Prekinuto primirje među navijačima, novi rat na pomolu!

Godinu dana od potpisivanja navijačkog pakta o nenapadanju, paljenje “grobarskog” kombija od strane Zvezdinih pristalica preti da rasplamsa vatru između dve najveće grupe

  • 11

Zapaljen kombi navijača Partizana na autoputu i sukob "grobara" i "delija" pre polufinalne utakmice košarkaškog Kupa Radivoja Koraća prekinuo je navijačko primirje koje je na snazi više od godinu dana.

Pretpostavlja se da je atak "delija" na "grobare" na autoputu Beograd - Niš verovatno osveta za ono što se dogodilo dan ranije na ulicama Niša, a strahuje se da bi poslednja dešavanja mogla dovesti do talasa nasilja na sportskim priredbama u narednom periodu i novog navijačkog rata, koji je u poslednjih dvadeset godina u Srbiji odneo nekoliko života.

Da podsetimo, upravo žrtve tog rata bile su inicijalna kapisla za "potpisivanje" navijačkog primirja koje je pre godinu dana dogovoreno na nivou svih većih skupina u zemlji. Vođe navijačkih grupa Zvezde, Partizana, Vojvodine, Rada i još nekoliko fudbalskih timova održali su sastanak na kojem je postignut dogovor da se odmah obustave svi međusobni sukobi i time zapuše usta MUP-u i državnim organima u pokušaju da navijače ozvaniče kao "najveće zlo u državi".

Borba protiv vlasti koja ih je stavila na stub srama bila je jedna od stavki ovog navijačkog sporazuma.

Hapšenje i prvostepene presude navijačima Partizana za ubistvo Brisa Tatona udružile su srpske navijače tako da su se u mesecima posle sklopljenog primirja po Beogradu i drugim gradovima Srbije mogli videti grafiti "Pravda za uhapšene grobare", koje su crvenim sprejom ispisivali - Zvezdini navijači.

- Naše novo savezništvo proglašeno je nadstranačkim, a kao zajednički neprijatelj imenovana je aktuelna vlast, koju ćemo napadati, prozivati u svim prilikama, uz dogovor i organizovano. Nećemo izazivati nerede na stadionima i davati povoda policiji da nas hapsi i stavlja na stub srama – rekao je jedan od prisutnih navijača na “sastanku pomirenja”, preneo je tada dnevni list "Alo".

Korišćenje oružja, veliki problem srpske navijačke scene, takođe je tada apostrofirano kao alarmatno i dogovor je bio da se kroz razne akcije na samim tribinama, naročito mlađi navijači odvraćaju u korišćenju istog.

Taj dogovor je ovog vikenda pao u vodu, a da li će naredni dani i sportske manifestacije koje su pred nama ozvaničiti i početak novog navijačkog rata - ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mangupi napaju decu sa Kosova!

    21. februar 2012 | 13:06

    Napali su decu sa Kosova i Metohije od kojij vecina nema ni 18 godina... Veliki trovač je prednjačio u trudu da se uzme zastava. Znate svi o kome je reč. Mangup, tukao dete od 14 godina... Sramota!!! .. Prva ekipa crvenih i to sa sve stanglama,palicama i molovtljevim koktelom njih 30 na 17 dece SRAMOTA!!!! Jos nesto Grobari nisu napali CRVENE u Nisu ,vec su navijaci crvenih dosli sa palicama i stanglama na mesto gde se okupljaju navijaci Partizana tacnije grupa ZABRANJENI u NISU... I dobili su batine, od Zabranjenih!!! Znaci dva napada na GROBARE!!!

  • MarkoDelieSever

    21. februar 2012 | 00:08

    Nije prekinuto,nemoj te da lupate gluposti,glupi novinari,navijaci Zvezde su samo vratili za ono sto su im Grobari uradili u Nisu,dakle,nereseno,ali naravno,vi ste novinari,ne bi bili novinari kad ne bi nesto isk*njali !

  • loner

    9. mart 2012 | 15:59

    N pale vatru navijaci,vec vi novinari,ovakvim i slicnim tekstovima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA