U Beogradu se organizuje najveće atletsko takmičenje u istoriji Srbije!

Više od 500 atletičara iz 37 zemalja boriće se 8. decembra za najsjajnija odličja na Evropskom prvenstvu u krosu na stazi u "Parku prijateljstva" na Ušću. Našu zemlju predstavljaju 23 takmičara, među kojima su Goran Nava, Amela Terzić i Olivera Jevtić

  • 0

Beograd će 8. decembra biti centar evropske atletike. Tada će se u organizaciji Atletskog saveza Srbije održati 20. SPAR evropsko prvenstvo u krosu u "Parku prijateljstva" na Ušću, u kome će učestvovati 568 takmičara u šest disciplina iz 37 zemalja.

 

Organizatori su najavili da žele da najlepša moguća slika ode iz srpske prestonice u svet.

 

- Beograd će biti centar atletskog sveta koji će ugostiti i goste iz IAF i EA poput Lamina Dijaka, Hansjorga Virca, Sebastijana Koua - naveo je generalni sekretar ASS i predsednik Lokalnog organizacionog komiteta Slobodan Branković.

 

- Finalne prijave pred kros počele su u petak 15. novembra i trajaće do 28. novembra. Za sada sve teče po planu i programu. Po preliminarnim prijavama imamo 37 zemalja Evrope, što je rekordan broj ikada zabeležen. Zanimljivo je da je svega pet zemalja najavilo ekipno učešće, a to su Španija, Francuska, Italija, Velika Britanija i Portugalija - rekao je savezni selektor Slobodan Popović.

 

 

Do sada se prijavilo više od 150 volontera, a Atletski savez Srbije je ove godine obezbedio onlajn prijavu volontera preko sajta www.belgrade2013.com. Službe koje rade na organizaciji i prijavi volontera svakodnevno drže obuke za ovo takmičenje.

 

Naša reprezentacija za kros uveliko se nalazi na pripremama na dve lokacije: Ulcinj i Zlatibor. Srbiju će predstavljati 23 takmičara u četiri discipline.

 

- Ekipa Rifata Zilkića nalazi se u Ulcinju u sastavu: Amela Terzić, Jasmin Ljajić, Elvidina Zornić, Teodora Simović i Muamer Hasanović, dok je na Zlatiboru ostatak ekipe od 16 atletičara. Na pripremama će biti do 30. novembra i tamo obavljaju poslednje pripreme pred nastup na krosu - izjavio je Popović.

 

- Mada ne želimo mnogo da govorimo o imenima do kraja prijava, oči su najviše uprte u Amelu Terzić, koja je poslednje tri godine osvajala medalje u juniorskoj konkurenciji. Sada će nastupati u mlađim seniorkama, i imaće izuzetno težak zadatak zbog jake konkurencije i većeg broja kilometara, jer nije svejedno kada trčite četiri, šest ili osam kilometara. Ona dobro trenira i na trkama krosa RTS-a je pokazala da može da istrči - rekao je Popović.

 

 

U seniroskoj konkurenciji najzvučnija su imena Gorana Nave i Olivere Jevtić.

 

- Jevtićeva je imala malih problema sa povredom, ali će ipak učestvovati. Ona je ikona kros takmičenja, učestvovala je na njih 12 i osvojila pet bronzanih medalja - dodaje Popović.

 

Atletski savez Srbije je prvi granski savez koji je u sklopu takmičenja obratio posebnu pažnju na ekologiju i zaštitu životne sredine.

 

- Osim što će biti postavljeni reciklažni kontejneri, pokrenut je jedan ekološki projekat kreiranjem aplikacije  "Ekološki šampion". Ona se može preuzeti sa zvaničnog sajta, vrlo je zanimljiva i za najčešće posetioce su predviđene i nagrade - rekao je gensek ASS Branković.

 

Prvenstvo u krosu je ujedno i najveći atletski događaj organizovan u Srbiji, pogotovo u zimskom vremenskom periodu. Atletičari će se takmičiti u šest disciplina: juniorke na 4 km, juniori na 6 km, seniori/ke do 23 godine na 8 km, starije seniorke na 8 km, a stariji seniori na 10 km.

 

- Dobili smo još jedan organizacioni zadatak, a to je Kros kantri seminar, koji će trajati od 6. do 10. decembra. To znači da ćemo u tom periodu imati oko 1.200 gostiju, koji će biti smešteni u šest beogradskih hotela. Svoje prisustvo su potvrdili Dijak, Virc, Kou, Gabrijela Sabo, Robert Demijan, Paola Redklif... - rekao je Branković.

 

Direktan prenos iz "Parka priljateljstva" obezbediće Radio-televizija Srbije, a preuzeće ga i Eurosport.

 

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA