≫ 

Pobeda Srbije na Evropskom prvenstvu: Dominacija Bogdanovića! (FOTO)

Đorđevićev tim slomio otpor nezgodnih Letonaca u poslednjoj četvrtini, odlični Mačvan, Marjanović, Jović...

  • 50

Srpska košarkaška reprezentacija startovala je pobedom na Evropskom prvenstvu u Istanbulu, savladana je Letonija 92:82 u okviru grupe D, uz impresivnu partiju lidera ekipe Bogdana Bogdanovića, ali i veliki doprinos svih kojima je Aleksandar Đorđević ukazao priliku protiv nezgodne baltičke selekcije predvođene braćom Bertans i NBA zvezdom Kristapsom Porciginsom.

Bek našeg tima meč je završio sa 30 poena!

Odličan je bio i Milan Mačvan sa 14 poena i 10 skokova, a preostali "dvocifreni" bio je Boban Marjanović sa 13.

Letonci su se pokazali kao vrlo tvrd rival što se i moglo očekivati kada se baci pogled na njihov sastav, iskustvo i talenat koji poseduju i godinama ga unapređuju. O šutu koji dolazi iz svih pozicija da i ne govorimo.

Nepisano je pravilo da prva utakmica na bilo kom velikom takmičenju obično bude komplikovana kako god da se rival zvao, a to se pokazalo i u slučaju našeg tima, koji je, srećom, nešto slabije izdanje u prve tri deonice poništio odličnom predstavom u odlučujućem periodu.

SRBIJA - LETONIJA 92:82 (21:24, 24:23, 20:13, 27:22)

SRBIJA: Mačvan 14p, 10sk, Bogdanović 30, 4as, Lučić 7, 6sk, Milosavljević 4, Birčević, Štimac 2, Lazić 2, Micić, Gudurić 9, Jović 5, 8as, Kuzmić 6, 4sk, Marjanović 13.

LETONIJA: Porcigins 18, 4sk, 4blk, Blums, Dav. Bertans 16, Dair. Bertans 23, 6as, Tima 5, Šmits 3, Janičenoks, Strelnieks 4, Škele 4, Grazulis, Peiners 9.

Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Bogdanović je već u prvoj utakmici pokazao da je apsolutni vođa tima, ali daleko od toga da je sam igrao i punio koš Letonije.

Svoje deonice imali su Marjanović, hrabri Gudurić (9 poena, jedan promašaj iz igre), uporni Kuzmić, prekaljeni Mačvan i maestralni Jović čije su asistencije, a imao ih je osam, i poneki poen (ukupno pet), dovodili do ludila protivnika u fazi kada se meč lomio.

Do tada, bilo je problema po Srbiju...

Dairis Bertans je "rešetao" (23p, 3/5 za tri), dugoruki Porcigins (18p) pokazao zbog čega je projektovan kao budući NBA "ol-star", te drugi Bertans (16p) bili su nam poprilično neuhvatljivi u prvom poluvremenu u kojem su, već u 8. minutu, imali zabrinjavajućih 22:10.

Srpski tim je dugo "tražio" pravi ritam u uvodnoj deonici i tek na momente ga hvatao, no nije to bila ona tečna igra iz granitne odbrane, pa otud i vođstvo protivnika na poluvremenu uz veliki broj datih poena (48:47)

Gudurić je serijom 6:0 (poeni i bacanje, pa trojka) pokrenuo Srbiju odmah na startu drugog poluvremena, brzo je i Porcigins ušao u problem sa faulovima (Jović i Kuzmić ga "isporovocirali"), a najvećih do tada "+8" (62:54) našem timu doneo je fenomenalni Mačvan, dok nas je u vođstvu, nakon serije Letonije 4:0, održao genijalni Bogdanović solo akcijom i poenima u poslednjim sekundama treće deonice.

Foto: fiba.basketball

Prednost smo u poslednjoj četvrtini ispustili samo jednom, posle naših "praznih minuta" i vezanih trojki Bertansa i Porciginsa.

Povela je Letonija dva razlike i slutilo je na dramu, no nju su sprečili razigrani Jović i Mačvan. Prvi je dirigovao, spojio krilnog centra sa košem, a ovaj zakucao za novi nalet srpskog adrenalina, da bi potom bivši plej Zvezde u nezadrživoj kontri kao šilo probio defanzivu Letonaca i poentirao, uz faul i iskorišćeno bacanje.

Bio je to početak kraja Letonije...

Do kraja, mirna i sigurna igra Srbije protiv tada već nervoznih igrača baltičke selekcije. Bogdanović je trojkom i bacanjima stavio tačku na vrlo dobru partiju našeg tima i prvu pobedu na Evropskom prvenstvu.

Foto: fiba.basketball

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cro-Yo

    1. septembar 2017 | 18:21

    Bravo, komšije!

  • Tanče

    1. septembar 2017 | 15:49

    Samo napred orlovi! Idemo na pobedu. SRECNO!!!!!

  • Johan

    1. septembar 2017 | 17:01

    Kako Sale navlači naivne evropljane,kao fol igramo oslabljeni sa drugim timom a kad dođe četvrtfinale eto i polufinala,finale i na kraju zlato,idemo Srbija preko Turske do Tokija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA