Zašto žena nema u Formuli 1?

Prupadnice nežnijeg pola nikako da se ''probiju'' u najbrži karavan

  • 7

Visoke štikle, hod čvrstim korakom, bela bluza, uske pantalone i plave štikle! U ruci je mikrofon, slušalice su u ušima i spemna je za posao.

Da, u pitanju je Suzi Vulf! Sada novinarka Kanala 4, supruga i majka, a do pre dve godine je bila najbliža žena posle dosta godina koja je kucala na vrata Formule 1.

U 2014. i 2015. godini Suzi, tada devojačko Stodard, je bila član Vilijamsa i radila je kao ''razvojni'' vozač. Činilo se da bi mogla da dobije šansu u najbržem karavanu, pogotovo što je tokom treninga bila samo tri sekunde iza Nika Rozberga. Ali i četiri desetinke iza Felipea Mase.

 
A post shared by Susie Wolff (@susie_wolff) on

Međutim, u novembru 2015. je neočekivano objavila da se povlači iz F 1 jer je smatrala da je stigla do linije preko koje ne može da pređe.

A hoće li istu preći Tatjana Kalderon - test vozač Zaubera, i Karmen Horda - ''razvojni'' vozač Renoa.  Njih dve su trenutno jedine dame u sklopu F1, te se otuda i svetu i postavlja logično pitanje - Zašto nema žena vozača u Formuli 1?

Neki su odgovor pronašli u statistici i tvrde da se mali broj žena u odnosu na muškarce odluči za F1. Samim tim šanse za ''probijanje'' su dosta manje.

To je neki jednostavniji odgovor, ali postoje i oni složeniji.

Foto: AP/Tanjug

Uobičajeno je da žene imaju želju za takmičenjem u kartingu ili nižim kategorijama, ali kada je potrebno da se pređe u F1 onda dođe do pauze. Jedan od razloga je navodno i preterana tvrdoća upravljača u GP 3, pogotovo u svetskim serijama i F2 gde, za razliku od F1, nema pomoćnog upravljača.

A da biste ga pomerili sa neophodnom preciznošću, morate biti u dobroj fizičkoj formi. Formi koju, prema navodima nekih poznatih fitnes trenera, većina žena ne može da dostigne. Čak i veliki broj muškaraca.

Jedan takav primer je i španski vozač Roberto Mehri koji se takmičio u F1 ali je zbog slabe fizičke kondicije morao da se preseli u F2.

Mehri je jedan od onih vozača koji smatra da bi žene mogle da voze u F1, ali da je potrebno mnogo truda i rada da bi se došlo u tu želejnu fizičku formu.

- Naravno, potrebna je i dobra mašina - rekao je on u jednom intervjuu za domaće medije.

 
A post shared by Tatiana Calderon (@tatacalde7) on

Žene, čak i da uđu u F1, voziće dosta sportije od muškaraca, tvrde stručnjaci. Razlog je muška muskulatura koja ih od starta dovodi u prednost.

U poslednje vreme se razmišljalo i o tome da se napravi ''ženska liga'' Formule 1, ali je upravo Zauberova Tatjana Kalderon protiv toga.

- Ovo je jedan od retkih sportova gde žene ravnopravno mogu da se takmiče sa muškarcima i treba samo da ih ohrabrimo da se uhvate u koštac. Mislim da je pitanje vremena kad će se neka žena naći u F1 - rekla je Tatjana.

Hoće li to uspeti pre formiranja ženske F1, videćemo. Ono što je poznato jeste da Berni Ekslton, prvi čovek najbržeg karavana, ozbiljno razmišlja da je formira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ee

    21. novembar 2017 | 13:13

    Nemaju m..a

  • Boske100

    21. novembar 2017 | 09:43

    Kratko i jasno, zato što ne znaju da voze!!! Što je Danica Patrick dobila priliku u Indycar-u? Zato što se Indycar srozao na niske grane, tek se sada polako vraća u život, pa su kroz nju "tražili" popularnost. Zašto je dobila šansu u NASCAR-u? Zato što je imala gomilu sponzora iza sebe. Da je jedan muški vozač imao iste rezultate kao ona, on bi izletio iz NASCAR-a u mnogo kraćem roku. Žene su za tenis, odbojku, možda rukomet i košarku - ali nikako za fudbal i automobilizam.

  • simke

    21. novembar 2017 | 13:05

    Ajmo sad da pokrenemo kampanju pa da ih na silu guramo u formulu zato sto su zene. Pozeljno da ide preko svih medija, uz slogane tipa - mogu ja to, mi smo brze i slicno. Ipak zivimo u vremenu kada muskarci moraju postajati nalik zenama a zene nalik muskarcima, pa makar i na silu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA