EKSKLUZIVNO, KARLOS BERNARDES: Novakov Vimbldon je najbolji meč koji sam sudio!

Legendarni teniski sudija u intervjuu Telegrafu priča o tome koji su igrači najnezgodniji za teniske sudije, o tome zašto se Pele i Maradona ne mogu porediti, o Dejanu Rambu Petkoviću, a opisuje i kako je bio u Srbiji - ali nezvanično

  • 2

Najveći svetski teniski turniri mesta su na kojima šansu da se pokažu imaju i najbolje sudije. Reporter Telegrafa iz Melburna tokom Australijan opena imao je priliku da se upozna i razgovara s Karlosom Bernardesom.

Legendarni Brazilac već gotovo 20 godina deli pravdu na najvećim teniskim turnirima, a debi je imao na Federejšn kupu u Sao Paulu.

Kao i većina kolega, Karlos je prvo radio kao linijski sudija, čiji posao nosi podjednaku odgovornost kao i sudije u stolici.

- Linijske sudije obavljaju zaista veliki posao. Na Australijan openu, na primer, oni jedan sat rade, pa jedan odmaraju, i tako pola dana. Pritisak je veliki, a tokom celog dana morate biti koncentrisani, iako je u pitanju samo jedna linija. Loptica može da padne nekoliko centimetara ili čak milimetara uz liniju, a vi trebate da donesete ispravnu odluku - počinje Bernardes priču za Telegraf.

- Za razliku od njih, sudija u stolici ima drugu vrstu pritiska, ali i obaveza. Mi moramo da kontrolišemo celu situaciju, igrače, linijske sudije, decu koja dodaju loptice, publiku - kaže Brazilac koji je pre sudijske karijere i sam igrao tenis:

- S grupom drugara išao sam na fudbalski stadion pored kojeg su bila i tri teniska terena. Iako je na teren moglo da se uđe kroz glavni ulaz, mi smo preskakali ogradu, jer nas je mrzelo da popunjavamo formulare pri ulasku. Jednog dana žena koja radi u tom komleksu nas je sačekala i upitala: "Zašto ne dođete normalno da igrate kao i svi ostali?" - i od tada sam počeo da treniram. Kasnije sam igrao za univerzitet i čak uspeo da osvojim nekoliko amaterskih titula, ali sam se odlučio za posao sudije - ističe Brazilac.

U dosadašnjoj karijeri Bernardes je delio pravdu na tri Gren slem finala u singl konkurenciji, dva puta na US Openu i jednom na Vimbldonu, što smatra za najveći uspeh u karijeri.

- Finale Vimbldona 2011. je bilo najemotivnije za mene, jer je to bio turnir koji sam prvo gledao na televizoru. Mečevi Borga i Mekinroa su bili nešto neverovatno, a onda sam jednog dana sedeo u stolici i delio pravdu! Đoković je savladao Nadala i postao prvi teniser sveta, to je bio stvarno specijalan momenat i u njegovoj i u mojoj karijeri - sa osmehom govori Brazilac, koji zbog zabrane ATP-a nije smeo da otkriva koji igrači vole najviše da se raspravljaju sa sudijama:

- Igrači se obično bune da li je lopta dobra ili ne. Sistem "sokolovog oka" olakšao je rad sudija i smanjio odgovornost, jer igrači mogu da provere odluku - kaže Bernardes, koji priča jednu od mnogih zanimljivih situaciju s terena:

- Loptica je odletela u publiku, a žena ka kojoj je loptica doletela jela je žutu jabuku. Sudija je pre početka sledećeg poena pogledao tu gospođu u želji da vrati lopticu, ali je u trenutku pomislio da žena stavlja istu u usta. Kad je malo bolje pogledao, shvatio je da se radi o jabuci, posle čega su svi počeli da se smeju - opisuje Brazilac.

Iskusni sudija u karijieri nije delio pravdu u finalima samo nekoliko najvećih turnira, što bi pre odlaska u penziju voleo da ostvari.

- Kad sam sudio svoje prvo Gren slem finale na US Openu bio sam iznenađen, jer postoji mnogo dobrih sudija. Naravno, želja mi je da sudim finale Australijan opena i Rolan Garosa, kao i Dejvis kupa i Olimpijskih igara, posle kojih ću možda završti sa sudijskim poslom - otkriva Bernardes koji namerava da pređe u supervizore turnira.

OBOŽAVAM FUDBAL I NADAM SE TITULI BRAZILA NA SVETSKOM PRVENSTVU

S obzirom na to da dolazi iz zemlje fudbala, Bernardes je veliki fan najvažnije sporedne stvari na svetu.

- Obožavam fudbal! Svako dete u Brazilu kao prvi poklon dobija fudbalsku loptu! S nestrpljenjem očekujem početak Svetskog prvenstva u Brazilu, ali na žalost neću moći da gledam mečeve uživo, jer ću u to vreme biti na Vimbldonu - kaže on i nastavlja sa ocenom šansi svojih zemljaka na predstojećem Mundijalu:

- Biće teško stići do šeste titule, jer ima mnogo dobrih timova, poput Španije, Nemačke, ali svi Brazilci se nadaju trijumfu - kaže uz osmeh, a zatim otkriva za koji tim navija, kao i ko su najbolji fudbaleri po njegovom mišljenju.

- Navijam za Palmeiras iz Sao Paola. Najboljeg igrača teško je odrediti jer ih je Brazil imao mnogo. Pele je bio sjajan, kao i Ziko. Sada imamo Nejmara koji mora da uradi dosta stvari kako bi ga ljudi poredili s najvećim imenima. Naravno, Ronaldo je poseban igrač, jer se posle teške povrede vratio na teren, doneo Brazilu poslednju titulu šampiona sveta i postao najbolji strelac u istoriji tog takmičenja - podseća Bernardez.

PELE I MARADONA NE MOGU DA SE POREDE

Večita rasprava ko je najbolji fudbaler u istoriji fudbala, Pele ili Maradona, nikad neće biti razrešena, a Bernardes ima nekoliko argumenata zašto bi ta titula trebalo da pripadne njegovom zemljaku.

- Pele i Maradona su igrali u različito vreme, ali ako krenemo od brojki, njih dvojica se ne mogu porediti. Pele je osvojio tri titule šampiona sveta, postigao više od hiljadu golova. I Maradona je bio sjajan, bez sumnje, ali mora se pogledati ko je koliko uradio za svoju zemlju - kaže Bernarde, pa dodaje:

- Problem je što Peleove mečeve danas ne možemo da gledamo na video snimcima, ali mi je otac pričao da je bio specijalan. Kad bi mu publika zviždala, znao je da postigne tri gola za poluvreme i totalno ih utiša - navodi Bernardes koji dobro zna za srpsku legendu u brazilskom fudbalu, Dejana Ramba Petkovića.

- Petko ili Peći, kako su ga zvali, jako je popularan u Brazilu, bio je sjajan igrač. Nedavno je u Beogradskoj areni posetio rukometašice Brazila i čestitao na tituli svetskog prvaka koje su osvojile u Srbiji, jer neke od njih poznaje - otkriva Bernardes.

ZVANIČNO - NISAM BIO U SRBIJI!

Jedan od najboljih sudija na svetu 2011. delio je pravdu na Srbija openu, ali je pri ulasku u našu zemlju imao problema.

- Kad sam sleteo u Beograd pasoška kontrola mi je tražila vizu! - kaže začuđeno Bernarde, pa nastavlja:

- Nisam ni znao da je Brazilcima potrebna viza, pa sam bio u čudu, ali su me posle dva sata pustili, kad su proverili zbog čega dolazim u Srbiju. Zvanično, nikada nisam bio u Srbiji, jer mi tom prilikom nisu lupili pečat u pasoš, iako sam proveo nedelju dana u Beogradu, kojim sam oduševljen - zaključuje Bernardes.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Izveštač Telegrafa iz Melburna: Petar Milinković / Dom zdravlja Doktor Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ¥¥¥

    23. januar 2014 | 00:12

    Svaka cast za intervju

  • nada

    27. maj 2015 | 14:30

    DIVAN COVEK I ODLICAN SUDIJA .SVE CESTITKE NJEMU I AUTORU INTERVJUA .PA STA HOCE NADAL ,BIRA I SUDIJE ,A NE MOZE NI SORTC DA NAMESTI , NEGO PRE SVAKOM SERVIRANJU GA IZVLACI IZ D..ETA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA