Francuzi drugi finalisti, savladali Španiju posle produžetka!

Gubili su "trikolori" u polufinalu Evrobasketa sa 14 razlike, ali su posle sjajnog preokreta u drugom poluvremenu izdejstvovali produžetak u kom su "furiju" poslali da se bori za treće mesto - 75:72

  • 9

U finalu košarkaškog Evropskog prvenstva u Sloveniji igraće Litvanija i Francuska!

Iako su "trikolori" postigli svega šest poena u drugoj četvrtini, iako su gubili sa 14 poena razlike, odigrali su sjajno drugo poluvreme i produžetak i na dramatičan način omeli Španiju da odbrani titulu evropskog šampiona!

U veoma uzbudljivoj polufinalnoj utakmici, Francuska je slavila protiv Španije rezultatom 75:72 (14:18, 6:16, 23:15, 22:26, 10:7). Na kraju regualrnog dela je bilo 65:65.

Utakmicu je obeležio sjajni Toni Parker, koji je sa 32 poena premašio Dirka Novickog na drugom mestu najboljih strelaca na Evropskim prvenstvima. Jedini dvocifreni u redovima Francuske osim odličnog plejmejkera bio je Diot sa 10 poena.

Na drugoj strani, najefikasniji su bili Mark Gasol sa 19, Rudi Fernandez sa 17, i Serhio Rodrigez sa 11 poena.

Posle prve četvrtine koja je završena alej-apom Rodrigeza i Fernandeza, rezultat je bio 18:14, a među Francuzima su se istakli Parker i Partizanov krilni centra Žofri Lovernj.

Bez Parkera u igri, Francuska se nije najbolje snalazila, šut nije išao ni iz jedne pozicije, što su Španci iskusno koristili za odlepljivanje na 26:18. Šest minuta nije bilo koša Francuza, pa je brzo usledio rezultat 31:18! Do kraja poluvremena su uspeli da se stabilizuju da samo sa 14 poena minusa odu na odmor (20:34).

Diao je uspeo da ubaci prvu trojku i time najavi bolju igru "trikolora", a dekoncentrisana igra Španaca je koštala topljenja razlike. Do kraja treće četvrtine proradio je šut, tako da su Španci bez Rodrigeza u igri jako loše snalazili.

Odlučujuću četvrtinu su Francuzi otvorili trojkom De Kola i košem Želabala, posle čega su Španci vodili samo sa 49:48. Bilo je tvrdo i pravili su greške i jedni i drugi. Na manje od dva minuta, sjajni Parker je postigao trojku za vođstvo Francuza 64:63, i usledila je košarkaška klackalica.

Žurba Parkera i promašen šut Kalderona za pobedu uslovili su odlučivanje finaliste u produžetku. Za skoro četiri minuta, obe ekipe su uspele samo da ubace po jedan koš. Posle sigurnih slobodnih bacanja Parkera, Klaver je promašio čitav koš, a sjajni Parker je posle teškog faula ponovo ubacio dva slobodna bacanja za 71:67. Španci nisu uspeli da naprave preokret, tako da će se u nedelju sa Hrvatima boriti za bronzanu medalju!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mitar

    20. septembar 2013 | 23:22

    Ipak neko sve gleda... Pa kada namestis da izgubis od Italije a nas zgaziš, pomisliš da si vec prvi... Mnogo mi je drago sto su Spanci izgubili!!!

  • Diot

    20. septembar 2013 | 23:09

    Namestili da zajebu Hrvate za medalju :P

  • nestor

    20. septembar 2013 | 23:17

    tooo,sad nek kalkulisu da igraju sa nama ,cigani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA