Sparta ima DVE velike mane koje Zvezda mora da iskoristi, ali kako protiv Plavšića kog Česi vide kao ključnog igrača za rušenje crveno-belih?

Češki tim je u četvrtak protiv Vitesea pokazao skoro sve svoje probleme * Jedino je Plavšić dobio pohvalu i vrlo verovatno će se formacija praviti oko njega

  • 19

Nije Sparta bauk za Crvenu zvezdu, i nikako ne bi smela da bude!

Najtrofejniji srpski klub u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, kao što to već znate, mora najpre da izbaci tim iz Praga kako bi igrao plej-of za ulazak u grupnu fazu.

Popularni Spartanci su na papiru možda i favoriri zahvaljujući zvučnim imenima koje imaju u timu, a podsetimo da su u četvrtak veče doveli Mavubu i tako potpisali 10. pojačanje.

Sparta je u četvrtak odigrala i generalku protiv Vitesea (1:1), a sudeći po izveštajima čeških medija Srđan Plavšić je jedini koji je opravdao očekivanja.

- On je fudbaler kog sam mnogo želeo i on mi pokazuje tačno ono kako želim da moj tim igra - rekao je trener Andrea Stramaćoni.

- On je bio sjajan, sada moramo i ostalih 10 da ''probudimo.''

Time je Italijan indirektno pokazao da ostali fudbaleri nisu bili na nivou i to je ono što bi Zvezda mogla da iskoristi.

Foto: A. Nalbantjan

Verujemo da Vladan Milojević uveliko radi na detaljnom skeniranju protivnika, i da će pregledanjem snimka meča sa Viteseom uvideti mane Sparte.

A prva je štoperski tandem Steter - Kaja! Novi tandem češkog tima koji je u prethodnom meču pokazao veliku nesigurnost i neuigranost. Bili su veoma nervozni protiv Vitesea i pred Stramaćonijem je veliki problem da ih za sedam dana uigra.

Druga je svakako ''rupa'' koja se pojavila iza veziste Boreka Dočkala. Upravo je to prostor na kom je Gelor Kanga doktorski odigrao proti Irtiša. Gabonac bi, ukoliko bude raspoložen za igru, mogao da bude ključan faktor crveno-belih.

Ta tanka spona između štopera i veznog reda mogla bi da donese Zvezdi trijumf, jer sredina terena gotovo da nije ni postojala protiv Vitesea.

Sparta, gledajući meč protiv Vitesea, ima veliki problem sa tim kreativnim vezistom - desetkom! Rosicki se nameće kao prvi izbor, ali mu Stramaćoni očigledno, za sada, ne veruje previše. Barem tako tvrde pojedini češki mediji. Jasno, iskusni vezista je dugo bio povređen...

Pominje se da bi i David Lafata mogao na tu poziciju kreatora, ali je svima jasno da je 34 - godišnji napadač onaj tip fudbalera koji se najbolje snalazi u kaznenom prostoru.

Foto: Guliver/Michael Regan/Getty Images

Zvezda ima sreću i što Tal Ben Haim skoro sigurno neće biti u konkurenciji za tim zbog povrede. A upravo je Izraelac idealan za tu poziciju kreatora. Poziciju čoveka koji će stvarati šanse napadačima. Zato je i doveden za 2.9 miliona evra.

Velika je verovatnoća da će Sparta protiv Zvezde igrati bez klasičnog plejmejkera, a onda se ponovo vraćamo na Srđana Plavšića. Navodno, taj problem sa centralnim delom Sparta će pokušati da ublaži jakim napadima po krilnim pozicijama.

Uz Plavšića, koji je protiv Vitesea ubrizgao injekciju adrenalina saigračima, Zvezdi bi po krilu problem mogao da pravi reprezentativac Češke Vaclav Kadlec. Tu je i Jozef Šural, a obojica mogu da igraju i levo i desno, kao i odmah iza napadača. Plavšić, takođe.

Ako se Stramaćoni odluči za tu formaciju bez klasične desetke i napadima preko krila, tek onda će Milojević ''čupati kosu'' zbog toga što je Slavoljub Srnić dobio glup žuti karton koji ga je automatski izbacio sa prvog meča protiv Sparte.

Foto: A. Nalbantjan

Svi vrlo dobro znamo da je Srnić igrač koji svih 90 minuta može da igra sjajno i u ofanzivi i u defanzivi. Setite se samo kako ga je Grof Božović u večitom derbiju defanzivno iskoristio i na taj način dobio Partizan.

Četiri evropske utakmice, kao i nedeljni meč protiv Radničkog, biće velika prednost za Zvezdu što se tiče uigranosti. To su priznali i fudbaleri crveno-belih, odmah posle meča sa Irtišom.

Česima prvenstvo počinje tek posle duela na Marakani i, uz pomenute probleme Sparte u odbrani i sredini terena, Zvezda bi mogla da profitira već u prvom meču.

I za kraj, Zvezda bi morala da obrati pažnju na prekide Sparte koji predstavljaju ubojito oružje protivnika.

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA