Asovi jugoslovenske košarke! Treneri su krivi za loše rezultate u poslednjoj deceniji!

Velikani jugoslovenske košarke koji su učestvovali u osvajanju prve zlatne medalje na svetskim prvenstvima okupili su se u četvrtak u Muzeju jugoslovenske kinoteke na premijeri filma "Bili smo prvaci sveta" * Premijer Ivica Dačić primio je osvajače zlatne svetske medalje iz Ljubljane 1970. godine i evocirao uspomene sa njima

  • 0
Nikola Plećaš, Zvonko Šimunec,  Ranko Žeravica,  Dragan Krivokapić, Ivo Daneu Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zvanična premijera filma "Bili smo prvaci sveta" u Muzeju jugoslovenske kinoteke okupila je na jednom mestu košarkaške legende Dragana Kapičića, Nikolu Plećaša, Petra Skansija, Ratu Tvrdića, Aljošu Žorgu, članove reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. godine u Ljubljani postala šampion sveta.

Pored njih tu je bio i njihov selektor Ranko Žeravica, zatim Bora Stanković, kao i mnoga druga velika imena srpske i jugoslovenske košarke.

Premijer Srbije Ivica Dačić primio je u petak članove čuvene generacije reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970. u Ljubljani i evocirao uspomene sa njima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijera filma bila je idealna prilika da se nekadašnji saigrači iz reprezentacije ponovo sretnu i prisete nekih trenutaka koje su zajedno delili i u kojima su uživali, donoseći radost čitavoj naciji.

Tokom gledanja filma kroz salu su se naizmenično smenjivali smeh, sreća, nostalgija ili, kako reče jedan od igrača koji su doneli prvo svetsko zlato u istoriji, Dragan Kapičić, vraćali nas tamo, u taj trenutak, i jeza prođe kroz čitavo telo.

- Film koji budi mnogo emocija, sećanje na jedno vreme. To je bio moj život. Da nisam video ovo, ne bih verovao da ovakve slike mogu da me vrate u taj period.

Jednostavno kao da osetite da ste tamo gde ste bili pre više od 40 godina. Sve nas koji smo bili tamo ovo je izuzetno dirnulo - izjavio je nakon odgledanog filma legendarni košarkaš Crvene zvezde i Jugoslavije Dragan Kapičić.

U filmu su prikazani svi koji su zaslužni za uspon košarke na ovim prostorima, od Nebojše Popovića i profesora Aleksandra Nikolića, koji su takoreći utemeljivači ovog sporta, uz Boru Stankovića, pa do onih koji su te 1970. godine pokazali celom svetu da se pojavila jedna nova velesila, koja će uz Ameriku i Rusiju vladati košarkaškom igrom narednih decenija.

- Ovaj film je zaista na najbolji način izneo jedan tako dug i uspešan period koji smo imali do osvajanja prve zlatne medalje na svetskom prvenstvu.

- Jako sam srećan što su prikazani baš oni koji su za tako nešto zaslužni i svi oni momenti koje pamtim - rekao je tadašnji trener nacionalnog tima Ranko Žeravica, koji je uz Aleksandra Nikolića formirao takozvani "jugoslovenski stil košarke" čije su odlike bile pozitivna drskost u igri, upornost i ambicioznost, a koje su se poslednjih desetak godina izgubile u srpskoj košarci.

- Ta drskost je komponenta koja se stvara. Igrači moraju da se dovedu u stanje sigurnosti, a to je jedan od zadataka trenera. Trener mora da ih putem utakmica, putem treninga osposobi da misle da su pobednici. Ja sam uspeo našim igračima da usadim da ne pate od kompleksa Amerikanaca i Rusa.

Danas je glavni problem što se treneri ne druže. U moje vreme smo baš kroz to međusobno druženje uspeli da unapredimo metode, rad i rezultate - objasnio je Žeravica problem današnje košarke u Srbiji.

Sa njim se složio i njegov nekadašnji igrač iz reprezentacije, bek Ratomir Tvrdić, koji misli da je loša stručna sprema trenera glavni razlog pada kvaliteta i slabih rezultata na velikim takmičenjima, reprezentacija koje su nastale raspadom Jugoslavije.

- U moje vreme nije bilo lako igrati u reprezentaciji. To je bilo jedno posebno priznanje za igrača kada dobije poziv u nacionalni tim. Najviše su treneri krivi za nestanak tog specifičnog stila po kome smo bili prepoznatljivi.

- Treneri koji rade sa današnjim igračima nisu dovoljno kvalitetnu i stručni. Ne uče ih pravilnim elementima od malih nogu - izjavio je Tvrdić, i dodao još jedan problem od koga pati košarka na ovim prostorima.

- Ni roditelji, a ni neki drugi nemaju živaca da sačekaju da ta deca idu jednim normalnim putem. Da bi postao veliki, ti moraš biti normalan i uporan.

- U moje vreme smo znali šta hoćemo i išli smo ka tome svom snagom i srcem. Novac u sportu uopšteno danas je veliko zlo, zato što roditelji ispada da prodaju svoju decu od 12-13 godina koja posle treniraju za njih u nekim neprirodnim slovima, žele nešto preko noći, ali nije tako. Da bi postao veliki igrač, treba se mnogo toga poklopiti, imati talenta, trenirati, i imati sreće na kraju svega - završio je Tvrdić.

Jugoslavija je pet puta bila šampion sveta, za reprezentaciju su igrali oni koji zasluže i kojima je bila čast da igraju u dresu sa nacionalnim grbom, a hoće li Srbija uspeti u budućnosti da ponovi neki sličan rezultat, moraćemo da sačekamo!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA