SRCE ŠAMPIONA: Đoković nadvisio Ferera i pokorio Pariz!

Najbolji srpski teniser u oba seta napravio preokret i sa 7:5, 7:5 savladao Davida Ferera i drugi put stigao do pehara u francuskoj prestonici

  • 5

Srpski teniser Novak Đoković savladao je u finalu  pariskog Mastersa u dva seta 7:5, 7:5 Španca Davida Ferera, branioca titule, i trijumfovao po drugi put u "gradu svetlosti". Prethodnu titulu osvojio je 2009. kada je u meču odluke bio bolji od domaćeg tenisera Gaela Monfisa.

Ovo je Novaku 40. titula u karijeri, a 16. Masters.

Meč je imao pomalo čudan tok, Đoković je u prvom setu prevazišao krizu posle izgubljenog servisa u petom gemu i nekih neiskorišćenih šansi da uzvrati. Međutim, kada je bio priteran "uza zid" pružio je najviše, na ruku su mu išli i kiksevi Španca i sa četiri uzastopna osvojena gema stigao je do 7:5.

Nastavak meča doneo je privremenu nesigurnost srpskog tenisera koji je nekarakteristično slabo ušao u drugi set, malo je falilo da Ferer povede sa 3:0 uz dva brejka. Novak je uspeo da se izvuče, a iako je delovao prilično umorno, kao da je pronašao u sebi novu snagu u završnici drugog seta.

Ono što je viđeno bilo je kao prekopirano iz prvog, Novak je ponovo sa četiri uzastopna gema stigao do 7:5, Ferer je opet dosta grešio u odsudnim trenucima i meč je mogao da ima samo jedan ishod, pobedu i titulu srpskog tenisera.

TOK MEČA

Prvi set

Prvi poen bio je neuobičajeno dug, na Novakov servis igrači su razmenili 27 udaraca, a Đoković je poentirao tako što je poslao paralelu u sam ugao. Noletu je pripao prvi gem, a na početku drugog ponovo je viđena duga razmena udaraca, koja je okončana tako što je naš teniser poslao lopticu u mrežu.

U petom gemu Španac je zapretio i uspeo da oduzme servis Novaku, imao 0:30 i 15:40, a onda iskoristio drugu brejk loptu posle još jedne "maratonske" razmene.

Đoković nije uspeo da uzvrati istom merom, a imao je šansu posle dobro iskorišćenog čelendža koji mu je doneo priliku za brejk. Novak je međutim dosta grešio i Ferer je potvrdio prednost, 4:2.

Srbin nije dozvolio da ga to poremeti i posle malo muke naredni gem završio je efektno, asom. Đoković je zatim propustio priliku da uradi nešto više, pa je morao da servira za ostanak u setu, što je uradio uspešno.

Greške Ferera donele su Đokoviću dve brejk lopte u desetom gemu, a on je odmah iskoristio šansu odličnom paralelom, a onda bez izgubljenog poena preokrenuo na 6:5. Tu se nije zaustavio, agresivnom igrom pritisnuo je Španca i novim brejkom poveo 1:0 u setovima, osvojivši četvrti gem zaredom.

Drugi set

Neočekivano, Nole je delovao prilično nesigurno na početku drugog seta, što je Ferer iskoristio napravivši odmah brejk. Španac je izašao kao pobednik i u narednom gemu posle velike borbe i to je bilo 2:0.

Nije bilo lako Novaku ni u narednom gemu, ali uspeo je da smanji na 2:1, spasivši dve brejk lopte.

Nova neizvesnost viđena je u šestom gemu, Đoković međutim, nije uspeo da oduzme servis protivniku, a u jednom trenutku bacio je reket, ili mu je ispao, nije sasvim jasno.

Uprkos tome što se sve teže kreće kako meč odmiče i deluje prilično umorno, Novak je uspešno servirao za ostanak u setu, prišavši na 5:4. Srećom, umor je izgleda stigao i Ferera koji je dosta grešio i omogućio Srbinu novi brejk za izjednačenje.

Đoković ume da koristi takve poklone i kao u prvom setu preokrenuo je na 6:5 i prebacio pritisak na Španca. Ferer je opet posustao u odsudnim momentima, a Novak je novim brejkom stigao do 7:5, ponovo osvojivši četiri gema zaredom, što je značilo pobedu u meču i 40. titulu u karijeri.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA