Jevrosimović o aktuelnom trenutku srpske atletike: Ovo je tek početak, tek smo na pet posto onoga što želimo da uradimo!

Predsednik ASS poručio da ono najbolje od srpskih atletičara tek dolazi

  • 3

Veliki uspeh Ivane Španović na Svetskom prvenstvu u Birminegmu učinio je da atletika na nekoliko dana bude ponovo sport broj jedan u Srbiji.

>>> Veliko iznenađenje za Ivanu Španović: Dobila poklon od 20.000 evra od kompanije Comtrade! (FOTO) (VIDEO)

O Ivaninom rezultatu za pamćenje sa ponosom je govorio predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović gostujući na televiziji Hepi, i o tome, ali i o planovima da ASS narednih godina isfabrikuje neke nove Španovićke, Dudaše, Kolašince, Bekriće...

Ipak, pre svega toga, superlativi o Ivani nisu izostali.

- Skoro pet godina je u samom vrhu, prošlo je 10 godina od medalje na juniorskom SP kada je uzela zlato, i to je pokazalo koliko je potrebno vremena, rada i truda da se dođe do seniorske medalje. Činjenica je da je ranije imala pehove koji su je odaljavali od zlata, ali sada se ništa nije prepustilo slučaju, trenutno je najbolja - rekao je Jevrosimović.

- To je talenat koji se rađa u 100 godina, ekstreman je talenat. Ima odličnog trenera, Goran je jedan od najboljih stručnjaka na svetu. Bilo je fenomenalno na tribinama, mi smo jedva preživeli svih šest serija, oni su napravili dosta dobru taktiku u poslednje dve serije, jednostavno, u zadnjoj ostaju samo četiri, Britni Ris je posle svoje četvrte morala odmah da skače u petoj, onda se odlučilo da se propusti sve, na svu sreću, Ivana je napravila pravi potez i postala svetski šampion.

Osvrnuo se Jevrosimović na okolnosti koje su pratile Ivanin boravak u Birmingemu od samog dolaska, koje su bile komplikovane.

- Na aerodromu je niko nije čekao, morali smo sami da se snalazimo i vozom dođemo do Birmingema. Isto je bilo i tamo, kao na aerodromu, u našem aranžmanu smo našli put do hotela, ja sam morao da vučem stvari po snegu do hotela, prebacivao kofere preko autoputa...

Foto: Marko Jovanović

No, sve to nije poremetilo Ivanin fokus na ono po šta je došla u Birmingem, bila je najbolja kad je to bilo najpotrebnije, oduvala konkurentkinje i domogla se jedne od retkih medalja koja joj je neodstajala u bogatoj kolekciji.

Velike zasluge za Ivanin uzlet poslednjih godina pripadaju Savezu i čelnom čoveku organizacije Jevrosimoviću.

- Znate šta, atletika je pre svega infrastrukturni sport, u atletici je vrlo bitna infrastruktura i u atletici je vrlo bitna struka, jedno bez drugog teško da može da ide. Mi smo zaista uspeli poslednjih godina, maltene šest godina, da rekonstruišemo više od 16 atletskih stadiona, stadiona koji su dobili atletsku stazu, tartan staze. Imamo dve zatvorene dvorane, jednu u Novom Sadu, drugu na Banjici, treću ove godine gradimo  u Ćupriji, imamo još pet stadiona koji su u planu da se rekonstruišu i mislim da je to počelo da daje rezultate, jer su atletski klubovi počeli masovno da niču širom Srbije. Vredi reći da su i Ivana, i Asmir, pa Dudaš, Amela Tezić, Bekrić svojim razultatima motivisali nove mlade naraštaje i jednostavno atletske škole su procvetale. Vi treba samo da odete jednom uveče da vidite koliko dece trenira u hali na Banjici. Svakog dana imate 500-600 dece koji vežbaju i bave se atletikom. Ranije smo gubili kvalitetne ljude jer nismo imali uslove, ali danas imamo izuzetne uslove, danas i atletičari iz okolnih zemalja, iz Bosne, Mađarske, Slovenije, Grčke dolaze i skaču u našoj dvorani.

Kao bivši atletičar Jevrosimović najbolje zna da su uslovi za trening ključni faktor u razvoju takmičara.

- Uvek me je bolelo što nismo imali uslove, to mi je najviše smetalo kad sam ja bio artletičar. Pogotovo je skok s motkom specifičan, jer samo jedna motka košta oko 800 evra, a treba vam sigurno deset motki ako ste profesionalni sportista. Mi smo imali dve-tri, i menjali smo ih, išle su iz ruke u ruku, ja sam skakao sa motkom starom deset godina, sami smo pravili svoja doskočišta, lepili, moralo je da se pazi gde ćeš da padneš, da sačuvaš kičmu. Motke su se zbog starosti lomile. Evo sad, pre Birmingema, bilo smo gosti njihove Atletske federacije, pričali smo sa svetskim rekorderom Renoom Lavilenijem, koji nam je rekao da je do 21. godine bio prosečan atletičar, i tek kad je promenio grad i došao u grad koji ima atletsku halu on je eksplodirao i postigao svetski rekord.

Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović

Danas, sa sigurnošću može da se kaže da srpska atletika počiva na zdravim temeljima i da sigurno korača u svetlui budućnost.

- Ja sam samo deo jednog tima, na svu sreću taj tim sada daje rezultate. Želim da podvučem da smo mi sa atletikom tek na početku, ako pričamo o Atletskom savezu. Tek na početku jednog organizovanog sistema, rekao bih da smo mi tek na pet posto. Imamo još dosta da radimo, imamo još da gradimo, da stvaramo, atletika je specifičan sport... Sad nam fale atletski stručnjaci, fale treneri, pa će Atleski savez sve svoje resurse da usmeri u tom pravcu, jer treneri su generali, a atletičari vojnici koji su u službi svojih generala i to tako treba da bude. Jer ako budemo imali stručnjake, imaćemo i atletičare. Ne zaboravite da mi ovde ne pravimo jedan sport, atletika je 18 sportova, specifična je i zbog toga je veoma teško postići vrhunske rezultate i zbog toga je ovaj uspeh Ivane Španović posebno važan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo Princip

    8. mart 2018 | 12:55

    Sva čast gospodine. Jedini uspesan čovek u Srbiji koji ulaže u sport i to pravi sport. Da je malo više takvih...

  • Savic Milos

    10. mart 2018 | 12:01

    Gospodina Jevrosimovica ne poznajem, ali me svaki njegov potez odusevi! Mogao bi da samo uziva u luksuzu, ali je, izgleda, njegovo najvece zadovoljstvo pomaganje i druzenje sa sportistima. Jednom sportista zauvek sportista!

  • nenad

    15. mart 2018 | 21:23

    Svaka cast. Retki su ali ipak postoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA