NESREĆAN PORAZ: Srpkinje ispustile pobedu, sutra za bronzu na EP u Vukovaru

Mlade košarkašice Francuske aktuelne prvakinje Starog kontinenta titulu će braniti ponovo pošto su u uzbudljivoj završnici pobedile Srbiju sa 62:60

  • 2

U polufinalu Evropskog košarkaškog prvenstva za devojke do 18 godina reprezentacija Srbije u Vukovaru nije uspela da napravi prvorazredno iznenađenje i obezbedi finale. Srpkinje su hrabrom igrom parirale favorizovanim Francuskinjama, ali su posle velike borbe ipak čestitale pobedu rivalu. Francuska - Srbija 62:60 (22:14, 11:19, 11:10, 18:17).

Izabranice selektora Zorana Kovačića su u ovom meču bile sve samo ne favoriti, jer su na drugoj strani terena imale aktuelne prvakinje Starog kontinenta i selekciju koja u Hrvatskoj nije poražena na šest mečeva. Ipak, Ines Ćorda je 31 sekund pre kraja trojkom Srbiju dovela do 60:59. Branka Luković je sedam sekundi pre kraja promašila oba bacanja, da bi Demba stavila tačku na uzbudljivu utakmicu.

Krucialni momenti dogodili su se početkom poslednje četvrtine kada su brže Francuskinje uspele da materijalizuju nekoliko kontri, koje do tada nisu imale. Predvođene sjajnom Draganom Stanković, koja je podelila šest "banana", uz asistenciju Aleksandre Crvendakić Srpkinjama je nedostajala još bar jedna raspoložena devojka. Nismo je imali...

Francuskinje nisu dominirale kao u svim prethodnim mečevima, ali su pogodile kada je trebalo. Sa  penala, tri sekundi pre kraja. Naravno, mladu Branku niko ne sme da krivi za promašaj već bi joj trebalo dati podršku jer je, pre svega, na parket ušla "hladna" samo nekoliko trenutaka pre penala koje će i ovako ceo život pamtiti.

Žal ostaje, ali je jasno da sa dve igračice ne može da se dobije šampion Evrope. Stankovićeva je upisala 21 poen (7sk, 6bl). Crvendakić je imala novi dabl-dabl (14p, 10sk).

U meču za bronzanu medalju mlade srpske heroine igraće u nedelju od 18:15 časova protiv Holandije, koja je u drugom polufinalu poražena od Španije sa 80:41.

Francuska - Srbija 62:60

SRBIJA:

Čorda 9, Stevanović, Rodić, Piper 3, Luković, Spasojević 4, Mandić 9 (6sk, 7as), Crvendakić 14 (10sk), Maletić, Vojinović, Stankovič 21 (7sk, 6bl), Ćirić.

FRANCUSKA:

Morato 9, Joane 10, Elenga, Milapi 6 (7sk), Limosin, Đaldi-Tabdi 6 (10sk), Deviler 5, Sirge, Damba 7, Mane 15, Milave, Turmel 4.

U nastavku možete videti tok celog polufinalnog meča...

5. min - Početak polufinala u dvorani "Borovo", na Trgu Dražena Petrovića, pred više do 500 srpskih navijača obeležila je dobra odbrana srpskih košarkašica. Međutim, posle dva nezavršena napada Francuskinje su ušle u seriju, a opasnost po naš koš dolazila je sa svih strana.

Što se našeg napada tiče, nemamo mnogo prostora, pošto Francuskinje sjajno igraju "čoveka". Aleksandra Crvendakić i Sanja Mandić imaju već po dve izgubljene lopte, dok protivnice imaju 100 odsto šut iz igre (4/4, 2/2 za tri).

10. min - Francuskinje ne promašuju izvan linije za tri... Mari Mane rešeta naš koš (2/2 za tri), dok su naše dve najbolje napadačke opcije Crvendakić/Mandić potpuno odsečene. Dragana Stanković je dala 8 od ukupno 14 naših poena. Srbija šutira 4/10 za dva.

Selektor Kovačić je iskoristio dva tajm-auta ne bi li prekinuo seriju protivnica... Francuskinje imaju 4 ofanzivna skoka, koliko Srbija ima ukupno.

KRAJ 1/4

15. min - Prva polovina druge deonice protekla je u nervoznoj igri obe ekipa, pa i ne čudi što je rezultat u tih pet minuta 4:2 za Srbiju. Srećom, šut su pokvarile naše protivnice, ali u odbrani i dalje sjajno brane reket nedozvoljavajući našim centrima da lako poentiraju. "Linija dodavanja" je takođe dobr branjena, a Ines Ćorda je postigla prvu trojku za nas.

Francuska i dalje dominira u skoku (16/9). Dragana Stanković ima 10 poena, ali i 4/8 sa linije penala. Francuskinje su za prvih 6. minuta postigle samo dva poena! Znalo se da neće to tako dugo trajati... Morate je postigla trojku...

Prekid od minut-dva... Jedan od hrvatskih navijača je hteo da se "objasni" sa nekim od naših. Sve se, na sreću, završilo bez većih incidenata.

Anja Spasojević blokira šut za 28:29, a onda Stankovićeva vraća istom merom. Stankovićeva, 18-godišnja članica Šoprona, do kraja poluvremena "knjiži" 14 poena, a Aleksandra Crvendakić, kao nekada Marčuljonis, uz pomoć table pogađa trojku za 31:31. Konačno, na veliki odmor se ide sa rezultatom 33:33.

(POLUVREME)

25. min - Zona Francuskinja s početka drugog dela polufinala urodila je plodom... Srbija je bila primorana da šutira spolja. Međutim, hrabro su i naše devojke igrale u odbrani, pa se šampionke nisu odvajale... Dragana Stanković je sjajna - 18 poena, 4 skoka, 5 blokada. Pomaže joj Crvendakić (10p, 6sk).

Ponovo su uvodni minutu prošli bez mnogo poena, sa dosta grešaka na obe strane... Istina, naše su promašivale, dok je Stankovićeva delila "banane" u našem reketu.

30. min - Do kraja treće deonice ništa se drastično nije menjalo... Francuskinje su zonom branile koš, dok smo mi imali Draganu Stanković, koja je gospodarila našim reketom. Sanja Mandić je pogodila trojku za 43:40. Ipak, u sledećem napadu su Francuskinje pogodile koš uz faul, koji je iznervirao našeg selektora. Epilog je tehnička greška i prednost šampionki Evrope od 44:43.

(KRAJ 3/4)

35. min - Francuskinje su "na brzinu" stigle do pet poena viška (50:45)... Istina, našim greškama... Danica Piper je postigla trojku u pravom momentu, ali su protivnice uzvrtile istom merom... Šampionke Evrope "guraju" loptu u reket, ali džabe...

Opet, zona trikolora daje rezultat pa Srpkinje ne mogu da postignu koš.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA