≫ 

UFC 227 Dilašo protiv Garbranta 2

MMA spektakl za pojas u bantam kategoriji

  • 5

Četvrtog avgusta u Los Anđelesu održaće se meč između dva šampiona u UFC bantam kategoriji. Ti Džej Dilašo će pružiti šansu Kodiju Garbrantu da povrati pojas u glavnoj borbi večeri. To će biti okršaj dvojice najboljih boraca u lakšim kategorijama i garantovano će pružiti publici najbolju tehničku predstavu modernog MMA-a. Dva odlična udarača iz istog kampa sa totalno drugačijim stilovima borbe čine ishod ove borbe jako teškim za predvideti.

Sa jedne strane, Ti Džej Dilašo je ofanzivni dinamo sa jako dobrim radom nogu i postavljanjem unutar oktagona, čiji se ceo stil bazira na izmeštanju protivnika iz pozicije prekidanjem ritma i čestim promenama pravca kretanja. Takođe, ovaj borac koristi mnogo varki i oslanja se na kombinacije udaraca kao i udarce nogama u glavu i telo.

Njegov glavni trener i mentor Dvejn Ludvig je razvio taj stil borbe verovatno posmatrajući kretanje bivšeg i najvećeg bantam šampiona Dominika Kruza, medjutim učinio je taj stil efektnijim dodavanjem pozicija na kojima se zauzima gard i udara sa snagom i autoritetom, što Dominik nikada nije postigao, budući da je on prvenstveno rvač koji je svoje kretanje koristio kao masku za hvatove i bacanje u parter.

Ti Džej Dilašo Foto: Guliver/Mike Stobe/Getty Images

Dilašo je započeo karijjeru u UFCu učešćem u Ultimate Fighter serijalu, gde je izgubio u finalu od Džona Dodsona, dugogodišnjeg top 5 borca slamka kategorije (kategorija ispod bantam). U vreme kada je Ti Džej zauzimao svoje mesto u top 10 boraca, Dominik Kruz je ozbiljno povredio koleno i morao da preda titulu posle skoro dve godine van oktagona. Kruzovo mesto je zauzeo Renan Barao,  brazilski udarač i jiu jitsu majstor nepobeđen u UFC-u sa 33 pobede i svega jednim porazom, jos sa početka karijere.

Dilašoov trening partner i vlasnik tima Alpha Male Juraja Fejber  posle izgubljene borbe protiv Baraa najavljuje Ti Džeja kao novu zvezdu i čoveka koji će uzeti titulu od nepobedivog Brazilca. U to vreme niko nije verovao da borac koji je nokautiran od strane atlete iz kategorije ispod bantama može da pobedi u meču za titulu. Međutim, Dilaso odlučuje da rizikuje i zakazuje meč za titulu protiv Baraa.

Foto: Guliver/Mike Stobe/Getty Images

Rizik se isplatio, Ti Džej ubedljivo pobedio, i u pet teških rundi za Baraa uzeo titulu usput umalo nokautirajuci protivnika u svakoj. Pokazao je da nema borca koji može da uđe u oktagon protiv njega bez straha od teškog poraza. Nakon dve Ti Džejeve odbrane titule Dominik Kruz se vraća u UFC i zahteva meč za pojas koji nikada nije izgubio u oktagonu.

Poznat kao neko ko protivnike izvodi iz takta i van oktagona, Kruz uspeva da unervozi Dilašoa, koji u predstojećem meču ne sme sebi da dozvoli da izađe iz fokusa. Nervoznog Dilasoa Dominik uspeva (uz pomoć sudija) da pobedi i vrati titulu, a Ti Džej se vraća u miks sa ostalim borcima da zasluži revanš. Međutim, ta borba se nikada neće održati, makar ne za sada.

Dilašo napušta kamp Juraje Fejbera i organizuje svoj tim na čelu sa Dvejnom Ludvigom.

Grabrant vs. Dilašo Foto: Guliver/Mike Stobe/Getty Images

Kodi Garbrant je najbolji novi borac iz Alpha Male kampa. Za razliku od svog protivnika, Kodi koristi minimalno kretanje uz česte pozicije moći (čvrst gard sa obe noge na zemlji u poziciji za jak udarac ili kontru), dosta pivota i izmeštanja protivnika ˝na petoparcu˝. Na početku svog puta ka tituli bio je kritikovan zbog manjka kretanja, jer su bantam borci jako brzi i dinamični, pa je smatrano da Garbrant neće moći da ih stigne i plasira svoje udarce.

To je bila neosnovana sumnja što je Kodi brzo pokazao nokautirajući svakog protivnika kog su stavili ispred njega. Pali su redom Markus Brimidž, Tomas Almeida i Takeja Mizugaki, ali ni jedan od njih nije bio ni prineti Kruzu po kretanju i prevrtljivosti, a ni mentalnom aspektu borbe.

Kodi Garbrant Foto: Guliver/Mike Stobe/Getty Images

Još jednom je mladi izdanak Alpha Male kampa pokazao da je i više nego dorastao izazovu. U pet jako teških rundi za Kruza Kodi je naizgled bez muke došao do pojasa bantam kategorije. Bivši šampion nije bio samo pobeđen, bio je ponižen od strane borca iz kampa najvećeg rivala, Juraje Fejbera.

Za vreme Garbrantovog uspona do titule Ti Džej je nanizao par impresivnih pobeda protiv uvek opasnih Rafaela Asuncaa i Džona Linekera, tiho se vrativši u sam vrh bantam kategorije i zahtevao svoju šansu za pojas. UFC je nehotično pristao na meč, zbog Ti Džejevog otvorenog kritikovanja organizacije i rang liste, i nadali su se porazu bivšeg šampiona.

To se, međutim, nije desilo. Ti Džej Dilašo je uspeo da nokautira Garbranta posle teške prve runde u kojoj je i sam zamalo nokautiran.

Varka telom i visok udarac nogom u glavu šampiona započeli su sekvencu koja je dovela do nokauta. Jedna razmena u ˝govornici˝ i levi kroše poslali su Garbranta na pod gde je istrpeo još par udaraca dok sudija nije prekinuo meč. Bilo je to maestralno izdanje novog-starog šampiona, mada se odmah znalo da mora da dođe do revanša.

Zakazani susret u avgustu će garantovano biti pravi vatromet i ljubitelji sporta sa pravom jedva čekaju revanš između malih majstora mešovitih borilačkih veština. Ishod ove borbe može biti presudan za karijere oba takmičara i ulozi su ogromni.

Na MMA fanovima je samo da dočekaju meč.

D.Zdunić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mma

    18. jul 2018 | 11:14

    nije los tekst neka si malo poceo sa ufc novostima

  • Bones

    19. jul 2018 | 02:35

    Bravo bre telegraf! Ovo me se nisam nadao, prijatno iznenadjenje. Nastavite sa marketingom UFCa i boraca uopste. Svaka cast! "No Love" vraca pojas. Poz

  • Yngwar

    18. jul 2018 | 13:19

    T. J. all the way. (T. J. Dillashaw, ako redakciju zbunjuje, njegov sam fan)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA