≫ 

UFC Fight Night 134 Preliminarne borbe

čak tri borca sa naših prostora učestvuju u uvodnim borbama subotnjeg MMA događaja

  • 2

Hamburg, 22.7. Mladi talenti i iskusni veterani takmičiće se u još jednom Fajt Najtu, koji će poslužiti da iskristališe pozicije u kategorijama, kao i da ispromoviše nove UFC regrute.

Glavni događaj večeri smo obradili, ali ima par zanimljivih borbi u preliminarnom delu večeri, pogotovo zbog učešća domaćih boraca.

Ulazak u elitnu organizaciju posle regionalnih borbi je šok za svakog borca, i zbog toga ne treba biti previše krititčan, ali doza realnog skepticizma je normalna kod svih koji duže vreme prate sport, jer je razlika između UFC-a i manjih organizacija zaista ogromna.

U nekim regionalnim ligama je dovoljno biti samo u formi i nalazite se u prednosti u odnosu na veliki deo konkurencije, a u UFC-u je to krajnji minimum za učešće (osim u izuzetnim slučajevima kada su dolazili fenomenalni borci koji nisu brinuli o kardio spremi, pr. Den Henderson, BJ Pen).

Ono što se po manjim promocijama krije pažljivim uparivanjem boraca koje želite da promovišete u najvećoj meri nestaje u UFC-u, osim ukoliko niste Konor MekGregor, ali i on je posle određenog vremena morao da se upari sa elitnim borcima i dokaže klasu.

Manje popularni borci mnogo brže prolaze kroz takozvani ¨ringer˝(seriju ozbiljnih protivnika) i, ili plivaju, ili potonu. Ringer tretman nejverovatnije čeka i naše borce i zato je najbolje obraditi njihove borbe objektivno, bez nerealnih očekivanja.

S tim na umu počinjemo kratku analizu uvodnih borbi u UFC FN134.

Foto: Profimedia

U prvoj borbi večeri gledaćemo Damijana Stazijaka protiv Liu Pingjuana u bantam kategoriji. Stazijak je poljski borac koji je debitovao u UFC-u 2015. borbom protiv Jaocina Meze. Izgubio je debi sudijskom odlukom i od tada imao mešovit skor od dve pobede i tri poraza.

Od veština kojima raspolaže treba izdvojiti brazilsku jiu jitsu (triangl, rear naked choke i armbar su posebno opasni), a raspolaže i karateom (crni pojas). U poslednje dve borbe vezao je isto toliko poraza, tako da je njegov opstanak u UFC-u veoma doveden u pitanje i treba očekivati da ide na sve ili ništa u subotnjem meču (retko ko je posle tri vezana poraza ostao UFC borac).

Na njegovu sreću Liu dolazi iz regionalnih liga sa učinkom od 10 pobeda i 5 poraza, i to u Kini i Rusiji, što je malo zabrinjavajuće. Doduše, neke regionalne promocije su se pokazale kao jako dobra uvertira za jake lige (npr. korejska) i proizvodile jako kvalitetne borce sa ˝sumnjivim¨ učinkom (izgledali su na papiru kao laki protivnici, međutim ispostavljalo se da su mladi veterani koji znaju da pobeđuju - znaju da se bore na bodove, a i da završe borbe sa veštinama koje ne bi trebali da imaju sa rezultatima sa kojima su došli, npr. pet pobeda i četiri poraza itd.).

Ova borba, dakle, može da bude opasnija za Stazijaka nego što izgleda, ali Poljak je definitivni favorit. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog iskustva u oktagonu.

Foto: Aleksandra Kostić

Sledeća borba je između Darka Stošića i Džeremija Kimbala u poluteškoj kategoriji. Darko Stošić dolazi u oktagon sa učinkom od dvanaest pobeda i jednim porazom, ali nam to nažalost ne govori mnogo o njegovom dometu u elitnim organizacijama, jer je kvalitet boraca sa kojima se do sada takmičio daleko ispod UFC nivoa.

Džeremi Kimbal je najniži nivo protivnika u poluteškoj kategoriji i odličan uvod u organizaciju. Naravno, Kimbala ne treba shvatati olako; za UFC standarde Džeremi je ispodprosečan atleta, ali ima iskustva u oktagonu, i to može da bude presudno, pogotovo protiv nekoga ko nikada nije osetio atmosferu UFC-a, a pritom ima i neočekivanu snagu u udarcima kojom je iznenadio ranije protivnike (od 15 pobeda 11 je ostvario nokautom).

Foto: Aleksandra Kostić

Sa druge strane, Darko ima veštine rukama i nogama koje mogu da budu veoma nezgodne za protivnike: kombinacije rukama, kao i opasne nožne tehnike (jak šut u noge i telo, kao u i glavu). Takođe, poseduje i mogćnost da mirno maršira svoje protivnike, samim tim ne trošeći energiju nepotrebno, što je za polutešku i tešku kategoriju jako dobra osobina.

Na papiru naš borac važi za favorita i to je opravdano, ali, s obzirom na to da je ovo njegov debi u oktagonu, trebao bi da uđe malo opreznije u ovaj meč i osigura sebi pobedu dobrom taktikom, prvenstveno zbog nezaobilazne nervoze u prvom nastupu u UFC-u. Držimo palčeve i samo jako Darko!

Foto: Guliver/Christopher Lee/Getty Images

Treći meč na karti je između Dejvida Grenta i Menija Bermudeza u bantam kategoriji. Oba borca završavaju borbe polugama, ali su dosta drugačiji u stilu u kom dolaze do završnice.

Dejvi Grent je borac koji ima solidne ručne tehnike i uopšte se dobro snalazi na nogama, za razliku od moralesa koji ima problem u tranzicijama i poslednji put je oboren udarcem, ali je izuzetno nezgodan sa giljotinom i uopšte polugama niotkuda kojima završava borbe i u tome podseća na Brajana Ortegu.

Grent bi trebao da pobedi svojim raznovrsnijim i zrelijim stilom, međutim ako bude forsirao rvanje može da izgubi meč od Moralesa giljotinom.

Foto: Guliver/Nadine Rupp/Bongarts/Getty Images

Sledeća borba će se održati između Aleksandra Rakića i Džastina Ledeta u poluteškoj kategoriji. Rakić ulazi u meč posle pobede nad Fransimarom Barozom sudijskom odlukom, dok Ledet stiže posle pobede na Zuom Anjanvuom takodje sudijskom odlukom.

Oba borca se služe udarcima na nogama, s tim što je Rakić bolji sa nožnim tehnikama. To, doduše, može da bude problematično s obzirom na to da Ledet može da ga obori na zemlju, jer je Aleksandar loš rvač.  Rakić ima odličnu šansu da pobedi na nogama ako bude konstantno radio, bez da gleda svoj rad, jer Ledet može da ide udarac za udarac i tvrd je borac (nije podložan nokautu).

Samo mešavina ručnih i nožnih tehnika bez preteranog opuštanja i pobeda je blizu, pogotovo zbog Aleksandrove dobre navike da, kada je borba neizvesna, prepozna trenutak i zapečati rundu za sebe nizom udaraca koji impresionira sudije.

Halid Taha protiv Nada Naramanija u pero kategoriji sledi posle Rakića i Ledeta. Ovo je poprilično neizvesna borba između dva regionalna borca koji debituju u UFC-u.

Foto: Guliver/Vaughn Ridley/Getty Images

Zatim sledi borba između Emila Meka i Bartoša Fabinskog u velter kategoriji, koju bi Mek treba da pobedi jer je nadljudski jak i izdržljiv, što je pokazao u borbi protiv Kamaru Usmana. Nažalost osim toga što je neverovatno izdržljiv i jak, u pitanju je prilično nekompletan borac koji, doduše, posle poraza od Usmana trenira sa njim.

Fabinski je dugo odsutan iz oktagona, što nikada nije dobar znak (povrede, ˝ring rust¨) ali njegov učinak je trinaest pobeda i svega dva poraza, pritom je odličan rvač, to je veliko pitanje za Meka + koji je izgubio od dobrog rvača u prošloj borbi.

Foto: Guliver/Michael Campanella/Getty Images

Poslednja borba na prliminarnoj karti će se održati između Damira Hadžovića i Nika Hajna. Ovaj meč predstavlja test za Hadžovića u smislu da Hajn ima par oružija ali ih dobro koristi i, ako protivnik ne zna da nametne svoj stil borbe, Nik pobeđuje. Hadžović je imao problem upravo sa menjanjem toka borbe, prvenstveno zato što prati borce i čeka priliku da kontrira. Hajn dobro koristi svoj kardio, dobro udara levom rukom i ima odličan tajming za bacanje protivnika na zemlju. Ako uspe to da preokrene u svoju korist, Hadžović pobeđuje.

UFC FN134 je, u totalu, zabavna karta, uživajte fanovi MMA-a.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA