Dačić i Putin na zatvaranju najskupljih Igara u istoriji olimpizma! (FOTO)

Na ovim Igrama u proteklih 16 dana učestvovalo je oko 3.000 sportista iz rekordnih 88 zemalja, među kojima i osmoro iz Srbije.

  • 1

Na Olimpijskom stadionu Fišt u ruskom gradu Sočiju svečano su zatvorene 22. Zimske Olimpijske igre, na kojima je u proteklih 16 dana učestvovalo oko 3.000 sportista iz rekordnih 88 zemalja, među kojima i osmoro iz Srbije.

Spektakularna ceremonija održala se u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i brojnih domaćih i inostranih zvanica, pred 40.000 gledalaca.

Zastavu Srbije u završnom defileu sportista nosila je skijašica Nevena Ignjatović, a ceremoniji u Sočiju prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Ovogodišnje ZOI u Sočiju bile su najskuplje u istoriji pošto je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, a prema račima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha protekle su na najbolji mogući način, bez ikakvih incidenata.

Živopisna ceremonija zatvaranja na stadionu Fišt, pred 40.000 gledalaca, završena je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, koji će ponovo biti upaljen 9. februara 2018. u južnokorejskom gradu Pjongčangu.

Pred kraj ceremonije olimpijski plamen je ugašen, a najskuplje Olimpijske igre u istoriji Bah je proglasio zatvorenim.

Inače, Rusija je najuspešnija nacija 22. Zimskih Olimpijskih igara, koje je na svojoj teritoriji u primorskom gradu Sočiju organizovala od 7. do 23. februara.

- Sve što su organizatori obećali, ovde u Sočiju je i ispunjeno. Zahvaljujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na ličnom angažovanju u organizaciji Igara. Proglašavam ZOI zatvorenim i pozivam vas na sledeće Igre u Pjongčangu - rekao je, između ostalog, Bah

Ruski sportisti osvojili su 13. zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih medalja, ukupno 33, a broj njihovih odličja isti je kao na prethodnim Igrama u Vankuveru i Torinu zajedno.

Rusija je na ZOI 2010. u Vankuveru osvojila ukupno 16 medalja, ali samo tri zlatne.

Drugo i treće mesto u Sočiju pripali su Norvešnoj sa ukupno 26 medalja (11, 5, 10) i Kanadi sa 25 (10, 10, 5).

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA