Bosanska sevdalinka odvela "zmajeve" u Brazil (VIDEO)

Golom Vedada Ibiševića u 68. minutu izabranici Safeta Sušića čekirali kartu za najveću planetarnu smotru fudbala

  • 6

Bosna i Hercegovina je u delirijumu! Prvi put od osamostaljenja države ''zmajevi'' su izborili plasman na neko završno fudbalsko takmičenje, a to im je donela pobeda nad Litvanijom rezultatom 1:0.

Čekala je Bosna punih deset godina od prve šanse koju je imala za plasman na neko takmičenje.Tada, 2003. godine i gostovanja Danske na Koševu kada je ''zmajevima'' pobeda osiguravala plasman na EP u Portugal, Bosanci nisu uspeli da slave (1:1), ali deset godina kasnije gol Ibiševića im je zasluženo čekirao kartu za Brazil.

U međuvremenu, Bosna je u par navrata, takođe, bila veoma blizu takmičenja, ali su ih Portugal, dva puta u baražu i Srbija u kvalifikacijama za SP 2006. godine osujetili u tom planu.

Tokom čitavog kvalifikacionog ciklusa Bosna je suvereno držala prvo mesto grupe G. Kiks protiv Slovačke kod kuće donekle je uzdrmao izabranike Safeta Sušića, ali već u Bratislavi ''zmajevi'' su se vratili na pravi kolosek i trijumfom posle preokreta (2:1) najavili ovakav scenario koji su potvrdili protiv Linhenštajna kada su za 12 minuta postigli četiri gola i postavili novi rekord u kvalifikacionim mečevima.

Potvrda kvalitetnog i dugotrajnog rada stigla je u pomenutom 68. minutu kada je Ibišević sa tri metra doneo ''zmajevima'' miljama daleko, ali slatko putovanje u Brazil.

Ovom pobedom Bosna je donekle osvetlala obraz bivšim zemljama SFRJ s obzirom na to da su Srbija, Crna Gora i Makedonija i Slovenija ispali dok su Hrvati u dodatnim kvalifikacijama za Mundijal.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA