NEČUVENO: Zvezda kao šampion Evrope mora u kvalifikacije za LŠ?!

Samo Partizan ispunjava uslove za "vajld kartu" jer je klub koji je učestvovao u evropskim takmičenjima u poslednjih deset godina, tokom kojih je imao dobru televizijsku pokrivenost svojih mečeva, adekvatan objekat i da je prethodne sezone bio među najbolje tri ekipe u domaćem prvenstvu

  • 7

Evropska vaterpolo kuća LEN već četvrtu sezonu zaredom menja sistem takmičenja Lige šampiona, a najveća promena je način dodele sigurnih mesta među 12 učesnika. To će biti klub koji je učestvovao u evropskim takmičenjima u poslednjih deset godina, tokom kojih je imao dobru televizijsku pokrivenost svojih mečeva, adekvatan objekat i da je prethodne sezone bio među najbolje tri ekipe u domaćem prvenstvu.

Kako to u našoj zemlji ispunjava samo Partizan, ispostavilo se da će šampion Evrope Crvena zvezda do Lige šampiona morati kroz kvalifikacije, što se verovatno nigde ne dešava u sportu.

Dakle ovako:

U najelitnijem takmičenju će, kao što je poznato,  učestvovati 12 klubova, podeljenih u dve grupe po šest.

Osam klubova će biti direktni učesnici (predstavnici sedam najboljih zemalja i klub domaćin završnog fajnal–siks turnira), preostala četiri stižu kroz kvalifikacije (podeljene u tri runde), objašnjava "Žurnal".

LEN nije objavila kojih sedam zemalja će dobiti "vajld karte" za direktno učešće u LŠ, ali može se pretpostaviti da će u konkurenciji biti onih osam koje su u ranijoj LŠ sa 16 klubova imale obezbeđena mesta: Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Mađarska, Italija, Španija, Grčka i Rusija.

Velika promena u odnosu na prethodne sezone je način dodele sigurnih mesta među 12 učesnika LŠ. Ranije je osnovni kriterijum bio plasman u domaćem prvenstvu. Ali, sada LEN postavlja drugačije kriterijume:

"Vajld kartu" može da dobije klub koji je učestvovao u evropskim takmičenjima u poslednjih deset godina, tokom kojih je imao dobru televizijsku pokrivenost svojih mečeva, adekvatan objekat i da je prethodne sezone bio među najbolje tri ekipe u domaćem prvenstvu.

Kod nas takve uslove ispunjava samo Partizan. Tako će, ukoliko ne bude nekih promena i ukoliko Srbija bude među sedam zemalja za "vajld – kartom", mesto među osam sigurnih učesnika dobiti Partizan, a ne prvak Evrope Crvena zvezda.

POSTOJI I ONO "ALI"

Ali, crveno–beli će među 12 direktno ući ako neki od sedam klubova sa "vajld kartama" dobije organizaciju F6. Jer, ukoliko domaćin fajnal-siksa (koji će sada biti određen na početku sezone) bude jedan od klubova iz sedam vlasnika "vajld karata", među osam će se naći i sledeći najbolje plasirani u LŠ prošle sezone.

Sedam sigurnih učesnika LŠ će potpisati i trogodišnji ugovor. Participacija za učešće je 30.000 evra po sezoni (uključeni su i troškovi delegata i sudija), ali sredstva se nadoknađuju kroz nagrade za plasman na F6. Ukoliko se ekipa jedne sezone ne nađe među tri najbolje u domaćoj ligi ugovor se za narednu raskida.

Predsednik LEN Paolo Bareli je u pismu federacijama objasnio da se broj učesnika u LŠ smanjuje, kako bi kroz manji broj mečeva u najjačem takmičenju bili smanjeni troškovi, a i povećale bi se marketinške mogućnosti (drugim rečima, klubovi iz manje razvijenih zemalja nisu marketinški atraktivni), a s druge strane sa šest klubova (umesto četiri) na završnom turniru bi takmičenje učinilo interesantnijim.

(Telegraf.rs/Izvor: Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FkCZ

    13. jul 2013 | 02:08

    Nije nam problem. Odbranicemo titulu i pored tih kvalifikacija!

  • Marinko

    13. jul 2013 | 08:44

    Ovo se radi samo da bi se Pro Reko ubacio bez kvalifikacija i da se spreči da pojedine zemlje (Srbija,Hrvatska,CG) ,koje nisu uticajne,imaju po 3 kluba u ovom takmičenju. Izgleda da nekome smeta to što su neki klubovi napravili dobre ekipe i sada pokušavaju da sruše te projekte. Zato vaterpolo nikada neće postati ono što su postali drugi mali sportovi,poput rukometa i odbojke,jer je veliki uticaj pojedinaca.

  • Djuka

    13. jul 2013 | 11:27

    Nemate dosta staža!! Šalim se stvarno je bezobrazluk!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA