70. ROĐENDAN CRVENE ZVEZDE: Sedam decenija punih trofeja, slavlja, muke i tuge...

Crveno-bela porodica osnovana je na današnji dan davne 1945. godine, a iako je finansijska kriza većine klubova članova sportskog društva najveći problem, bogata istorija i sve ono što ide uz nju, uvek obavezuju da se juriša ka što većem broju trofeja, pa će tako i ove godine to biti glavna rođendanska želja

  • 34

Sportsko društvo Crvena zvezda u sredu 4. marta slavi svoj 70. rođendan. Jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na Balkanu i u Evropi osnovan je 1945. godine po okončanju Drugog svetskog rata u Srbiji i to kao omladinski fiskulturni klub.

Klub je osnovan na inicijativu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine, a u postavljanju temelja budućeg sportskog društva učestvovali su Zoran Žujović, Ljubiša Sekulić, Slobodan Ćosić, Dušan Bogdanović i Svetozar Gligorić.

Na ovaj današnji dan koji je poput najvećeg praznika za sve kojima je crveno-bela boja pri srcu, valjalo bi podsetiti na one najveće uspehe koje su članovi sportskog kolektiva SD Crvena zvezda ostvarili tokom njegove istorije duge sedam decenija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Čak četiri kluba iz crveno-bele porodice su osvajali pehare namenjene šampionima Evrope. Prvi takav trofej stigao je 1979. godine, a donele su ga košarkašice koje su tih godina dominirale i na domaćoj, ali i na međunarodnoj sceni.

Njih su nasledili atletičari koji su se naslovom prvaka "starog kontinenta" okitili 1989. godine u ekipnoj konkurenciji, a taj tim su predvodile tadašnje vedete srpske "kraljice sportova" Dragutin Topić i Slobodan Branković.

Dve godine kasnije postignut je najveći uspeh ne samo u istoriji sportskog društva, već i fudbala na ovim prostorima kada su fudbaler trijumfovali u Bariju u Kupu šampiona nakon penala protiv Olimpika iz Marseja i okitili se titulom šampiona Evrope, a samo nekoliko meseci kasnije osvojili su i Interkontinentalni kup 1991. godine.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Poslednji veliki i najznačajniji uspeh na međunarodnoj sceni stigao je 2013. godine kada su vaterpolisti imali najuspešniju godinu u istoriji kluba i osvojili svako takmičenje u kome su učestvovali, a najvažniji je sigurno onaj pehar koji su podigli na Banjici, a kojim su pridodali još jednu titulu evropskog prvaka u vitrine Crvene zvezde.

Posle velikih uspeha na domaćoj i internacionalnoj sceni i osvajanja mnogobrojni trofeja u različitim sportovima, od kojih je najznačajniji onaj namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona u fudbalu, u poslednje dve decenije ovaj uspešni kolektiv se nalazi u krizi, možda ne toliko rezultatskoj koliko finansijskoj.

Tako će i ovaj rođendan neki od klubova u okviru sportskog društva dočekati u blokadi računa, a najduže traje blokada fudbalskog kluba koji je u blokadi već 446 dana.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Iako su prošle i pve sezone vitrine sportskog društva bogatije za nekoliko trofeja  rođendanska želja svih je da ove sezone sekcije Crvene zvezde osvoje mnogo više pehara nego tokom prethodnih godina.

Prema situaciji kakva je trenutno takve želje bi mogle i da im se ostvare, jer crveno-beli imaju priliku da u nekoliko sportova osvoje titule i ove sezone.

Fudbalski klub brani titulu osvojenu prošle sezone, a iako zaostaje četiri boda za Partizanom na tabeli Jelen Superlige panse za odbranu trofeja i dalje postoje.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Kada je u pitanju košarkaški seniorski tim ovo bi mogla da bude i jedna od najuspešnijih sezona u istoriji, pošto je odbranjen Kup Radivoja Koraća, na tabeli ABA lige su ubedljivo prvi sa samo dva poraza i slove za glavne favorite za šampionski prsten, kao i u nacionalnom šampionatu, dok je u Evroligi ostvaren plasman među 16 najboljih timova.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vaterpolisti ne igraju i nemaju takve rezultate, niti tim kakav su imali prethodne dve godine, već su izgubili nacionalni Kup, dok će teško uspeti da naprave značajniji rezultat u regionalnoj ligi, tako da ostaje jedino moguća odbrana titule nacionalnog prvaka.

Odbojkaši i odbojkašice su prethodne godine ostali bez trofeja u domaćem prvenstvu, kao i bez ovogodišnjeg Kupa, međutim, sve to može biti ispravljeno trijumfom u plej-ofu i osvajanjem šampionskih pehara u obe konkurencije.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobolino

    4. mart 2014 | 15:53

    ..једина љубави, хвала ти што постојиш !! Згази их све.

  • Prvi u svemu

    4. mart 2014 | 12:28

    Fudbal,košarka,odbojka,vaterpolo...1.

  • Charlie

    4. mart 2015 | 11:08

    U Srbiji se daleko lepse zivi. Neka slavi Srbija, neka se trese Beograd.Srecan 70. rodjendan najtrofejnijem sd Crvena Zvezda za razliku od nekih drugih osnovanom U SRBIJI I BEOGRADU. Srecan 70. rodjendan najvecem srpskom brendu i svetinji, jedinom ponosu crveno bele Srbije koja samo Zvezdu voli i za nju se bogu moli. ZVEZDO VOLIM TE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA