INTERVJU, GORAN IVANIŠEVIĆ: Đokovića Beker može da nauči samo nemački! (FOTO)

- Novaku Boris može da donese agresivnost, malo korekcije kod voleja i servisa. Ali Nole je kao mašina i kada igra dobro sigurno je najbolji teniser na svetu - smatra bivši teniski as

  • 8

Bivši hrvatski teniski as  Goran Ivanišević po završetku profesionalne karijere redovno učestvuje na brojnim egzibicionim turnirima širom sveta, a osvajač Vimbldona iz 2001. ovih dana boravi u Melburnu, gde se takmiči s legendama na terenima Australijan Opena.

Reporter Telegrafa iz ovog australijskog grada imao je priliku da razgovara s levorukim "bombarderom", koji radi u teniskom savezu Hrvatske kao kordinator svh muških juniorskih selekcija.

- Osim u Hrvatskom teniskom savezu, započeo sam jednogodišnju saradnju s Marinom Čilićem. Očekujem od njega, iako nije igrao pet meseci, da bude jedan od najboljih. Pokušaćemo lagano da nadoknadimo šta je propustio, jer je on kapacitet da bude u vrhu svetskog tenisa, gde je već bio - kaže Ivanišević, koji je zadovoljan što su mnogi teniski asovi iz njegovog vremena počeli da se bave trenerskim poslom:

- Lepo je videti moju ekipu - Edberga, Bekera, Čanga, Brugeru, Lendla u svlačionici. Sadašnji teniseri veruju da ih možemo nešto naučiti, jer smo ipak mi puno toga prošli - ističe najbolji teniser u istoriji Hrvatske.

On ima zanimljivo mišljenje o Bekerovom angažmanu u Đokovićevom stručnom štabu.

- Beker Đokovića može samo da nauči nemački - kaže u šali Ivanišević, pa dodaje:

- Boris je bio izuzetno pametan igrač, a ne samo "bum-bum", kako su ga predstavljali. Meni je jedan od najboljih tenisera. Novaku može da donese agresivnost, malo korekcija kod voleja i servisa. Ali Nole je kao mašina i kada igra dobro sigurno je najbolji teniser na svetu - rekao je Ivanišević.

Za razliku od vremena kada je Ivanišević igrao, stil tenisa se značajno promenio, pa gotovo da nema više igrača koji izlaze na mrežu. Danas skoro svi sa osnovne linije razmenjuju udarce. Hrvatski as smatra da je veliki broj faktora uticalo na to.

- Tereni su u vreme kada sam igrao bili brži. Možda bi trebalo da nađu sredinu. Sviđaju mi se oba stila, iako bih voleo da igrači više izlaze na mrežu danas. Mnogi se plaše da ne izgube poen, jer je podloga spora, pa bi bar loptice trebalo ubrzati - ocenjuje Ivanišević, koji je oduševljen povratkom na teren njegovog protivnika iz finala Vimbldona 2001.

- Sjajno je videti Patrika Raftera na terenu, a ako se malo spremim mogao bih i ja da zaigram u dublu. Ipak, sad više uživam dok gledam druge kako se takmiče - ističe Ivanišević.

- Najlepše uspomene me vežu za to finale Vimbldona. Tad sam ostvario san i uvek će biti poseban trenutak u mom životu - seća se 42-godišnji Hrvat.

Osim razlike u igri, podlozi i kompletnoj opremi, svako doba donosi nove šampione, a Ivanišević smatra da je teško porediti današnje prve tenisere sveta s Bekerom, Samprasom...

- Svaka generacija ima svoje najbolje igrače. Pre su bili drveni reketi, dok je sa sadašnjim mnogo lakše igrati, brže je. Pitanje je na kojoj podlozi upoređivati jednog Samprasa s Novakom, pa se to nikada ne može utvrditi - primećuje Ivanišević.

Hrvatski teniser smatra da je Srbija imala veliku šansu da drugi put u četiri godine osvoji titulu u Dejvis kupu.

- Srbija, na žalost, nije uspela da ponovi uspeh iz 2010. i osvoji Dejvis kup. Šteta što se Janko povredio i što je Viktor suspendovan. Kad se povrede jedan ili dva igrača, to nije ista reprezentacija. Naše zemlje nemaju po deset odličnih igrača, pa im je lako da zakrpe rupe u timu - podseća Ivanišević, za koga je i finale Srbije veliki uspeh:

- Veliki je uspeh za ceo Balkan, jer smo i mi osvojili Dejvis kup, a zatim i Srbija. Zajedno nam dobro ide - uz osmeh će Ivanišević, koji smatra da je svetla teniska budućnost pred igračima iz Srbije i Hrvatske.

- U Srbiji je Novak doprineo razvoju tenisa, popularizovao ga je među mladima koji su masovno krenuli da treniraju. Hrvatska ima prvog juniora sveta Bornu Ćorića i odlične mlade devojke Anu Konjuh, Alju Tomljanović i Donu Vekić, dok Srpkinja Ivana Jorović dosta obećava. Važno je da mladi imaju uzore, a u Srbiji ih ima mnogo - zaključuje Ivanišević.

Na turniru legendi u Melburn parku hrvatski as u paru s Vejnom Fereirom poražen je od Australijanaca Florena i Igla sa 7:6,1:6, 10:7.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Izveštač Telegrafa iz Melburna: Petar Milinković / Medigrup)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vinci

    21. januar 2014 | 23:24

    U pravu je!!!

  • haralampije

    21. januar 2014 | 23:43

    slazem sa goranom mislim da je apsolutno u pravu!kao sto mislim da nije sjajno resenje ni sale djordjevic za basket klupu bez obzira sto ga obozavam i bio mi idol kao klincu i stvarno je bio svetski igrac

  • :)

    22. januar 2014 | 00:47

    Hahahhahahahahhahahahhahahahahahahhah Kako je lik objasniooo hahahaaaahahahahahhahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA