BRUKA: Španci poslali zdrave košarkaše da se takmiče na Paraolimpijskim igrama! (VIDEO)

U španskoj reprezentaciji pre 14 godina u Sidneju igrači iz amaterskih liga glumili su mentalnu zaostalost, puštali brade i stavljali kačkete kako ih ne bi prepoznali!

  • 2

Sportsko takmičenje bi u osnovi trebalo da podrazumeva fer-plej i poštovanje osnovnih moralnih načela i kodeksa. Međutim, postoje i oni sportisti kojima cilj opravdava sredstva i ne biraju način kako će doći do pobede ili slave.

Neopravdano, u senci doping afera Bena Džonsona i Lensa Amstronga, nalazi se jedna od najvećih sramota koji je profesionalni sport doživeo - učešće košarkaške reprezentacije Španije na Paraolimpijskim igrama u Sidneju 2000, kada su igrači iz amaterskih liga koji su glumili mentalnu (intelektualnu) zaostalost!

Kako je kasnije ustanovljeno, špansku reprezentaciju koja je u finalu Paraolimpijskih igara savladala Rusiju, činilo je deset igrača koji nisu imali apsolutno nikakav mentalni poremećaj!

Prevara je otkrivena zahvaljujući novinaru koji se dve godine pre Igara infiltrirao u španski nacionalni tim, da bi kasnije ispričao za jedan magazin da nad igračima nisu sprovođeni nikakvi testovi i da je jedini uslov da budu deo paraolimpijskog tima bila sposobnost da urade šest sklekova!

Španci su medalju lako osvojili, a u uspehu su vrlo kratko uživali. Čitaoci "Marke" na fotografijama slavlja prepoznali su neke od igrača koji se, očigledno, nisu dobro maskirali, iako im je rečeno da puste brade i nose kačkete i šešire da ih ne bi prepoznali košarkaši Španije koji učestvuju na Olimpijskim igrama.

Međutim, oni nisu bili jedini, varali su i u takmičenju u stonom tenisu, plivanju i u jednoj atletskoj disciplini takođe su učestvovali sportisti bez hendikepa.

Od 200 paraolimpijaca koliko je Španije te godine imala na Igrama čak 15 nije imalo nikav hendikep. Na Paraolimpijskim igrama 2000. godine Španija je po ukupnom broju medalja sa 107 odličja zauzela treće mesto iza Australije i Velike Britanije.

Kao glavni krivac označen je predsednik Španske sportske federacije za sportiste sa mentalnim zaostatkom (FEDDI), Fernando Martin Visente, koji je na početku odbacio sve optužbe, posle priznao i podneo ostavku.

Ubrzo nakon otkrivenog skandala reprezentacija Španije je diskvalifikovana dok su zlatne medalje uručene reprezentaciji Rusije.

Još 18 ljudi koji su bili uključeni u skandal, zajedno s košarkašima, izbeglo je teže kazne jer je istraga protiv njih prekinuta.

Ovaj sramotan pokušaj prevare imao je katastrofalne posledica za sportiste s mentalnim zaostatkom imajući u vidu da je Međunarodni paraolimpijski komitet suspendovao taj nivo takmičenja, a vratiće ga tek kad se utvrde pouzdani testovi kojima će se odrediti ko ima pravo učešća.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • belgradeboys

    11. januar 2014 | 00:00

    Стварно не знам какви су Шпанци као народ..у спорту се баве разним калкулацијама,прорачунима и малверзацијама...Нпр. у кошраци кад су намерно изгубили да би играли провив нас,Надал је годину дана паузирао а сви знају да се допингује и нико га не проварава..У фудбалу стварно имају најбољу технику,али су упрорастили фудбал...ОЛОШ!!!

  • Урош

    10. januar 2014 | 21:08

    ТЕОДООСИИЋ! КАО КААП! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA