SRBIJA IDE NA SVETSKO PRVENSTVO: Dudini "orlovi" savladali Italiju (FOTO) (VIDEO)

Naši košarkaši, uprkos razočaravajućem nastupu na Evrobasketu, ostvarili primarni cilj, obezbedili plasman na SP u Španiji pobedom protiv Italije 76:64

  • 7

Košarkaši Srbije savladali su Italiju 76:64 (27:11, 14:16, 14:17, 21:20) u borbi za sedmo mesto na Evrobasketu u Sloveniji i tako ostvarili cilj koji je postavljen kao najvažniji pre početka turnira, izborivši plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji naredne godine.

Strepeli smo kako će izabranici selektora Dušana Ivkovića da se pokažu posle dva debakla, protiv Španije u četvrtfinalu, a zatim i u meču sa Slovenijom, ali pokazali su karakter i prilično popravili razočaravajući utisak sa kontinentalne smotre.

Srbija je dominirala od početka meča, nije dozvolila Italijanima nijedan nerešen rezultat, osim startnih 0:0, a kamo li da povedu. Kapiten Nenad Krstić sa 17 poena bio je pravi predvodnik mlade ekipe u kojoj večeras nije bilo slabog mesta.

Jedan od ključeva pobede bila je i dobra odbrana, koja je NBA asa kao što je Marko Belineli zaustavila na osam poena (sve u drugom poluvremenu) uz šut iz igre 3-13.

Za zemlju košarkaške tradicije kao što je Srbija sedmo mesto na EP teško da je razlog za slavlje, ali nastup "orlova" u psihološki teškom meču budi nadu da u njima ima "vatre" i da uz više zdravlja i sreća ovaj tim može dostojno da nas reprezentuje na košarkaškom Mundijalu u Španiji 2014.

SRBIJA - ITALIJA 76:64  (27:11, 14:16, 14:17, 21:20)

SRBIJA: Nedović 4 (4 as), Nemanja Krstić, Micić 8, Bogdanović 7 (9 sk), Bjelica 12 (10 sk, 4 as), Marković 12, Kalinić 3, Gagić, Nenad Krstić 17, Anđušić, Katić, Štimac 5.

ITALIJA: Aradori 3, Đentile 14, Roseli, Vitali, Poeta, Meli 1, Belineli 8, Diner, Kusin8, Datome 19, Magro, Ćinćarini 11.

TOK MEČA

Prva četvrtina

Dobar početak Srbije, prvi koš ubacio je Nemanja Nedović sa distance, a onda je napravio možda najlepšu solo akciju na celom Evrobasketu kada je prešao ceo teren i efektno zakucao za 4:0.

Nervozni Italijani u uvodnim minutima dosta greše, Srbija vodi 12:5, a onda je klupa "azura" zatražila minut odmora. "Orlovi " nisu smanjili pritisak i sa raspoloženim Bjelicom i Krstićem stiču dvocifrenu prednost, 21:10. Usledila je trojka Micića i naši košarkaši su na plus 14.

Momci Dušana Ivkovića imali su priliku da posle tajm-auta "začine" odličnu uvodnu deonicu i to su i uradili trokom Bogdanovića za 27:11.

Marko Belineli, NBA igrač San Antonio Sparsa, počeo je meč sa pet promašaja iz igre.

Druga četvrtina

U drugu deonicu obe ekipe kao da su ušle nešto nervoznije, mali broj poena u prvih nekoliko minuta, ali to nama odgovara. Srbija je i mnogo bolja pod obručima, 19:7 u skokovima do ovog trenutka.

Italijani polako uspevaju da smanje malo razliku, prilaze na devet poena (32:23). Dudini  "orlovi" uzvraćaju, naročito je bila efektna trojka Micića za 39:25.

Na polubvreme se otišlo sa velikih 41:27, a Marko Belineli nije se još upisao u strelce.

Treća četvrtina

Trenutak strepnje na početku drugog poluvremena, kapiten Nenad Krstić prilično grubo je fauliran i pao je, ali odmah se pridigao da izvede slobodna bacanja, nažalost neuspešno. Belineli se konačno upisuje trojkom, Krtić odmah odgovara sa dva poena.

Italijani pokiušavaju sa distance, dvaput zaredom su pogodili, a onda "zaribali", sa druge strane Nedović pogađa fenomenalnu trojku na samom isteku napada u bitnom momentu za 49:35.

Posle mini serije Italijana od pet poena srpski selektor Ivković zatražio je tajm-aut, a da je dobro savetovao pulene dokaz su uzastopne trojke Nedovića i Markovića. U poslednjih nešto više od dva minuta srpski košarkaši nisu poentirali, ali u završnu četvrtinu ulaze sa lepim vođstom 55:44.

Četvrta četvrtina

Poslednju deonicu otvorio je Štimac svojim prvim poenima, na šta je Datome odgovorio trojkom.

Naši igraju dobru odbranu, napad, ipak, malo posustaje, Italijani prilaze na osam razlike, 62:54. Krstić posle skoka u napadu prednost svoje ekipe čini ponovo dvocifrenom, a trojke Kalinića i Markovića slomile su otpor rivala.

"Azuri" su pokušali da zaprete posle malo nonšalancije u igri Srbije, ali neuspešno. Pred kraj povredio se Micić u uzaludnom pokušaju da blokira šut iz daljine Ćinćarinija, a nešto kasnije umalo nije došlo do koškanja posle faula u napadu Ćinćarinija nad Kalinićem.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојке Кум

    21. septembar 2013 | 18:18

    За све момке на паркету, за најбољи спорт на свету, за Србију нашу мајку остваримо ову бајку. До победе нек' се пева српска песма, српски стих, само храбро и без страха јер бољи смо од свих њих!

  • Izujedase me komarci

    21. septembar 2013 | 17:46

    Napred momci!!!

  • RS

    21. septembar 2013 | 19:28

    ''Naši košarkaši, uprkos razočaravajućem nastupu na Evrobasketu...'' -da ja vas pitam zasto je razocaravajuce? Pokazali smo da imamo super tim, forma nam je opala u pogresnom trenutku ali Boze moj desava se! Da li ste ikad za fudbalsku reprezentaciju tako napisali iako su uglavnom razocaravali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA