TRENER NIŽNJEG: Zvezda je favorit naše grupe Evrokupa!

Srpski strateg Zoran Lukić već šestu sezonu predvodi ruski tim iz Novgoroda koji će igrati protiv crveno-belih 15. januara u okviru Evrokupa.* On ističe da Beograđani imaju skuplji i kvalitetniji tim, ali da im neće biti lako da uzmu bodove u Rusiji

  • 10

Trener ruskog košarkaškog tima Nižnji Nogorod, Zoran Lukić, napravio je pravu renesansu u ovom klubu. Za samo šest godina Lukić je uspeo da tim iz druge lige Rusije dovede do druge faze Evrokupa i finala Kupa Rusije a sve to sa skromnim budžetom.

Lukiću je drago što će prvi put u karijeri igrati sa Crvenom zvezdom, za koju kaže da je favorit njihove grupe u kojoj su još Bilbao i Panionios.

OD DRUGE LIGE DO EVROKUPA

- Posle dve sezone u CSKA gde sam radio sa kadetima i juniorima, otišao sam sa Sergejem Panovim u Nižnji. Panov je bio šef omladinskog pogona u "armejcima" i kada je krenuo u Novgorod ja sam otišao sa njim.

- I tako, počela je šesta sezona u Novgorodu. Navijači su mi napravili transparent sa datumom kada sam preuzeo ekipu u drugoj ligi. Eto za šest sezona od druge lige došli smo do Evrokupa - počinje priču Lukić za Telegraf.

Baš u Evrokupu Nižnji igra sa Crvenom zvezdom, pa je pitanje kakva je osećaj igrati protiv srpskog tima.

- Bio sam trener u ruskoj selekciji kadeta na jednom takmičenju i imao sam situaciju da sam igrao protiv Srbije i baš je bezveze osećaj. Pogotovo kada je bila himna, a ja stojim na strani Rusije. Čuješ himnu imaš neki dobar osećaj, ali znaš da si na drugoj strani - objašnjava Lukić i dodaje:

- Ovo sa Zvezdom je drugačije, to je profesionalno i nema nikakve razlike da li je Zvezda, Lijetuvos ili Himki - objašnjava trener koji je trenirao Kostu Perovića i Vladimira Micova kada su bili na početku karijere.

ZVEZDA JE EVROLIGAŠKI TIM

Lukić ističe da je Zvezda najveći favorit njihove grupe, jer je igrača protiv jačih rivala u Evroligi.

- Zvezda je konsolidacijom, bez obzira sa kim se spojila, uspela da napravi veliki cilj - plasman u Evroligu, posle samo dve sezone. Odigrala je veoma dobro, čak odlično u Evroligi, a izgubila na jednu loptu neke mečeve i ostvarila čak četiri pobede. Gledao sam meč protiv Cibone, gde su odigrali dobro i zaokružili dobru polusezonu  - objašnjava trener Nižnjeg Nogoroda.

On je dodao da crveno-beli imaju najveće šanse da se domognu naredne faze, ali da i ostali timovi poput Bilbaa Panionosa i Nižnjeg takođe konkurišu za to.

- Ekipa koja je igrala Evroligu sa takvim timovima kao što su Makabi, Panatinikos, Laboral, u ovom tenutku ima prednost, psihološku pre svega.

- Zvezda dolazi iz takmičenja koje je jače od Evrokupa. Imaju prednost u odnosu na Bilbao, Panionios i nas. Zvezda ima šanse da prođe dalje, ne kažem da ostale ekipe nemaju, ali biće tu još dosta rotacija. Možda će potpisati nekog igrača koji će im pomnoći da budu još bolji - smatra trener Nižnjeg Novogorda.

SKROMAN BUDŽET OD DVE MILIONA DOLARA

Lukić je istakao da njegov tim ima skroman budžet i malo igrača u rotaciji i da je zato u podređenijoj situaciji od ostalih ekipa.

- Ja imam samo 10 igrača i sa njima nastupam.To je moj problem, dok Zvezda može da povuče igrača iz omladinskog pogona. Međutim, mi smo ispunili zadatak prolaskom u drugu fazu Evrokupa i sada smo rasterećeni. Imamo želju da pojačamo tim, ali kod nas zavisi od novca. To je jako teško, jer svi igrači koji dolaze u Rusiju traže veće pare.

- U Turskoj će da igraju za 15.000 dolara dok bi kod nas igrali za 45.000. Takođe, traže opravdanja da je u Rusiji hladno, teško za život. Ali ja znam da nije tako jer živim već sedam godina u Rusiji.

- Mi imamo 10 puta jeftinije igrače nego drugi timovi. Našli smo jednog igrača, samo da vidimo da li možemo da se uklopimo. Naš budžet je oko 2 miliona dolara, samo za tim. Ali borićemo se sa svakim - poručio je  Lukić.

 Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(D. Stojmenović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    28. decembar 2013 | 22:21

    Pa i coki je od trece lige doveo FMPduva(ga) do evro kupa(druge lige evrope)pa se nehvali okolo ! ! PARTIZAN NAJVECI BREND SRBIJE !!!

  • Ju ju

    28. decembar 2013 | 22:54

    Sigurno si imao jako tužno detinjstvo čim si zaradio ovoliki kompleks! Kad si bio dete malo...

  • gogi

    29. decembar 2013 | 00:41

    Grobar do koske,ti si toliko iskompleksiran covek da je to neverovatno,svaku Zvezdinu vest komentarises,gledaj svoje jadno dvoriste!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA