O Špancima i Francuzima sve znamo, ali ko su ostali protivnici Srbije?

Domaćin šampionata, evrospki prvak, tim sa četiri NBA igrača, rekorderi Afričkog prvenstva i ekipa koju su pripremali srpski stručnjaci! Da li je moglo bolje?

  • 1
Finale Evrobasketa u Ljubljani Foto: Tanjug/AP

Grupe za Svetsko prvenstvo u košarci, koje se održava u Španiji od 30. avgusta do 14. septembra, dobile su svoje ''stanare'', a reprezentacija Srbije se našla u grupi A zajedno sa Španijom, Francuskom, Brazilom, Iranom i Egiptom.

Neki će reći teška grupa, neki ne, ali ono što je sigurno jeste to da će naš tim morati zauzeti neka od prva četiri mesta koje vode u osminu finala i ukrštanje sa B grupom koju čine Argentina, Hrvatska, Portoriko, Grčka, Filipini i Senegal.

DOVOLJNO JE SAMO - ŠPANIJA I FRANCUSKA!!!

Šta reći za našu grupu? Realno, teško je! Osim što je domaćin, poznato je kakvu reprezentaciju ima Španija koja nas je deklasirala na prethodnom EP u Sloveniji. Imena poput braće Gasol, Navara, Rudija Fernandeza, Serhija Rodrigeza, Kalderona, Ibaku, Ljulja, Rubija i ostalih, uteruju strah u kosti.

Za očekivati je da Španci nastupe u najjačem sastavu, pogotovo što je ovo idealna prilika da se mnogi od njih zlatom oproste od nacionalnog dresa. Stoga, sve osim plasmana ''furije'' u finale predstavljaće veliko iznenađenje.

Španci su samo jednom u svojoj istoriji bili prvaci sveta. I to 2006. godine u Japanu kada su dobili Grčku sa neverovatnih 70:47. Podsetimo, Grci su u polufinalu izbacili Amere štpo dovoljno govori o nadmoći Španaca na tom turniru.

Šta tek reći za aktuelne evropske prvake Francuze u čijem sastavu se nalaze Parker, De Kolo, Želabal, Batum, Noa, Dijao, ali i centar Partizana Žofri Lovernj. Za razliku od Španije, Francuska nikada u svojoj istoriji nije uzela medalju na SP i kao vladari Evrope silno će biti motivisani da to promene. ''Trikolori'' su u blagom usponu što se tiče medalja, jer su na EP 2011. godine osvojili srebro dok su prošle godine u Sloveniji bili prvi.

Upravo u Sloveniji, Francuzi su poraženi od reprezentacije Srbije sa 77:65, ali taj meč nije imao toliki rezultatski značaj. Štaviše, pobednik je išao na Špance, a svi znamo kako se naš tim proveo u četvrtfinalu. O Špancima i Francuzima više -manje sve znamo, ali ko su ostali protivnicu srpskog tima u Granadi.

BRAZIL I NBA IGRAČI!!!

Brazil u Španiju dolazi kao dvostruki šampion sveta, ali još davnih '59 i '63. godine. Poslednja medalja na SP im je ona sa Filipina kada su 1978. osvojili bronzu. Ono što treba da brine srpski tim nije istorija Brazilaca nego tim koji dolazi. A, ako sve bude u redu doći će moćan tim sa čak četiri NBA igrača. U pitanju su Tijago Spliter iz San Antonija, Leandro Barbosa iz Finiksa, Nene iz Portlanda kao i Varežao iz Klivlenda, a kada na ovaj spisak dodamo i Marselinja Uertasa iz Barselone jasno vam je o kakvoj se ekipi radi.

EGIPAT I IRAN - REKORDER AFRIKE I TIM KOJI SU OBUČAVALI SRPSKI TRENERI!!!

Prolaz dalje treba i konačan plasman na tabeli treba tražiti između ove četiri selekcije, ali daleko od toga da Iran i Egipan ne mogu nekome da pomrse račune. Egipat, verovali ili ne, je jednom bio šampion Evrope (1949. godine), a apsolutni je lider afričke košarke što se tiče medalja na afričkim šampionatima (17).

Osim Asema Mareia koji igra u Americi na Univerzitetu, svi ostali košarkaši igraju za domaće timove, od kojih prednjače igrači iz Aleksandrija Sporting Kluba i Al- Itihad Aleksandrije.

Iranci su samo jednom učestvovali na Svetskim prvenstvima, a u Španiju dolaze kao azujski šampioni. Sa klupe ih predvodi slovenački stručnjak Memi Bečirevič, a pre njega su selektori bili Srbi Veselin Matić i Rajko Toroman, što znači da su Iranci vrlo dobro upoznati sa srpskom košarkom.

Kao i Egipćani, tako i Iranci imaju samo jednog igrača van svoje zemlje u reprezentaciji. S tim da Hamed Hadani igra u Kini, ali je nosio dresove NBA ligaša Finiksa i Memfisa.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve bi bilo ok da...

    3. februar 2014 | 22:39

    Sve bi ok bilo da je Francuska grupi C ili D.Ali ovako je nezgodno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA