Novak Đoković u teškom meču dobio Vavrinku za finale US Opena (FOTO)

Najbolji teniser sveta je sa 3:2 (2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:3) pobedio fenomenalnog Švajcarce i finale Flešinga će igrati protiv Rafaela Nadala

  • 10

Dugo je Novak Đoković "nonšalancijom" nervirao armiju navijača. Armiju koja je čekala malo više od četiri sata da mu aplaudira i čestita plasman u četvrto uzastopno finale US Opena. Novak Đoković je sa 3:2 (2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:3) pobedio fenomenalnog Stanislasa Vavrinku.

Ako ikoga interesuje, ovo je Novakov osma pobedu u devet međusobnih duela, ali ovaj Švajcarac sada više nije onaj na kojeg smo navikli ili kojeg pamtimo. Stan je igrao fenomenalno. Forhend vineri su mučili najboljeg tenisera sveta. Ipak, ne bi Novak bio to što jeste da ovakvog igrača i kada mu ne ide sve od ruke i reketa ne pobedi.

Vavrinka je dominirao u vinerima, dok je Novak tri i po seta tražio sebe. Ništa nije ličilo na čoveka koji više od dve godine s vrha gleda ATP konkurenciju. Fizička sprema je sada presudila... Novak je tu jači, a Vavrinka će posle ovog, za njega prvog gren-slem polufinala, odmah na "kiseonik".

Dok je imao snage šetao je Novaka, ali i "crtao" po terenu... Kada je ponestalo snage jačina i preciznost forhenda je opala, a onda je Novak počeo da gospodari terenom.

- Za ovakve mečeve mi živimo - rekao je Novak i dodao:

- Činjenica je da je Sten igrao agresivno i jako. Ovo nije bio lak meč, ali sam uspeo da pronađem ritam. Ja sam se trudio da igram najbolje što mogu i da se plasiram u finale. Ovo je već viđeno u Melburna, ali sam verovao. Na početku sam se kretao sporo i igrao sam loše.

Novak i Vavrinka su odigrali gem do 21 minuta!

- Koliko smo igrali gem? - upitao je Novak i šaljivo dodao:

- Izgubio sam ga, a verujem da su mnogi pomislili da će igrač koji ga dobije pobediti i meč. Mnogi su se i kladili.

Poslednji gren-slem sezone igra se za malo više od 16 miliona dolara.

TOK MEČA

1. SET

Početak polufinala, 14. Novakovog za redom na gren-slem turnirima, bio je furiozan... Sa "nulom" je dobio svoj servis. Dva minuta kasnije Vavrinka je lako dobio svoj, da bi prvi brejknuo... Novak je "izgubio" horhend na trenutak, loše gradio igru, da bi Švajcarac materijalizovao sve ukazane šanse.

Novak je posle 20 minuta igre imao 7 neiznuđenih grešaka i dve servis! To se ne dešava često... Varvinka je u petom gemu sjajnim vinerom napravio novi brejk - 4:1.

Vavrinka je mnogo napradovao u ovoj godini. U poslednja četiri meseca dobio je sedam mečeva protiv Top 10 igrača. U prvom setu, sličnom onom u Melburnu, kada je dobio sa 6:1, Stanislas igra odlično. Uspeo je da već dva puta brejkne servis Novaka. Ipak, Nole vraća jedan servis...

Novak deluje kao da ga mrzi da trenira... U prvom setu ima četiri dvostruke servis greška, a treći servis izgubio je, a da Vavrinka nije pošteno udario loptu - 5:2 za Vavrinku.

Posle 34 minuta igre Vavrinka osvaja prvi set sa 6:2.

2 SET

Za razliku od prvog seta, posle tri gema u drugom nema brejkova... Nole je na Stanislasov servis imao 30:0, ali nije uspeo da ga osvoji. Više od 10 minuta trajao je četvrti gem... Dobio ga je Švajcarac, a Nole nije iskoristio tri gem lopte. Ustvari, kada je "naterao" protivnika na greške, sa dve vezane je Vavrinki poklonio servis - 2:2.

Prvi brejk je ponovo napravio Vavrinka, posle požrtvovanog i veoma angažovanog gema "vratio" je 0:30... Vavrinka ima 19 vinera, Nole samo deset posle sat vremena igre. Švajcarac ne nailazi na jači otpor... Potvrdio je brejk.

U osmom gemu Novak je počeo da se čuje kada udara loptu... Imao je dve brejk lopte i drugi je iskoristio, nateravši protivnika da greši. Novak se probudio... Uzeo je tri gema za 5:4.

Najlepši tenis viđen je u desetom gemu... Bez dileme, a tu je Novak pokazao zašto je najbolji teniser. Iz defanzive, jednim jedinim udarcem pršao je u ofanzivu dobivši gem za 6:5.

Posle sjajnog taj-brejka i posle sat i 43 minuta igre Novak vraća rezultat na "nulu".

3 SET

Drama nije nedostajala ni u trećem setu. Međutim, i pored činjenice da je umor sada neprijatelj obojice čuvali su svoje servise do osmog gema. Onda je Novak sa četiri greške Vavrinki poklonio servis za vođstvo. Posle 144 minuta Vavrinka može da zahvali najboljem teniseru sveta na setu!

4 SET

Brzo, malo i (ne)planirano Novak dolazi do brejka viška. U drugom gemu Vavrinka je servirao kod 0:1, a onda je sa dvostrukom servis greškon Novaku dao gem - 0:2. Brzo je Nole došao do 3:0, a kako meč odmiče vidi se da naš teniser fizički spremniji. Vavrinka ga je stigao po broju grešaka, dok ga Nole stiže po vinerima. Istina, Švajcarac ih sredinom četvrtog seta i dalje ima duplo više (46/23). Jedan brejk Novaku je bio dovoljan da i drugi put u devetom susretu sa Stanom Vavrinkom izjednači rezultat. Zaklučak sledi u petom setu... Podsetimo, Nole trenutno vodi sa 7:1 u pobedama, a Vavrinka je teniser koji mu je jedinu uzeo dva seta.

5 SET

Posle "mirnog" početka odlučujućeg seta Nole i Stan su naterali publiku na centralnom terenu Flešinga da ustanu i aplaudiraju igračima. Posle 21 minuta igre i 13 izjednačenja, u trećem gemu Vavrinka dolazi do 2:1. Prvi brejk pravi Novak, samo što mu sada nije trebalo 20 minuta... 3:2 za Novaka i servis...

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA