≫ 

LUIS HAMILTON JE ŠAMPION SVETA! Britanac preživeo sudar s Fetelom, pao je na poslednje mesto, ali je uzeo titulu! (VIDEO) (FOTO)

Vozač Mercedesa osvojio je svoju 4. titulu prvaka Formule 1

  • 3

Luis Hamilton je novi šampion sveta! Vozač Mercedesa osvojio je svoju 4. titulu prvaka Formule 1 posle dramatične trke u Meksiku, gde je na startu imao sudar sa glavnim konkurentom Sebastijanom Fetelom, nakon koga je doživeo oštećenje bolida, a zatim je pao na poslednje mesto.

>>> Pokušava da me ubije: Bolt vrištao dok ga je Hamilton rolao po krivinama u mercedesu! (VIDEO)

Međutim, nastavio je sa agresivnom vožnjom do kraja i uspeo je da se domogne 9. mesta, koje mu je bilo dovoljno da matematički osvoji titulu dve trke pre kraja.

Fetel je takođe posle udesa morao u boks na zamenu krila, pa se na stazu vratio kao 18, i nije uspeo do kraja da se domogne postolja. Iako je vozio dobro, to je bilo dovoljno samo za poziciju broj 4.

U Meksiku je pobedio Maks Ferštapen, koji je od starta preuzeo prvo mesto i nije ga prepuštao do kraja trke. Drugi je bio Valteri Botas, a na postolju se našao i Kimi Raikonen.

Sezonu u kojoj je oborio rekord Mihaela Šumahera po broju pol pozicija, vozač Mercedesa je krunisao još jednim prestižnim priznanjem. Luis Hamilton je pretekao legendarnog Ser Džekija Stjuarta po broju osvojenih titula i postao najuspešniji britanski vozač.

Borba sa Sebastijanom Fetelom za šampionski naslov zahtevala je potpunu posvećenost, koncentraciju i veštinu, u kojoj nije bilo mesta ni najmanjim greškama. Hamilton je iz te borbe izašao kao pobednik.

Ne samo da je izvukao maksimum iz teških vikenda gde se borio sa bolidom, već je bio i nedodirljiv u Silverstonu, Monci i Ostinu, besprekoran pod pritiskom na Spa Frankošampu i nemilosrdan u Singapuru, Maleziji i Japanu.

Foto: AP/Tanjug

S druge strane, Sebastijan Fetel je na letnju pauzu otišao sa 14 bodova prednosti u generalnom plasmanu, ali je svojim i greškama tima poništio sve dobro što su uradili u prvom delu sezone.

Nije moglo bez drame u Meksiku. Ključni trenutak se dogodio već na početku trke. Maks Ferštapen je agresivnim startom napao Fetela sa spoljne strane i tom prilikom je došlo do kontakta.

Tražio je Hamilton svoju šansu u tom duelu, ali je došlo do novog kontakta, ovog puta između njega i nemačkog vozača, što je mladi Holanđanin u Red Bulu iskoristio i „nestao“ u daljini.

Leteli su delovi po stazi „Ermanos Rodriges“, Fetel je ostao bez prednjeg krila, dok je Hamiltonu pukla guma, pa su oba vozača morala u boks.

Povratak na stazu doneo je više uspeha vozaču crvenog bolida, preticao je, nadoknađivao pozicije i sjajnom vožnjom stigao do četvrtog mesta,  ali je to slaba uteha za vozača koji je imao šampionske ambicije.

Foto: Tanjug/AP

Osim na početku, nije bilo previše uzbuđenja, pa su se Valteri Botas i Kimi Raikonen pridružili Ferštapenu na podijumu.

Sebastijan Fetel je sjajnim krugovima na kraju iza sebe ostavio Estebana Okona i Lensa Strola, dok je Serhio Perez završio na sedmom mestu.

Ispred novog svetskog šampiona se našao Kevin Magnusen koji je u završnici odoleo Hamiltonu, a iza njega je posle nekoliko duela ostao bivši timski kolega Fernando Alonso.

Naredna trka vozi se 12. novembra za Veliku nagradu Brazila.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA