DUDA DOBIJA NASLEDNIKA: Sale Đorđević novi selektor Srbije?!

Čuveni srpski košarkaš saglasio se da preuzme državni tim, a ozvaničenje dogovora očekuje se u narednim danima

  • 9

Kao što je Telegraf  već najavljivao, legendarni košarkaš Aleksandar Đorđević najverovatnije će postati novi selektor reprezentacije Srbije.

Za prestižnu funkciju u igri je bilo nekoliko kandidata - pored Đorđevića najčešće su pominjani Saša Obradović i Igor Kokoškov, međutim, čini se da je stvar rešena u korist nekadašnjeg košarkaša Partizana, strelca mnogih antologijskih trojki u klupskom i reprezentativnom dresu.

Zasad ništa nije zvanično, potrebno je da se dogovor formalizuje, utvrde finansijski detalji, dužina ugovora i ostale uobičajene stvari, ali sva je priilka da više nema dileme i da je jedan od najboljih igrača u istoriji srpske košarke novi šef struke državnog tima.

Đorđević je u igračkim danima sa Partizanom osvojio Evroligu 1992, te sezone uzeta je tripla kruna, a titulu prvaka Jugoslavije osvojio je i 1987. Kup Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća, u to vreme košarkašku verziju Kupa UEFA, Đorđević i "crno-beli" uzeli su 1989.

Kasnije je igrao u Italiji i Španiji, sa milanskom Olimpijom osvojio je Kup Radivoja Koraća 1993, sa Barselonom dve titule prvaka Španije i još jedan Kup Koraća, a doživeo je i poraz od Olimpujakosa u finalu Evrolige 1997. Sa madridskim Realom bio je prvak Španije 2000.

Sa reprezentacijom Đorđević je bio prvak sveta 1998. u Atini, srebrni na OI u Atlanti 1996, evropski prvak 1991. u Rimu, 1995. u Atini (kada je u finalu protiv Litvanije postigao 41 poen uz šut sa trojke 9-12 u pobedi 96:90) i 1997. u Barseloni, gde je proglašen za najboljeg igrača turnira. Na početku karijere učestvovao je i u osvajanju bronzane medalje na EP u Grčkoj 1987.

Kao trener, možda i zbog lošeg sticaja okolnosti, Đorđević nije imao mnogo uspeha. Vodio je Olimpiju iz Milana godinu i po, a onda posle duže pauze jednu sezonu proveo je u Trevizu (2011/12), koji je napoustio zbog nerešivih finansijskih problema u klubu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    27. novembar 2013 | 11:48

    Svaka cast za Saleta kao kosarkasa! Do sada nije imao uspeha u trenerskoj karijeri, zato sam skeptican. U svakom slucaju, zelim mu svu srecu! Nadam se da nece proci kao Mihajlovic.

  • Невидљиви

    27. novembar 2013 | 10:31

    Одлично

  • Dusan

    27. novembar 2013 | 11:48

    Nisam do sada video njegove trenerske rezultate, glasam za Kokoskova ali ajde da vidimo Djordjevica na delu:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA