≫ 

Skener Mekgregora pred borbu godine: Šta to čini Irca posebnim u duelu sa Habibom Nurmagomedovim? (VIDEO)

Konor Mekgregor se ne plaši Dagestanca, toliko toga je već prošao u karijeri.

  • 9

U nedelju 7. oktobra, u ranim jutarnjim časovima sukobiće se dva najpopularnija borca u UFC-u danas. Hladnokrvni Dagestanac Habib Nurmagomedov brani titulu šampiona lake kategorije protiv Mističnog Meka, leprikona, ubojitog Irca, Konora Mekgregora. Pred nama je jako težak meč za prognozirati, jer će ova dva neverovatna takmičara razdvojiti jedna greška u oktagonu i učiniti da jedan od njih izgleda "obično".

Njihove veštine i talenat su do te mere razvijeni da ih potpuno odvajaju od ostatka boraca u lakoj kategoriji, a da su pritom njih dvojica potpune suprotnosti.

Sa jedne strane imamo sambo majstora (Nurmagomedov) koji, kada se dočepa protivnikove ruke, noge ili struka, prevodi borbu u parter i jednostavno samelje drugog borca, dok sa druge strane imamo najboljeg nokaut majstora (Mekgregor) kog je ovaj sport ikada video.

Foto: Profimedia

Takva preciznost, smirenost i instinkt ubice nikada pre nije viđena u oktagonu. Ni veliki Anderson Silva, ni Čak Lidel, ni Junior dos Santos nisu imali toliko ubojite pesnice, a Habiba samo donekle mogu opisati Kejn Velaskez i Danijel Kormije. Možda je jedino pravo poređenje koje može da se napravi sa Mekgregorom Roj Džons Junior, legenda boksa, nemilosrdni nokauter i veliki šoumen.

Ali kako je došlo do toga da se ova dva borca sretnu u oktagonu? Imali su različite puteve i imaju drugačije motive, ali obojici je cilj uvek bio samo jedno - da budu najbolji.

Mekgregor je, u ovom slučaju, nezaustavljiva sila koja će se u ringu susresti sa nepomičnim objektom, koji je Nurmagomedov, i samo jedan od njih dvojice će moći da pobedi.

Zato je možda bolje najaviti samo obojicu i ostaviti prostor za gledaoce da sami odaberu i bodre svog favorita.

Konor MekGregor (21-3)

Najpopularniji MMA borac svih vremena pojavio se u UFC-u pre 5 godina, i već u prvoj borbi pokazao da je sport dobio izuzetnog takmičara. Harizmatični Irac je salvom aperkata koji su paralisali Markusa Brimidža najavio svoj put ka tituli šampiona pero kategorije na UFC on Fuel TV 9. Bio je to fenomenalan debi i jedno od najstručnijih demoliranja protivnika ikada.  Jednostavno, način na koji se kretao, kako je postavljao zamke za Brimidža, praktično mu je pokazao kako će ga nokautirati. Bilo je savršeno, aperkat kakav u MMA ne vidimo često.

U intervjuu posle borbe prvi put smo mogli da čujemo prepoznatljive najave budućih nokauta, koje su tada delovale malo naivno, ali samo za nas gledaoce. On je bio siguran u to.

Zatim je usledio meč sa budućim šampionom pero kategorije Maksom Holovejem, koga je lako razmontirao, međutim uspeo je ozbiljno da povredi koleno u procesu i nije mogao da završi borbu nokautom, već je pobedio sudijskom odlukom, ali bilo je očigledno da je razlika u klasi nepremostiva za tada jako mladog Holoveja. Konor je delovao nepobedivo.

Sledeća žrtva je bio Dijego Brandao, brazilski jiu jitsu muai thai dinamo, kog je Irac uspeo da dekoncentriše na samom sučeljavanju pred meč i pokazao koliko je opasan za protivnika i pre same borbe. Brandao je ušao u meč odlučan da na svaki način povredi MekGregora, ali ga je ovaj poslao na pod u roku od runde. Odmah zatim biva uparen sa Dastinom Porijeom, danas ozbiljnim kandidatom za titulu u lakoj kategoriji. Njega takođe pobeđuje pre samog meča. Željan nokauta po svaku cenu, Porije pruža zavidan otpor na trenutke, međutim pada pre isteka prve runde.

Mekregor pokazuje kolika je sila u oktagonu, ali borci koje on pobeđuje nisu još uvek poznati i niko nije svestan koliko je Konor ubitačan osim njega i njegovog tima.

Zahuktava Konorova kampanja za titulu u pero kategoriji. Tada šampion, Džoze Aldo, odmahuje rukom na pomen Mekgregora, ipak je on nepobeđen 10 godina, jedini šampion pero kategorije u UFCu od njenog nastanka. Mekgregor mora da se dokaže još jednom pre borbe sa Aldom. UFC mu izlazi u susret i bukliraju ga protiv veterana Denisa Sivera. To je bio prelak posao za Irca i očas posla dolazi do meča za titulu.

Međutim, Aldo se povređuje pred meč i Konor je primoran da se suoči sa rvačem Čedom Mendezom (tada brojem 2 u pero kategoriji). Mnogi su mislili da će Mendez pokazati mane i uspeti da pobedi Konora rvanjem.

To je donekle bilo tačno. Mendez je 2 runde obarao i tukao Irca na zemlji, međutim na isteku druge ostaje ukopan posle udarca nogom u pleksus i Mekgregor nalazi bradu levom rukom. Kraj borbe je usledio u roku od par sekundi i Konor postaje siguran kandidat za borbu sa Aldom.

Sledi meč za titulu, koji je dosta podsećao na borbu sa Kabibom, u smislu da niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da zna šta će se desiti. Aldo je iskusan borac, veliki šampion i odličan takmičar u ringu. Konor je, sa druge strane, nokaut majstor, sa do tada neviđenpm preciznošću i verom u sebe.

Atmosfera je bila kao pred buru, sve je treperilo, svi su znali da će nešto veliko da se desi, ovaj meč nije mogao da bude običan. I desilo se: Mekgregor je nokautirao Alda za neverovatnih 13 sekundi! I postao šampion UFCa. Do tada neviđen podvig.

Nakon kratkog odmora Konor se vraća u oktagon, ovaj put u meču za titulu šampiona lake kategorije, makar je to bio njegov plan.

Sledeća žrtva je trebao da bude Rafael dos Anjos, odličan muai thai i jiu jitsu borac. Sve je bilo spremno za meč, kada se dos Anjos povredio na pripremama i morao da bude zamenjen. Na njegovo mesto dolazi Nejt Dijaz, poznati šoumen i solidan borac, borba se premešta iz lake u velter kategoriju i gubi šampionske implikacije. Naizgled lak posao za Mekgregora se pretvara u noćnu moru u drugoj rundi i Nejt uspeva da natera Konora na predaju.

Irac priznaje poraz i povlači se na kratko da bi ponovo izazvao Dijaza pod istim uslovima. Ovaj put Mekgregor pobeđuje, doduše ne nokautom već kroz pet teških rundi, što je bilo dokaz predanosti i istrajnosti, jer je Dijaz jako nezgodan protivnik u stanju da "uzme dušu" borcima.

Sledi borba za titulu lake kategrije protiv novog šampiona Edija Alvareza "Kralja podzemlja". Ova borba je Konorovo remek delo, savršena predstava veštine, inteligencije i refleksa. U roku od jedne runde Edi se našao na podu 3 puta pre nego što se predao. Mekgregor u jednom trenutku spušta ruke i poziva svog protivnika da ga napadne samo da bi ga poslao na zemlju sekund kasnije.

Savršena smrtonosna koreografija od strane Irca koji pokazuje da je njegova veština u rukama miljama ispred svih ostalih. U drugoj rundi nemilosrdno obara Alvareza po ko zna koji put i sudija Herb Din prekida meč. Konor Mekgregor postaje prvi dvostruki šampion UFC-a, ali i podiže nivo boksa u MMA zauvek.

Njegov presto čeka izazivača...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Porediti babe i zabe

    6. oktobar 2018 | 01:57

    Poredite ovog pajaca sa velikim Roj Dzons Juniorom? Vi ili se salite ili nemate blage veze sa borilackim sportovima. Pa MEjveder se igrao sa MEkregorom u boks mecu, da je hteo mogao je da ga nokautira u prvoj rundi ali mu je bilo zao publike i hteo je da im pruzi koliko toliko predstave za 100 miliona evra koliko je dobio a da se nije ni preznojio. I u MMA je tapkao svaki put kad je naisao na iole ozbiljnijeg borca. On je jednostavno soumen i to je sve.

  • Diaz

    5. oktobar 2018 | 21:47

    Sjajan tekst ali ima par gresaka. Konor je debitovao za UFC 2013 godine, dakle pre 5 godina a nakon poraza od Diaza nije se povukao na godinu dana jer se poraz desio u martu a njihov revans je bio u avgustu iste godine, tj 2016.

  • Čika delija momak

    5. oktobar 2018 | 23:55

    Ima li negde prenos u ovoj Srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA