PARTIZAN I ČUDNE POVREDE KOLENA: Duletovi treninzi nisu krivi!

Posle teške povrede MIlosavljevića, koji je završio sezonu, nekadašnji kondicioni trener crno-belih, profesor Vladimir Koprivica, objašnjava koji su razlozi čestih povreda važnih igrača Partizana. Upoređuje crno-bele s Arsenalom i tvrdi da visok intenzitet treninga nije razlog čestih povreda

  • 23

Navijači Partizana s nevericom su posmatrali kako je kapiten crno-belih Dragan Milosavljević pao i potom jedva došao do klupe tokom utakmice trećeg kola Top 16 faze Evrolige u Tel Avivu protiv Makabija.

Za glavu su se uhvatili članovi stručnog štaba, a sigurno i trener Duško Vujošević u Beogradu, dok je meč gledao preko TV-a.

Milosavljević je zajedno s Bogdanom Bogdanovićem tandem koji čini udarnu iglu Partizana, a posle pregleda postalo je jasno da je kapiten srpskog šampiona završio sezonu, odnosno da mu sledi pauza od osam meseci, zbog povrede prednjeg ukrštenog ligamenta.

Milosavljevićeva povreda je treća u Partizanu za svega sedam meseci! Na kraju prošle sezone su ligametni stradali Davisu Bertansu, koji bi tek u martu trebalo da se vrati na teren.

Košarkaši tokom treninga, KK Partizan

U novembru novi udarac - Leo Vesterman je tokom meča u Moskvi protiv CSKA doživeo povredu zbog koje će na parektu biti tek naredne sezone.

Trener Duško Vujošević više puta je isticao da crno-beli moraju da se prilagođavaju novonastalim situacijama i izvuku maksimum iako nedostaju jako važni igrači za ekipu.

Izostanak Milosavljevića je još jedan poguban momenat za igru šampiona, koju bi opet moralo "krpiti" na razne načine.

Ovaj negativan trend na prvu loptu mahom se povezuje s jakim tempom koji Partizan ima na svojim treninzima. Zadatak stručnog štaba je da spreči da dođe do povreda koliko je to moguće, ali trenažni proces u košarci se mnogo promenio u poslednjih 15 godina, tvrdi profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Vladimir Koprivica.

- Košarka je komercijalizovana toliko da se danas igra veliki broj takmičenja. Sezone su se produžile, pa umesto nekadašnjih 40 utakmica igra se oko 80. To je duplo više! Partizan sad praktično igra četiri takmičenja - konstatuje na početku razgovora za Telegraf Koprivica.

Ovaj stručnjak smatra da je suština problema ovolikih povreda daleko dublja.

- Intenzitet utakmica je jači, samim tim je veći obim treninga. Tu su česta putovanja na velike razdaljine, a nema vremena ni za odmor, niti preventivne provere. Ukoliko ne gledamo na ovu problematiku holistički, ne možemo da steknemo pravu sliku - ističe Koprivica.

Nekadašnji kondicioni trener upravo u Partizanu smatra da je današnja košarka zbog pravila nametnula veće napore.

- Imate veliku razliku u pripremnom i takmičarskom periodu. Pripremni period je skraćen, nekad je to trajalo više meseci i bilo je više vremena za preventive. U sezoni je intenzitet igre veći, samim tim što je napad ograničen na 24 sekunde znači da će tokom meča biti 25 odsto napada više.

- Pravila su takva da ima i više kontakata, tako da je od jedne mekane igre košarka postala ozbiljna igra s kontaktom "meso u meso" - navodi Koprivica i zaključuje:

- Partizan je u specifičnoj situaciji. Da ne poredimo mnogo s fudbalom, ali slično je kao s Arsenalom, koji generalno ne može da postigne vrhunske rezultate, jer ima dosta mladih igrača. Ali, u Partizanu je tako - imate mlade igrače koji se razvijaju i istovremeno postižete rezultate.

PARTIZANOVI TRENINZI NISU PROBLEM

Na forumima i društvenim mrežama Vujoševićevi jaki treninzi od po nekolilo sati apostrofiraju se kao razlog za česte povrede. Oni koji upiru prstom i traže uzrok povreda u jakim treninzima Partizana, nemaju pravo na to, kaže profesor.

- Oni koji kažu da je to zbog treninga uglavnom ne znaju kako se radi na treninzima. Takva ocena je paušalna. Nije Partizanov "specijalitet" da mu se povređuju igrači, to se dešava i drugim klubovima, koji s druge strane imaju veći izbor igrača. Povređuju se i u NBA ligi, i to neki od najboljih košarkaša - tvrdi Koprivica, koji dobro poznaje Dragana Milosavljevića.

- On ima izvanredne fizičke predispozicije, vredno radi, uredno živi i njegovo telo je jako. Sjajan je igrač i nisam mislio da će se njemu desiti takva povreda. Pored svega što sam već rekao, tu je i velika minutaža, koja je uzrokovana nekim drugim problemima u ekipi.

Bertans, Vesterman, Milosavljević - sve ih povezuje koleno.

- Kolena mogu da stradaju zbog mehanike, jačih udara, nezgodnih doskoka. Trpe pritisak pri kretanju, tako da na treninzima zbog prevencije treba raditi na zadnjoj loži, zbog rastegnutosti muskulature i izometrije koja se odnosi na statičan rad - objašnjava Koprivica, koji je više godina sarađivao s Vujoševićem i Vladom Jovanovićem kao kondicioni trener.

- Podržavam sve naše klubove, ali Partizan mi je posebno drag. Njegov sam navijač i tugujem svaki put kad se ovako nešto desi. Ljudi vide samo ono što na televiziji, ne znaju koliko iza toga ima rada i truda. Partizan postiže neverovatne uspehe u borbi s tako jakim klubovima. Šteta je što mlađi igrači ne mogu da se kale uz neke iskusnije, oni ipak koštaju - kaže na kraju profesor Vladimir Koprivica.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dača

    24. januar 2014 | 21:59

    Mislim da je zbog kratke klupe partizana , igraju previše nema ko da ih odmeni

  • Bogdan

    24. januar 2014 | 21:36

    Glupo je pricati da su treninzi krivi- to sje slucaj sa starijim igracima da se povredjuju zbog izlozenosti velikom naporu,ali ova trojica su mladi momci puni snage...

  • ivan

    25. januar 2014 | 00:04

    velika je steta sto ovaj igrac nece moci da pomogne reprezentaciji na svetskom prvenstvu jer je odlican....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA