostaviće se, bila inicijator serije kojom su one dobile ovaj meč. Turska je na poluvreme otišla sa minusom od jednog poena (43:44), a onda je Vardarli dala 12 u seriji od 14:0! Turska je u 25. minutu imala 59:49, a šut naših devojaka tih momenta staje.

Istina, protivnice su kombinovanom odbranom uspele da poremete sistem naše igre, ali i da u skoku pod oba obruča dominiraju. Više ofanzivnih skokova u ženskoj košarci nije retkost, ali kada protivnik ima 33 skokova... To je 33 novih napada, 66 potencijalnih poena!

No, osim Jelene Milovanović, Srbija nije imala ni jednu drugu raspoloženu igračicu. Sara Krnjić i Tamara Radočaj su pogađale u prvih 20 minuta, ali su stale u drugom. To je u duelu sa ovakvim selekcijama malo.

Konačno, igra, angažovanje i borbenost svih devojaka je za svaku pohvalu, a kako se nosi dres reprezentacije domaći je zadatak za mnoge. Biti u prve četiri u Evropi, u konkurenciji kakva sada vlada na Starom kontinentu, sa sedam debitantkinja, sa omalovažavanjem u Srbiji, bez nekoliko devojaka koje ne mogu u reprezentaciju zbog tata i mama, zbog... je više nego veliki uspeh, ali i "prst u oko" nevernim Tomama.

Zbog Marine Maljković i devojaka valja sada i Srbija da se zapita "Šta je sa ženskim sportom!" U svakom slučaju, Srbija je plasmanom u Francuskoj obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu, koje se 2014. godine igra u Turskoj.

Srbija:

Radočaj 11 (5as), Vulić, Čađo 11, Krnjić 11 (7sk), Jovanović 2, Milovanović 23 (8/21 iz igre), Butulija, Matić 4, Ajanović, M. Dabović 7 (2/9 za dva), Rad 2.

Turska:

Palazoglu 5, Čanitez, Gunaj, Vardarli 17 (6sk, 5as), Dalgaral 5, Tunčluer 15, Alben 7, Jilmaz 19, Cirak 2, Holingsvort 18 (16sk), Ivegin 4, Čaglar 4.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA